onsdag 10 november 2010

Bloggen möter undervisningen

När jag letade efter Liza Greczaniks nya bok Elever online i vår bibliotekskatalog (den fanns inte inköpt, men jag har lagt in ett önskemål om att den ska köpas in och de brukar vara på hugget) fick jag syn på boken Bloggen möter undervisningen. Jag har läst halvvägs och kan konstatera att boken ger bra tankar, tips och idéer på hur bloggen kan användas i undervisningen. 


Liza skriver i inledningen:
"Jag har genom bloggandet fått träna mig i att formulera åsikter och tankar på kort tid. Detta har varit en utmaning eftersom jag tidigare har förknippat snabbt komponerade texter med halvmesyrer. Genom bloggen tränar jag mig i att ta steget "ut på papperet". För många som drabbas av kval inför att skriva handlar det om att ta sig förbi gränsen mellan att sätta fingrarna på tangentbordet och att börja skriva. Vissa tycker att detta steg är lätt att ta medan det är väldigt tungt för andra. Jag tror att bloggen kan vara ett suveränt hjälpmedel i detta sammanhang eftersom den skrivträning som klommer med bloggen bidrar till att eventuella prestationskrav inför textskapande sänks."


Något längre fram skriver hon:
"Bloggen är på många sätt en informationskanal i demokratins tjänst. I samband med bloggrevolutionen vill plötsligt alla och envar göra sina röster hörda på webben och starta debatter i olika ämnen. Aldrig har det varit så populärt att tycka till i olika frågor som nu."


...och längre fram:
"Med makt över språket kan de /eleverna/ stå upp för sina idéer, argumentera för det de tror på och på det sättet uppnå många av sina mål. En av bloggens största styrkor är att den är språkutvecklande - både för skribenten och för dennes läsare. Bloggen uppmuntrar till kommunikation, diskussion och reflektion."


Läsvärt och inspirerande!

2 kommentarer:

  1. Vad snyggt det blir när du lägger in blilder i dina inlägg - jag blir inspirerad - mer att utforska!

    -Åsa

    SvaraRadera
  2. och ja det stämmer ju också tycker jag. Vad kul att få läsa vidare bland dina inlägg!

    SvaraRadera