tisdag 31 januari 2012

Sökis


Sökis.se är en söksida med Google som sökbas, men med en massa filter för att göra den säker för barn och unga att använda. På sidan finns även tips på hur man surfas säker (hämtat från KP-webben) och länkar till organisationer som arbetar för barn som till exempel BRIS och Rädda Barnen.

Det här kan vara en bra sida att använda när de yngre barnen ska söka efter information. Så snart det är möjligt tycker jag dock att man bör lära barn hur man söker med "vanliga" sökmotorer och hjälpa dem att bygga in filter inombords.

Hur jag än klickar runt och söker runt kan jag inte hitta vem som står bakom sidan. Vem har gjort den?
"Sökis.se drivs med visionen att kunna erbjuda barn och ungdomar ett säkert och tryggt alternativ för att söka information på internet" (citatet är här rättat från stavfel), men vem som har den visionen framgår inte. 

Jag tycker att Sökis verkar vara ett intressant initiativ, men jag önskar sidan korrekturläst och jag skulle önska att denna okända skapare ger sig till känna. Men en okänd skapare börjar man fundera över vilka filter som är inlagda... Vad censureras bort?
Om jag ska vara sådär fröken-petig så skulle jag också önska att kunskap och nyfikenhet synliggjordes på sidan istället för hur många dagar det är kvar till julafton och sommarlov. Om antal dagar till jullov annonseras kanske även antal dagar till Eid al-fitr och Holi borde visas...

2 kommentarer:

 1. Skoj initiativ, jag provade den och fungerade bra

  Angående skaparna så stod det
  "Vi som ligger bakom Sökis.se är tre glada småbarnsförälder (Mikael, Daniel och Anders) från Sveriges
  trädgård (Blekinge)."

  //MQ

  SvaraRadera