lördag 18 december 2010

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet, reflektion över tekniken och video som pedagogiskt redskap

I onsdags redovisade jag min kursuppgift: Bilden av min verksamhet. I mitt första inlägg om uppgiften kan ni läsa om mitt upplägg, mina tankar och mina verdermödor inför presentationen. I mitt förra inlägg kan ni se själva presentationen och läsa en kort reflektion som sammanfattar tankar jag fick från mina kursare på innehållet redovisningen samt några av min egna tankar. Här vill jag reflektektera lite kring tekniken jag använt samt över video som pedagogiskt redskap.

Att försöka fånga "bilden av min verksamhet" var spännande. Att ställa in blicken, smalna av seendet till att se bara en del av detta myller av aktiviteter och göranden som skolan är var utmanande. I mitt planerande fick jag i idéstadiet gång på gång zooma in, smalna av tills jag till slut landade i att titta på en studiedagsaktivitet jag höll i i november. De fascinerande är att man när man smalnar av får syn på hur mycket som ryms i bara en liten del av en verksamhet. Jag kan välja att bli stressad över detta - skolans värld kan upplevas som ett svart hål med galet komplexa samband omöjliga att överblicka och överbrygga.
Jag kan också välja att försöka se det som en möjlighet. I den del jag valde ut fick jag syn på många intressanta delar. Varje kollega jag intervjuade bidrog med tankar som pusselbitar till det gemensamma pussel vi behöver bygga. Att synliggöra dessa tankar, dessa pusselbitar, lyfter mina kollegor och det lyfter upp en bild som vi kan se tillsammans, fortsätta att prata om och ta vidare steg utifrån.

Även om tekniken gjorde att jag faktiskt inte (trots upprepade försök) kunde använda det filmmaterial jag gjorde som jag från början tänkt och trots alla mina nervösa stress-utbrott med anledning av detta, känner jag att video verkligen är ett intressant redskap för pedagogisk dokumentation. Ett intressant verktyg för att fånga och synliggöra tankar samt bearbeta och ta avstamp från dem.

Att lära känna MovieMaker lite närmare var också spännande. Mycket av tekniken kändes logisk och lätt att lära sig. Det jag dock inte lyckades med var att lägga ljud dubbelt, till exempel musik bakom en speakerröst. Det borde väl vara möjligt? Dessutom hade jag problem med att ljudspåren knuffades runt när jag efterredigerade vissa av bilderna. Det skulle vara bra om man kunde "låsa" ljud till vissa positioner. Går det?

2 kommentarer:

  1. Hej. Är ibland inne o spanar på din blogg. När jag gjorde PIM3 fick vi lära oss om dubbelt ljud på moviemaker. Man är tvungen att spara projektet först sen öppna det igen o då ska man kunna lägga ljud igen.
    Här står det förklarat: http://www.pim.skolverket.se/xp/handledningar/video/a/9/

    /Lina

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Det ska jag prova.

    SvaraRadera