torsdag 16 juni 2011

En uppsjö av kreativa samarbetstankekartor
Igår samlade mitt nya team ihop våra tankar inför det nya läsåret med hjälp av webbverktyget Popplet. Det är ett samarbetsverktyg där man i form av en tankekarta kan synliggöra sina tankar. Tankebubblorna ("poppletserna") kan ha namnlappar så att man ser vem som bidragit med vilken tanke. Popplet är ett bra sätt att få syn på helheten samtidigt som alla kan bidra med sina delar. Tänk på att de du bjuder in till samarbete kan behöva titta i sin spamlåda för att hitta inbjudan och inloggningsuppgifter. Vi klurade länge på hur vi skulle kunna få till just samarbetsdelen innan vi kom på att titta i spammappen...

Jag har tidigare skrivit om Popplet (Elever tänker framåt och Samarbete med Popplet) - då om samarbete mellan elever i klassrummet. Här är en länk till en kort introduktion av Popplet och här en till en lite med instruktiv.

Det här är verkligen ett bra, lättanvänt och roligt verktyg för samlärande. Den förunderliga webben har dock mer att bjuda på när det gäller denna kategori av webbverktyg. På bloggen Freeteach4teachers ger Richard Byrne tips om nio olika webbverktyg för kreativt samarbete i tankekartor. I ett annat inlägg tipsar han om ytterligare ett tankekartsverktyg, nämligen LucidChart. Här är ett kul exempel på hur verktyget kan användas:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar