fredag 18 februari 2011

Fart på fågelbordet

Jag satt idag och planerade med en kollega inför vårt fågel-fakta-område som ska starta efter sportlovet. Jag visade henne min idé att eleverna ska få sammanställa sina fakta genom Glogster. Glogster är digitala affischer där text, ljud och film kan samspela (få en introduktion på 90 sekunder här!). Affischerna får lätt en smått hysterisk plotter-collage-look som nog faller många 10-åringar i smaken, men som kan få en vuxen att bli lite yr. Hur som helst, det verkar vara ett mycket lättarbetat verktyg och jag tror att eleverna kommer att älska det.

Det bästa med Glogster och vårt fågel-fakta-område är att jag på YouTube (som jag för ett halvår sedan hade uppfattningen om bara rymde musikvideos och bloopers) hittade små korta filmsekvenser med alla de fåglar vi kommer att arbeta med som vi kan lägga in i affischerna - förstår ni vilka nya höjder tekniken tar affischkonsten till!

Tillbaka till vår planering och min kollega och jag som ska titta på några exempel på fågelfilmer från YouTube. Jag söker på talgoxe och får en fin liten film som visar hona och hane som kvittrar. Sedan klickar jag på domherre och får denna film:


Lite förvånad blir man. Galet komiskt! Inte alls det jag tänkt mig använda som material i mitt klassrum.

Jag undrar hur eleverna som får fatt på denna film i sin sökning kommer att reagera... De kan nog hantera det. En merpart av eleverna är ute och söker på You tube dagligen. I skolan kan vi prata om strategier för hur man gör om man möter något som man inte riktigt letat efter, eleverna har säkert själva många bra idéer.


MNK står för Mammas Nya Kille, vilket är ett humorprogram på P3...

2 kommentarer:

 1. Hej Elisabet

  MNK kan va kul men kanske inte i det här forumet :). Jag testar att kommentera anonymt då jag måste komma på ett sätt att använda kommentarer för alla på vår skolblogg.

  Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Hej!
  YouTube kan ju var en riktigt bra resurs, men som du skriver får man vara beredd på att eleverna kan hamna lite snett ibland.
  När vi jobbade med djur i Amazonas slutade det med att en kille fick upp ett förslag med titeln "Snake eats photographer".
  Dock hittade vi säkert mer än 30 riktigt bra filmer där eleverna kunde lära en hel del.

  SvaraRadera