torsdag 24 januari 2013

Textanalys på bloggen

Vi har pratat om vad en kvalitativ kommentar på en blogg är. Vi har dissekerat texttypen bloggkommentar. Vi har övat tillsammans på exempel. Elevena har fått skriva egna kommentarer och vi har repeterat kriterierna för kvalitativa kommentarer. 

Idag tittade vi på några av de kommentarer som eleverna skrev för två veckor sedan. Eleverna fick titta på sina egna kommentarer och lyfta fram någon eller några av de kriterier för kvalitativa kommentarer som de lyckats få med. Vi kunde hitta en mängd med bra delar i kommentarerna som skrivits.

Vi pratade om att det är helt naturligt och helt ok att inte lyckas få en "fempoängare" (pricka in alla fem kriterierna för kvalitativa kommentarer) när man är nybörjare på att kommentera på blogg. Vi jämförde det med att Zlatan kunde inte göra en bicicleta de allra första gångerna han spelade fotboll på gården där hemma. Det allra mesta man är nybörjare på behöver man öva mycket på innan man blir skicklig. Detsamma gäller för att skriva kommentarer på en blogg.

Elevernas nya kommentar
När vi analyserat kommentarerna kunde vi konstatera att alla kommentarskribenter var på god väg till att bli skickliga bloggkommentatorer. Vi skrev sedan en gemensam ny kommentar till inlägget eftersom eleverna hunnit få nya erfaren heter under de två veckorna som gått och som en ny övning. Här är inlägget och kommentarerna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar