onsdag 7 januari 2015

Pedagoger som programmerar

Nu har jag kört Hour of Code med mina kollegor. Innan jul introducerade jag det för lärarna som undervisar årskurs 1-3 och nu, idag, har lärarna som undervisar i årskurs 4-5 fått prova.

Jag har förberett genom att skapa en lektion, en "section", som det kallas på Hour of Code-sidan. Där har jag skapat användare (det gör man genom att bara klistra in allas förnamn) och sedan skrivit ut de genererade inloggnings-lapparna. Lärarna har fått en mycket kort introduktion där jag bara guidat den genom starten av Hour of Code. Sedan har de fått testa själva i cirka 30 minuter (det var den tid vi kunde avsätta). Efter det har vi fört en diskussion om hur lärarna upplevde detta, vilken nytta undervisning i programmering kan ha i skolan och tankar om hur materialet de testat kan användas. Jag har också visat fördelarna med att ha ett lärarkonto och kunna följa elevernas utveckling på "Teachers Dashboard" samt visat var de kan hitta mer material.

Pedagogerna har varit väldigt positiva och blivit inspirerade att sätta igång i de egna klasserna. Att det finns stöd för att undervisa i grunderna i programmering i skolan är det ingen som ifrågasätter. Lärarna var mycket positiva till att ha fått möjligheten att ha testat materialet själva innan de ska testa det med eleverna. Många uttryckte att de nog inte på eget initiativ skulle ha tagit sig den tiden, men att de nu när de fått det "serverat" kände att de utvecklats och fått en bra inblick i vad det handlar om.

Nu ser jag fram emot att höra hur det går för dem och eleverna när de testar i skarpt läge i klassrummen :)

Pedagoger på Växthuset testar Hour of Code

Vad är Hour of Code? Här är en liten teaser:

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har tittat på dina filmer om hur man gör flikar i Blogger men det funkar inte och jag vet inte vad jag gör för fel.......kan du möjligtvis hjälpa mig????

  Mvh
  Boel

  SvaraRadera
 2. Hej Boel! Kul att du använder dig av mina filmer! Ja, jag ser att Blogger har ändrats lite sedan jag gjorde filmen.

  Du skapar en sida precis som jag visar i inlägget. För att kunna ändra ordningen på sidorna och/eller ändra från flikar till lista i sidokolumnen går du numera till Layout. Där klickar du på Redigera på fältet Sidor. Fönstret Konfigurera sidlista öppnas och där kan du ändra sidornas ordning samt välja mellan flikar eller lista i en gadget.

  Hoppas att detta kan vara till hjälp eller att du redan hittat en lösning.

  Jag ska fundera över att uppdatera mina Bloggerfilmer.

  SvaraRadera