tisdag 25 mars 2014

I praktiken växer kunskaperna

Vi har, i de femmor jag arbetar med, pratat om upphovsrätt och flera gången övat på hur man söker efter bilder man får använda och hur man anger källor. Eleverna är medvetna och jag tycker att de har bra koll. Ändå är det först när de ställs inför verkliga problem som kunskapen faller på plats.

Kan man ta ett recept från en sida på nätet och klistra in på sin blogg? Får man det? Vilken upphosvrätt har ett recept? De frågorna ställdes de fyra tjejerna som har bloggen TMJM inför när de ville har smaskiga recept på sin blogg. Ingen licens kunde hittas på sidan där receptet fanns, men receptet var skapat av DanSukker. Hur gör man då, om ingen licens går att hitta?

Jo, man kan ringa och fråga. Det gjorde en av tjejerna, hamnade i växelflipper och blev kopplad hit och dit innan hon fick veta att den hon skulle tala med var upptagen i möte. Den här tjejen ger sig inte i första taget. Hon kommer att ringa igen tills hon får svar. En viktig erfarenhet.


Awa har redan hittat sin form som skribent på bloggen A.V.L. Hon förstärker budskapet i sina inlägg med collagen som hon skapar i en app i sin mobil. Bilderna har hon hämtat från Foter som är en sökmotor för Creative Commonsbilder. Awa har tagit ett medvetet val att söka efter bilder som hon får använda, men hon hade missat att källan behöver anges. Nu har hon kompletterat med länkar till källorna.

Jag tänker på hur viktigt det är att vi som pedagoger i vår undervisningen ger utrymme för just möjligheten att praktisera på riktigt. Inte bara fylleriuppgifter i böcker. Inte bara redovisning för klassen. Utan praktik där de möter andra människor utanför skolan. Då blir det på riktigt. Då växer kunskaperna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar