tisdag 25 november 2014

Ignite

5 minuter, 20 slides, 15 sekunder per slide. Det är Ignite-konceptet. Ignite är en talarform som vuxit fram för att ge korta och rappa presentationer. Det kräver en hel del övning för att kunna tajma talet med bilderna.

Jag blev tillfrågad att hålla en ignite på Internetdagarna i spåret Barn och ungas digitala kompetens. Jag såg det som en utmaning och tackade ja. Efter att ha brottats med ämnet och "killat mina darlings" kunde jag till slut få fram ett innehåll jag kunde tro på och som fungerade i formatet. Det var en rolig utmaning och jag gillar talarformatet. Vi var åtta som höll var sin ignite-presentation på samma ämne och jag imponerades över att vi alla kunde plocka fram så olika facetter av ämnet digital kompetens. Jag kommer att försöka hitta tillfällen att använda den här talarformen i andra sammanhang.

Här nedan är min ignite:


söndag 16 november 2014

En Yeah-lektion

Inför min första lektion i programmering med elever tittade jag bland annat på code.org-filmen här närmast nedan och tyckte att bilden som målades upp var lite väl käck med äppelkindade amerikanska barn som jublande ropade "Yeah!".



Jag bestämde mig för att skapa ett lärarkonto (det gick supersnabbt med Google-konto) och skapa en "Sektion" det vill säga ett arbetsområde och jag valde att starta med området "Hour of Code". Varje elev fick ett eget konto och att ge eleverna egna konton gick också supersnabbt. Jag bara klistrade in en lista med elevernas förnamn och så hade mina 23 elever var sitt elevkonto och jag kunde skriva ut små lappar där deras kontouppgifter fanns.

Efter allt vanligt lokalt krångel med inloggning och internetuppkoppling kunde eleverna starta med själva arbetet med Hour of Code. Det arbetet gick bara hur bra som helst. Eleverna lärde sig snabbt hur de skulle göra och de kunde hjälpa varandra. Snart började jag se stora likheter med de klassrum som visades i filmen ovan. Eleverna hade inte sett filmen, men de betedde sig precis som i de amerikanska klassrummen. De var exalterade, de samarbetade och de ropade "Yeah!" med armarna upp i luften.
Klassläraren var mycket imponerad över att se elever som i andra sammanhang inte brukar prestera så bra nu ta nya framträdande roller och klara uppgifterna galant.

Den stora fördelen med att skapa elevkonton är att jag och klassläraren kan följa elevernas utveckling på en "Teacher Dashboard". Där kan jag precis se vilka av de 20 momenten eleverna klarat av. Jag kan se om eleven klarat av dem precis som instruktionen utmanade dem till eller om eleven använt onödigt många block (kan tyda på att hen inte uppfattat instruktionen). Klassläraren och jag kunde genom att titta på översikten se elevernas lärstilar och var vi behöver stötta mer.
Redan samma kväll hade översikten ändrats eftersom flera av eleverna hade valt att fortsätta arbetet hemma.

Det känns som en bra start att starta med Hour of code som arbetsområde. Nästa steg skulle kunna bli 20-timmarskursen. Det var bra att starta med att låta eleverna arbeta en och en då alla därigenom fick möjlighet att testa de första grundläggande datalogiska byggstenarna själva. I nästa steg skulle jag vilja att eleverna fick arbeta med par-programmering eftersom de i dialogen därmed kan utvecklas mer i sin förmåga att sätta ord på vad de gör.




fredag 7 november 2014

Webbstjärnans Scratchkurs

Jag går en kurs i programmering för barn och läxan till nästa tillfälle är att lära sig mer om programmeringsprogrammet Scratch och också testa att skapa en egen programmering.

Jag har nu gjort första delen av läxan och lärt mig mer om Scratch. Jag valde att göra det genom Webbstjärnans kurs "Programmera Scratch tillsammans med dina elever".



I kursen fick jag en rad bra länktips:
Barnhack – kom igång med programmering. Boken vänder sig till vuxna som vill väcka barns intresse för programmering. Av Anders Thoresson
Teacherhack - Hacka läroplanen!Teacherhack vill skapa bra förutsättningar för varje människa att vara en aktiv del av ett digitalt samhälle. Av Karin Nygårds och Therese Raymond
CODE.org - lär dig grunderna i att koda
Scratch.mit.edu - ett bra verktyg för att lära sig programmera. Uppbyggt av MIT.
Programmera med elever - digitalt berättande och kreativt lärande, av Ulrica Elisson Grane

Här är spelet jag lyckades göra i kursen. Nästa steg är att skapa ett eget.

tisdag 28 oktober 2014

Bloggen som plats för lektionsförberedelse

På höstlovstisdagen arrangerade vi IT-didaktiker i kommunen vår fjärde Lär-med-IT-dag. Det är ett koncept där vi erbjuder flera parallella valbara miniföreläsningar och/eller workshops som ska inspirera till ökad användning av IT i undervisningen.

Jag pratade om hur man kan använda sig av bloggen för lektionsförberedelse och spara både tid och pedagogiska poänger.

Bloggen som plats för lektionsförberedelse
View more presentations or Upload your own.

torsdag 23 oktober 2014

Fokus på utveckling

Förrförra veckan besökte jag Framtidens läromedel och konferensens absoluta höjdpunkt var James Nottingham. Skolvärldens webb-tv har gjort en bra intervjufilm med Nottingham i samband med konferensen.


Snygg inbäddning från Soundcloud

Jag har bara bäddat in en enkel spelare förut från Soundcloud. Det blir ett litet orange moln och en spelare.

Idag när jag skulle bädda in ett  nytt klipp på min slöjdpedagogblogg upptäckte jag nya möjligheter. Jag kunde lätt ladda upp en bild till klippet och sedan välja mellan en liten eller stor spelare. Den stora spelaren gav bilden i kvadratformat med spelare "på" bilden. Det ser superproffsigt ut, eller hur?





onsdag 8 oktober 2014

Framtidens läromedel är du

Idag har jag varit på konferensdag ett av Framtidens läromedel på Stockholmsmässan i Älvsjö. Förra året var konferensen här i Uppsala och jag var då inte så nöjd med innehållet.

Med årets konferens känner jag mig nöjd. Kanske mycket tack vare den superproffsiga och super inspirerande starten med James Nottingham. Jag hittade i stort sett samma föreläsning som vi fick i klippet nedan (UR spelade in dagens föreläsning och kommer att publicera det tillgängligt om några veckor). Det var dock en stor upplevelse att höra honom live.


Överst till vänster: James Nottingham som pratar om Hatties
forskningsresultat och betyg/skriftliga omdömen.
Överst till höger: Stora konferenssalens snyggt färgsatta stolar.
Mitten till vänster: Karin Nygårds ger en resumé av internets historia.
Mitten till höger: Daniel Berg pratar om programmering och kamratbedömning i termer som
koreografi - ett ord jag inte hört i pedagogiksammanhang tidigare.
Nederst till vänster: Proffsiga Ulrika K Engström presenterar den eminenta webbplatsen MIK-rummet.
Nederst till höger: Håkan Fleischer utvecklar vad han menar med sitt begrepp stretchad värld
och stretchad kunskap.






fredag 3 oktober 2014

Programmeringsläxa

Nästa vecka ska jag gå första tillfället i en programmeringskurs för pedagoger som arrangeras som en pilotkurs i ett samarbete mellan Uppsala kommun och Uppsala universitet, Ångströmslaboratoriet.

Till första kurstillfället har vi en läxa och idag hade jag möjlighet att genomföra den. Jag har gjort webbkursen "En timme kod" (den tar inte en timme) och svarat på kluringarna i IT-tävlingen Bebras.
Jag har sett sidorna tidigare, men jag behövde den här läxan för att ta mig tid att verkligen undersöka dem.

Så här beskriver Bebras tävlingen på sin om-sida: "Bäver är en årlig IT-tävling för skolelever, som ordnades första gången i Litauen 2004. Tanken bakom tävlingen är att öka elevernas intresse för informationsteknologi och för att studera vidare inom området. Tävlingen behandlar ämnet på ett roligt och lärorikt sätt. Tävlingsfrågorna rör IT, hur IT påverkar oss i samhället, logiskt tänkande och utvecklandet av förmågan att lösa problem."

En timme kod eller One hour of code är ett amerikanskt initiativ. Här är en film som berättar om projektet.


Mitt diplom för genomförd kurs :)

Webbkurs: Litteraturblogga med dina elever


Jag har äntligen tagit mig tid att gå en av Webbstjärnans webbkurser. I våras öppnade Webbstjärnan sin nys kursportal och jag har länge suktat efter det där tidsutrymmet då jag ska kunna testa någon av kurserna. Nu blev det av och jag valde kursen Litteraturblogga med dina elever. Kursen riktar sig mot gymnasiet, men jag som arbetar med elever på mellanstadiet tycker att jag fick flera bra tips och idéer från kursen.

Det bästa som jag tar med mig från kursen är idén om att göra enkel litteraturbloggning genom att bara skriva en litteraturfråga i ett inlägg och sedan låta eleverna svara på frågan genom att kommentera på inlägget. Man kan även låta eleverna ge kamratrespons/förståelsefördjupande frågor på varandras svar genom trådade kommentarer. Grymt enkel och bra idé!

Nu är jag sugen på att testa fler av deras kurser. Gör det du med på Webbstjärnans kursportal.

fredag 26 september 2014

Språkundervisning med frågor

Egentligen är arbetat med bloggen Frågvisa ett språkutvecklingsprojekt. Jag ser det än mer tydligt nu när jag just tittat på UR-programmet Språket bär kunskapen: Maaike Hajer om att förstå och bli förstådd.

Maaike Hajer är språkforskare från Nederländerna och verkar som gästprofessor vid Malmö Högskola. Hon vill bidra till ett ökat samarbete mellan språkdidaktiker och ämneslärare. Hon pratar i programmet om viken av att lyssna in var eleverna befinner sig, inte minst var de befinner sig rent språkligt.
"Om man tar över som lärare så hör man inte längre vad barnen har att säga. Kärnan i undervisningen är att man anknyter till det. Det är självklart!", säger Maaike Hajer.
"Språkundervisningen hänger helt klart ihop med ett formativt förhållningssätt till lärande." 
Maaike Hajer pratar vidare elevernas många frågor och vem som egentligen tar sig tid att lyssna på dem. När hör vi egentligen hur eleverna formulerar sig?

Jag tycker att det är spännande tankar och det passar väldigt bra ihop med grundtanken med bloggprojektet Frågvisa. Genom projektet kommer eleverna få öva sig på att formulera frågor kring sådant som de är nyfikna på. Vi kommer att träna på olika sätt att hitta svar på frågorna och vi kommer att undersöka olika sätt att förmedla svaren på.

Här är en länk till UR-programmet.
Här är en länk till bloggen Frågvisa.


söndag 21 september 2014

Chatterkid ger svar

Nu är vi igång med vår nya blogg Frågvisa. Vi har pratat om vad en logo är och eleverna har fått rita förslag som vi nu håller på att välja bland.

Vi har också startat med bloggens huvudsyfte som är att låta eleverna formulera frågor, hitta svar på dem och synliggöra svaren.

Första lektionen gjorde vi en podcast där en elev fick intervjua spågumman i En läsande klass. Elevernas klasslärare hade rollen som spågumman på vår uppstartsdag, så det passade perfekt att intervjua henne när hon fanns i klassrummet.

Den här veckan pratade vi om att svara med hel mening och eleverna fick öva det med hjälp av appen ChatterKid. Olika grönsaker och frukt fick vara huvudpersoner och berätta svaren på några av de frågor eleverna skrev ner vid allra första gången vi träffades.

Här är en kort film som visar hur appen fungerar:


Eleverna fattade galoppen på en gång och kunde spela in sina svar utan problem. Det blev en riktigt rolig lektion. Filmsnuttarna kan man spara i filrullen och sedan ladda upp på bloggen. Här är en länk till Currys svar.


onsdag 17 september 2014

Öppen konferens

I en öppen konferens är det deltagarna som tillsammans bygger innehållet efter de behov som finns i gruppen. Idag har jag varit i Göteborg på öppen konferens för pedagogsajter. Tillsammans med en kollega har jag fått i uppdrag att dra upp riktlinjerna för Pedagog Uppsala.

Pedagog Uppsala är tänkt att vara en sida där positiva exempel från våra verksamheter lyfts fram i syfte att inspirera och utveckla pedagoger i området. Att i det här startskedet av att skapa sajter få möjlighet att nätverka med ansvariga för andra pedagogsajter i Sverige var väldigt givande. Vi har idag pratat om allt från organisation av redaktion till forskning och visioner. En del sajter har varit igång längre som till exempel Pedagog Stockholm och andra har, liksom vi, bara just startat sitt arbete. Nu känner vi oss inspirerade, stärkta och laddade att arbeta vidare med vår sajt.


fredag 12 september 2014

Webbstjärnelärare i Uppsalatidningen

"Bloggande lärare ska ge roligare lärande", blev rubriken på artikeln i Uppsalatidningen, en lokal veckotidning i Uppsala, om vår Webbstjärneworkshop i Uppsala.



fredag 5 september 2014

Enkel attribution med hjälp av Foter

Jag har gjort två nya instruktionsfilmer om hur man på ett enkelt sätt hittar en bild man får använda och hur man infogar den med rätt attribution.

Att infoga en bild på en blogg:


Att infoga en bild i PowerPoint:

lördag 30 augusti 2014

Frågvisa


På måndag startar jag arbetet med att coacha våra två årskurs 3:or i webbpublicerig. I samråd med klasslärarna har vi landat i att skapa en form av webbtidning i bloggform. Jag har de senaste dagarna letat efter lämpliga teman (stil/layout) på bloggen och hittade till slut ett tema som jag tror kan fungera.

Jag vill att bloggen ska kännas som en webbtidning och att den ska kännas inbjudande och trevlig. I temat jag valt är bilderna i fokus. Jag ger mig själv utmaningen att i samarbetet med eleverna arbeta med bildens betydelse. Bloggens tema gör att vi oundvikligen behöver prata om vad bilder förmedlar för budskap. Det ska bli spännande. 

Jag har byggt en början av sidan, men jag ser fram emot att starta tillsammans med eleverna så att de får komma med och sätta sin prägel på sidan. Eleverna ska få börja med att samla ihop frågor, sådant de är nyfikna på. Det är det som innehållet i bloggen är tänkt ska bygga på. Genom sina frågor kommer eleverna att bli visa. Därav bloggnamnet - frågvisa :)
Eleverna kommer i starten också få designa förslag till logotyp till headern på sidan. Bland förslagen ska de sedan få rösta fram sin favorit. 

Sidan hittar du på adressen www.fragvisa.se  

måndag 25 augusti 2014

Bloggintresset ökar

Idag har jag mött 21 taggade lärare för första delen i en Webbstjärnebloggkurs. Jag är Webbstjärneambassadör vilket innebär att jag håller kurser/workshops i hur man kommer igång med sin Wordpressblogg i tävlingen Webbstjärnan.

Första gången jag skulle hålla i den här typen av kurs för cirka två år sedan fick vi ställa in kursen på grund av att det var för få anmälda nu är kursen överfull och flera står på väntelista för en ny kurs. Det känns superkul att allt fler börjar upptäcka bloggens möjligheter i undervisningen :)

CC by Webbstjärnan/Martin Ander
Vi du också gå en Webbstjärdekurs?
Här är länk till alla Webbstjärnans kurser i Sverige.
Här är länk till Webbstjärnans webbkurser.


fredag 15 augusti 2014

Stolt

Jag är hedrad över att vara nominerad till Guldäpplet för andra året i rad :)

Läs mer om Guldäpplet här.
Se alla nominerade här.

Se intervju med förra årets vinnare här:

tisdag 27 maj 2014

Eleven som producent

Onsdag 28 maj har vi IT-didaktiker i Uppsala kommun en fortbildningsdag för kommunens lärare. Vi har fått pedagoger på våra IT-pilotskolor samt några andra pedagoger att dela med sig av egna erfarenheter av att arbeta med IT i klassrummet. Det blir 20 valbara föreläsningar i tre pass vardera. Besökarna plockar själva ihop sin dag efter egna behov och önskemål.

Själv föreläser jag om elevens som producent i sitt lärande. Här är min presentation.
Ni som har äppel-produkter kan behöva använda webbläsaren Puffin för att kunna se bildspel och komma åt länkar.




måndag 19 maj 2014

Lärandemiljöer som inspirerar till framtidens samhälle

Jag har lite svårt att placera mina inlägg med reflektioner från online-kursen Learning Creative Learning. De passar bra både på min slöjdpedagogblogg och här på min IT-pedagogblogg. Kanske är det just det att kursens innehåll berör båda mina pedagogiska fokusområden: IT och kreativt skapande, som gör att jag har fastnat för kursen.

I fjärde sessionen av Learning Creative Learning (2013) samtalar Alan Kay och Brian Silverman om Kraftfulla idéer (Poerful ideas). Jag blev inte riktigt lika fångad av den här sessionen som av tidigare, men en tanke har dröjt sig kvar och virvlat runt i min hjärna på det där utmanande kreativa sättet som tankar ibland kan virvla.

Alan Kay pratade om Maria Montessoris idé om att elever ska få växa upp och får förutsättningar att vara en del i det nya århundradet. För att det skulle bli möjligt såg hon det som viktigt att skapa en lärandemiljö där eleverna får möta något annat än de får möta hemma. Med annat menade hon möjligheten att möta ny teknologi och aktiviteter som kan göra dem till aktiva medlemmar i ett framtida samhälle.

Maria Montessori skapade en pedagogik för 1900-talets barn. Hon skapade en nytänkande skolmiljö med pedagogik, filosofi och teknik som var den bästa för sin tid.
Vilka skolmiljöer erbjuder vi våra elever? Kan vi erbjuda våra elever en pedagogik, filosofi och teknik som är den bästa för vår tid? Inspirerar våra skolmiljöer eleverna till att bli kreativa och aktiva samhällsmedborgare? Om du fick fria händer och ett fett bidrag, vad skulle du vilja börja med att förändra?


Making is learning

I tredje sessionen av Learning Creative Learning (2013) samtalar Dale Daugherty och Leah Buechley om Makerkulturen.

Leah talar om making - skapa/uppfinna - som något väldigt grundläggande i att vara människa. Hon beskriver hur hon är med och skapar "hybrida möteplatser" bär till exempel origami och teknik eller lapptäcksteknik och IT blandas i syfte att nå nya grupper med Maker-kulturen. Hon menar att skapande - känslan av att kunna påverka, förstå och skapa sin omgivning (ur teknisk aspekt, men även i djupare betydelse som jag förstår henne) - är något alla bör få möjlighet till. När den här typen av aktiviteter hänvisas till fritidsintressen kommer det bara en liten grupp till del och Leah förespråkar därför att Maker-kulturen ska få ta plats i de allmänna skolorna. I mötet med skolans värld har hon genast stött på frågor som: Hur kan skapande mätas? Är det effektivt att låta eleverna fippla med teknik och skapande? Vad lär sig eleverna? Finns det nationella prov i skapande? Frågor som inte är helt obekanta för diskussioner kring slöjdens varande eller icke varande.

Dale och Leah pratade om Makerkulturen som en "mindset" istället för en "toolset". De menar att det handlar om att skapa miljöer där barn får skapa och göra och att det är just genom att göra som man lär sig. Kunskapen skapas i själva görandet.
Makerkulturen kan bestå av olika former av forum såsom Maker Faires, workshops med mera. Dale pratar om styrkan i när man visar och delar sina kreationer och när man skapar tillsammans. Att just visa upp och dela med sig av erfarenheter och lärdomar är motiverande i sig, menar Dale. Dela-kulturen skapar möten som i sin tur kan leda till nya kunskaper.

Återigen tänker jag att Makerkulturen rimmar väldigt bra med den svenska slöjdundervisningen. I slöjden har vi möjlighet att ge eleverna en miljö där de får skapa, undersöka och lära genom att vara kreativa. Det känns som en förmån att redan ha det utrymmet i en nationell kursplan. Det känns som en styrka att ha ett universitet som MIT som för upp de här frågorna på dagordningen och bjuder in till samtal och kunskapsutveckling.




Läs mer:
Omvärldsbloggen 140221: Makerkulturen – en viktig trend för skolan?
Omvärldsbloggen 140509: Lärandeanalytik och makerkultur
Hello Ziggy: In med makerkulturen i skolan

Jag har lite svårt att placera mina inlägg om just kursen Learning Creative Learning. Inläggen passar både på min slöjdpedagogblogg och här på min IT-pedagogblogg. Läs även mitt tidigare inlägg med reflektion från kursen på min slöjdblogg: Lära kreativt lärande
...och ett inlägg om ett besök på Stockholm Mini Maker Faire

Hellre mobilen

-Jag bloggar hellre på mobilen! säger eleven till mig när jag erbjuder en av våra bärbara datorer från datavagnen.

Via Wordpressappen i mobilen kan eleven blogga och bifoga bilder och annat material som eleven har samlat i sin mobil. Hur kan vi som skola möte det behovet med de IT-verktyg vi erbjuder i form av datorer och nätverk? Vi ligger efter kan jag konstatera...

Eleverna arbetar med sina blogginlägg med hjälp av den respons de fått.


onsdag 23 april 2014

Respons utvecklar inlägg

Jag sitter och ger respons på elevernas blogginlägg. Till min hjälp har jag en mall som jag utarbetet efter vad som utmärker ett bra blogginlägg och eleverna har fått egna inloggningar som medarbetare på femmornas blogg.
inspiration från olika håll samt efter de mål vi satt upp från läroplanen för det här arbetsområdet. Det handlar om att skapa en kvalitativ webbtext i blogginläggsformat. Vi har arbetat med

Förarbetet vi gjort och responsmallen som de som nu publicerat sina inlägg får hjälper eleverna att utveckla sina texter. Responsmallen ger dem ”text-analys-ögon” och de kan få syn på vilka delar i sina texter de gör riktigt bra och vilka delar de behöver utveckla.

Idag hade jag lektion med den ena femman. Ivrigt delade jag ut responsen och var nyfiken på att se dem arbeta vidare med sina texter. Det blev inget av det alls. Ingen elev kunde logga in på den gemensamma bloggen. Ingen alls. Det känns verkligen surt. Vi har så ytterst få tillfällen att arbeta med bloggen och nu är det andra gången som just den här klassen drabbas av inloggningsproblem. Förra gången berodde det på att webbhotellet tolkade den massiva inloggningen som ett hot och blockerade sidan. Jag gissar att det var något liknande idag…

Efteråt kände jag att jag helst ville strunta i hela bloggprojketet. Jag tappar verkligen sugen när lektioner går till spillo på det här sättet… Jag har tagit kontakt med supporten och håller tummarna för att det ska kunna fixas till i morgon.

Eleverna som har egna bloggar hade inga problem att logga in så lite effekt fick jag se av bloggresponsen. De eleverna arbetade vidare med att hitta passande bilder till sina inlägg och med att utveckla sina texter.

Nu när jag suttit och gått igenom nästa klass blogginlägg och gett respons har jag fått tillbaka min lust till att arbeta med det här. Jag tror verkligen på att arbeta med skrivutveckling med hjälp av blogg. Eleverna får ett driv när de får arbeta med verkliga mottagare och skapa eget material.

Jag undrar vilken respons jag själv skulle få på det här blogginlägget enligt min Blogg-respons-mall?

tisdag 8 april 2014

tisdag 25 mars 2014

I praktiken växer kunskaperna

Vi har, i de femmor jag arbetar med, pratat om upphovsrätt och flera gången övat på hur man söker efter bilder man får använda och hur man anger källor. Eleverna är medvetna och jag tycker att de har bra koll. Ändå är det först när de ställs inför verkliga problem som kunskapen faller på plats.

Kan man ta ett recept från en sida på nätet och klistra in på sin blogg? Får man det? Vilken upphosvrätt har ett recept? De frågorna ställdes de fyra tjejerna som har bloggen TMJM inför när de ville har smaskiga recept på sin blogg. Ingen licens kunde hittas på sidan där receptet fanns, men receptet var skapat av DanSukker. Hur gör man då, om ingen licens går att hitta?

Jo, man kan ringa och fråga. Det gjorde en av tjejerna, hamnade i växelflipper och blev kopplad hit och dit innan hon fick veta att den hon skulle tala med var upptagen i möte. Den här tjejen ger sig inte i första taget. Hon kommer att ringa igen tills hon får svar. En viktig erfarenhet.


Awa har redan hittat sin form som skribent på bloggen A.V.L. Hon förstärker budskapet i sina inlägg med collagen som hon skapar i en app i sin mobil. Bilderna har hon hämtat från Foter som är en sökmotor för Creative Commonsbilder. Awa har tagit ett medvetet val att söka efter bilder som hon får använda, men hon hade missat att källan behöver anges. Nu har hon kompletterat med länkar till källorna.

Jag tänker på hur viktigt det är att vi som pedagoger i vår undervisningen ger utrymme för just möjligheten att praktisera på riktigt. Inte bara fylleriuppgifter i böcker. Inte bara redovisning för klassen. Utan praktik där de möter andra människor utanför skolan. Då blir det på riktigt. Då växer kunskaperna.


måndag 17 mars 2014

Inspirationsfilmer från Skolvärlden

Skolvärldens YouTube-kanal har publicerat en rad korta klipp om IT och undervisning. Det är lärare och elever som berättar hur de integrerar IT i undervisningen.

I klippet nedan berättar Helena Kvarnsell på Björknässkolan i Nacka hur hon tillsammans med en klass 8 bygger en hälsoportal på nätet i biologin. Helena berättar om hur hon först gjort "fel" för att på senare tid kunna göra mer "rätt". Tidigare hittade Helena intressanta IT-verktyg och klurade sedan ut vad hon skulle kunna skapa för undervisningen där verktyget kunde användas. Nu funderar hon först över vad hon vill lära eleverna och hittar sedan verktyg som matchar det.

Jag känner igen mig i Helenas beskrivning av integrering av IT i undervisningen. Jag har, precis som hon, gjort "fel" - letat och samlat på mig otaliga IT-verktyg och haft mina elever som försökskaniner. Nu när jag känner mig mer trygg med min IT-verktygslåda kan jag mer och mer arbeta utefter modellen att utgå från målen.
Jag tror att vi behöver tillåta oss att starta i verktygen. Som pedagog behöver man få testa och undersöka verktygs möjligheter. Det är svårt att veta vad ett verktyg har att ge pedagogiskt innan man testat det tillsammans med elever. Bara vi är medvetna om att det finns ett verktygsträsk som man kan fastna i och att vi är medvetna om att målen behöver komma i fokus så applåderar jag varmt testande och undersökande med IT-verktyg.
Skolvärldens filmer kan inspirera till hur verktygen kan användas. Se även fler förslag på filmer under klippet.



Se även:
Elevernas hälsoportal steg för steg
Så utbildar lärare varandra i IT
Rollspel och blogg i historia steg för steg


Datastuga

13 elever kommer frivilligt på fri tid för att utveckla sina nystartade bloggar. Jag erbjuder datastuga - en form av workshop-lektion där eleverna kan få hjälp med sina bloggar - en gång i veckan. Vilket sug och vilket intresse det finns hos eleverna för det här. Jag imponeras av hur lätt de kommer igång och hur snabbt de lär sig. Dolda talanger blommar fram hos hemliga elever och det som kan uppfattas som ett "stökigt beteende" kommer till sin rätt och blir en tillgång i det här sammanhanget. Jag gillar!


lördag 1 mars 2014

15 elevlag i Webbstjärnan i år

Igår stängde Webbstjärnans anmälan till tävlingen och jag skickade in vårt 19 lag sista dagen. I år har jag 15 rena elevlag som är med och tävlar. Som jag beskrev i förra inlägget har mina elever i årskurs 5 fått arbeta mot särskilda IT-mål för att "förtjäna" / visa att de kan klara av att ha en egen blogg.

Många fler än jag först trodde har lyckats nå de "vassa" målen som krävdes för att få möjligheten till en egen blogg. Det är 15 lag med sammanlagt 29 elever som är med. Det ska bli grymt spännande att följa utvecklingen av bloggarna och elevernas utveckling av sina IT- och svenska-kunskaper under våren.

Elever i årskurs 5 på Växthusets skola anmäler bloggar till Webbstjärnan.

onsdag 5 februari 2014

Rätta IT-prov

Jag rättar IT-prov. Våra femmor har fått visa delar av sina kunskaper i ett IT-prov. Jag har valt att testa ett upplägg där eleverna fått som morot att de som når vasst (mer än godtagbara kunskaper) på våra senaste IT-mål, ska få möjligheten att delta med en egen blogg i Webbstjärnan. Alla kommer att arbeta mot samma nya mål, men de som väljer att starta egen blogg får använda den som verktyg för att nå de nya målen.

Anledningen att jag bara ger de som blir "vassa" den här förmånen är att jag vill vara säker på att eleverna som får förtroendet att representera skolan med egen blogg verkligen är trygga nätanvändare.

Intresset för att starta egen blogg har varit enormt. Cirka 95% av alla våra femmor vill nappa på erbjudandet och de kämpar på som bara den för att nå målen. Det är verkligen en lockande morot jag har skapat.

Jag har känt mig lite fundersam över det här tillvägagångssättet. Varför bara låta några få göra något som alla skulle utvecklas av? Kommer de som inte når vasst att bli väldigt besvikna? Kommer de att känna sig som sämre nätanvändare?
Jag har inte svar på frågorna, men jag har nu valt att ge detta arbetssätt ett försök. Jag får utvärdera efteråt och se vad resultatet blev.

Idag ska 5A få tillbaka sina rättade prov och få se vad de behöver komplettera med för att bli vassa. De har tre veckor på sig att komplettera och visa upp de kunskaper som de ännu inte visat nog tydligt.

måndag 3 februari 2014

MIK-rummet

Logo för Statens medieråds nya
webbplats MIK
Statens medieråd öppnar en ny webbplats nästa vecka.
"Vår världsbild formas till stor del via medier. Idag bidrar många också själva till flödet som publicister i sociala medier. För att kunna fatta medvetna beslut i vår medievardag är idag medie- och informationskunnighet - MIK - en nödvändig kompetens för alla."
Så beskriver Staten medieråd själva bakgrunden till sin nya sida. Sidan är för pedagoger, bibliotikarier och föräldrar och syftar till att inspirera och ge praktisk hjälp i att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare. På Safer Internet Day, den 11 februari, öppnar sidan och kommer att hittas på adressen www.statensmedierad.se/MIK

Här är en länk till en broschyr om den nya sidan.


onsdag 29 januari 2014

Besökare

Ibland undrar jag om det är någon som läser det jag skriver här på bloggen. Jag använder bloggen mycket som en plats för min egen reflektion och för att samla bra länkar och idéer. Men visst vore det kul om andra kan ha utbyte av det jag skriver.

Genom min Feed-mätare kan jag se att jag faktiskt har besök. I kväll har jag haft besök från Åmål, Söråker, Malmö och USA. Det känns riktigt roligt att veta att andra läser.

Du kan skapa en Live Traffic Feed display att placera på din blogg. Här är länken!

måndag 20 januari 2014

Uppdragsutbildning: Tierp

Uppsala universitet kan skräddarsy utbildning i IT i undervisningen för kommuner. Det är mina lärare från min IKT och lärande-kurs som håller i utbildningen. Tierps kommun har tagit denna möjlighet och i höstas utbildades skolledare, IT-pedagoger och lärare i en första kurs. I vår fortsätter satsningen med att 40 lärare från förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Tierp går utbildningen. Jag har fått möjligheten att vara en av lärarna på kursen.

Jag väljer att använda min webbplats och det här inlägget för förberedelse och genomförande av lektionen. En webbplats/blogg är en utmärkt yta för lektioner. Allt blir samlat på ett ställe, det blir tillgängligt online och deltagarna (och jag själv) kan återkomma till lektionen för länkar med mera.

Exempel på andra lektionsinlägg:
Att publicera på nätet
Mobiler i skolan?
Kalenderutmaning

Här är dagens lektion:

1. Exempel på IT i undervisningen


View more presentations or Upload your own.


2. Webbstjärnan





















3. Upphovsrätt och Creative Commons
CC intro, vinter

View more presentations or Upload your own.

Länkar:
Foter
Hur man bäddar in en Foter-bild med licens och allt på sin blogg
Hur man söker och hittar en bild man får använda med hjälp av Google-bildsök

torsdag 9 januari 2014

Vässa dina kvalitativa kommentarer

Bra kan bli bättre.

Att skriva på nätet kräver en vass skribent. Du behöver ta hänsyn till dina mottagare, du behöver skriva kort, med rika meningar och du behöver tänka på att nyttja texttypens speciella superkvalitéer som till exempel möjligheten att kombinera text med länkar, bilder och filmklipp.

Det här tränar våra femmor sig i inför vårens stora utmaning - möjligheten att skapa en egen blogg. Innan jul satte vi upp fyra nya IT-mål. De som klarar dessa mål med mer än godtagbara kunskaper får i skolarbetet delta i Webbstjärnan med egna bloggar. De som inte når riktigt ända fram till mer än godtagbara kunskaper och de som inte önskar ha en egen blogg kommer att få arbeta med webbtexter på vår gemensamma skolblogg istället. Tanken på möjligheten att ha en egen blogg lockar och driver våra femmor. De är på hugget. De är laddade.

I veckan har vi tränat på att vässa de kvalitativa kommentarer som vi tidigare har arbetat med att författa. Vi gjorde det genom att eleverna två och två fick bedöma fyra fiktiva kommentarer. När de gjort sin bedömning hade vi ett gemensamt samtal och summerade tankarna kring vilken kommentar som var kass och vilken som var vass. När eleverna argumenterade för varför en kommentar var kass respektive vass synliggjordes fantastiskt mycket kunskaper som eleverna kollektivt bär med sig kring detta med text och nätet. När tankarna lyftes fram i lektionssammanhanget bekräftades och befästes det som eleverna möter i sin nätvardag. Eleverna vet i regel vad som är en bra text och vad som är en dålig. Förmågan att gå från att skriva en spontan, ordfattig, enkel webbtext som ofta kan förekomma i sociala webbkommunikationssammanhang till att skriva en genomtänk, kvalitativ webbtext med rika meningar i ett skolrelaterat eller samhällsmedverkande webbkommunikationssammanhang är något som vi i skolan har ansvar för att låta eleverna få möjligheter att träna upp.

Här är de fiktiva kommentarerna vi använde.