onsdag 22 december 2010

Super-Cat hittar en superbra hemsida

Under tiden jag värmer ICA-pizzorna (jag prioriterar jul-godis-bak idag framför matlagning...) gör mina telningar denna seriestrip i Super-Action-Comic-Maker på egen hand med bara lite översättningshjälp. Super-Action-Comic-Maker är från samma hemsida: ArtisanCam (som visar sig vara en mycket intressant, innehållsrik och besöksvärd hemsida om att introducera barn till nutida konst. En hemsida som jag bara blir helt förälskad i. Det verkar vara en fantastisk resurs för oss som vill arbeta med bild och berättande. Se bara som ett exempel den här introduktionen till Pop-art. Hemsidans länklista kommer jag att undersöka närmare.) som Picture-Book-Maker:

Peggy wants...

Jag aktiverar mina julaftons-längtans-rastlösa barn med att göra en Picture-Book-Maker-bok (se mina länkar).
Här är vårt första försök: Peggy wants...

lördag 18 december 2010

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet, reflektion över tekniken och video som pedagogiskt redskap

I onsdags redovisade jag min kursuppgift: Bilden av min verksamhet. I mitt första inlägg om uppgiften kan ni läsa om mitt upplägg, mina tankar och mina verdermödor inför presentationen. I mitt förra inlägg kan ni se själva presentationen och läsa en kort reflektion som sammanfattar tankar jag fick från mina kursare på innehållet redovisningen samt några av min egna tankar. Här vill jag reflektektera lite kring tekniken jag använt samt över video som pedagogiskt redskap.

Att försöka fånga "bilden av min verksamhet" var spännande. Att ställa in blicken, smalna av seendet till att se bara en del av detta myller av aktiviteter och göranden som skolan är var utmanande. I mitt planerande fick jag i idéstadiet gång på gång zooma in, smalna av tills jag till slut landade i att titta på en studiedagsaktivitet jag höll i i november. De fascinerande är att man när man smalnar av får syn på hur mycket som ryms i bara en liten del av en verksamhet. Jag kan välja att bli stressad över detta - skolans värld kan upplevas som ett svart hål med galet komplexa samband omöjliga att överblicka och överbrygga.
Jag kan också välja att försöka se det som en möjlighet. I den del jag valde ut fick jag syn på många intressanta delar. Varje kollega jag intervjuade bidrog med tankar som pusselbitar till det gemensamma pussel vi behöver bygga. Att synliggöra dessa tankar, dessa pusselbitar, lyfter mina kollegor och det lyfter upp en bild som vi kan se tillsammans, fortsätta att prata om och ta vidare steg utifrån.

Även om tekniken gjorde att jag faktiskt inte (trots upprepade försök) kunde använda det filmmaterial jag gjorde som jag från början tänkt och trots alla mina nervösa stress-utbrott med anledning av detta, känner jag att video verkligen är ett intressant redskap för pedagogisk dokumentation. Ett intressant verktyg för att fånga och synliggöra tankar samt bearbeta och ta avstamp från dem.

Att lära känna MovieMaker lite närmare var också spännande. Mycket av tekniken kändes logisk och lätt att lära sig. Det jag dock inte lyckades med var att lägga ljud dubbelt, till exempel musik bakom en speakerröst. Det borde väl vara möjligt? Dessutom hade jag problem med att ljudspåren knuffades runt när jag efterredigerade vissa av bilderna. Det skulle vara bra om man kunde "låsa" ljud till vissa positioner. Går det?

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet, reflektion över ämnet

I onsdags redovisade jag min kursuppgift: Bilden av min verksamhet. I mitt förra inlägg om uppgiften kan ni läsa om mitt upplägg, mina tankar och mina verdermödor inför presentationen. Här nedan är själva presentationen och här är en kort reflektion som sammanfattar tankar jag fick från mina kursare på innehållet redovisningen samt egna tankar.


Efter filmen pratade vi om att tiden och ämnet lätt kan beskyllas när man är osäker på hur nya verktyg ska användas. Någon påpekade att ett ämne som bedömning av språkutveckling är så tungt och stort att det blir en extra hög tröskel att börja skriva om på en blogg. Det är inget man reflekterar över spontant. Det kan ligga en hel del i det. Det får mig att tänka att anledningen att "blogga tillsammans" som min kollega Caroline uttryckte det blir desto större.

Vi såg att vi behöver ta med våra kollegor i projekt hellre än att servera färdiga lösningar. Min tanke efter vår diskussion är att det skulle vara spännande att bygga upp någon form av nätverksceller med kollegor där man har avsatt tid att träffas och tillsammans undersöka ny teknik kontra undervisning. I varje cell kunde till en början en "vägvisare" - en "IT-modig person" (tack Camilla för begreppet) - finnas, men syftet skulle vara just samlärandet, det vill säga att alla i cellen skulle utsätta sig för att stå inför det okända och att man tillsammans skulle söka hitta pedagogiska lösningar/idéer, testa i sin verksamhet, komma åter till cellen och knåda idén vidare och etcetera... På min skola skulle det vara intressant att denna typ av celler skulle vara blandade med pedagoger från olika arbetslag tror jag...
Någon form av regelbunden in-put till vägvisarna samt tid för vägvisarna att surfa runt och hålla sig ajour med IT-världens möjligheter skulle dock behövas samt avsatt tid för celldeltagarna att prova det man testat i cellen. Nätverksträffar för vägvisare skulle kanske kunna vara aktuellt. Viktigt är nog då att rollen som vägvisarna byts ut, kanske varje år, så att kompetensen sprids. Det känns som om den här idén påminner mycket om ett upplägg någon av mina kursare pratat om... Så mycket nya tankar springer runt och trängs i mitt huvud just nu, jag kommer vagt ihåg... Hjälp mig! Är detta upplägg redan beprövat? Vilka är styrkorna? Finns fallgropar att undvika?

Jag vill tacka min redovisningsgrupp för responsen och jag vill tacka mina kollegor för att ni låter mig dela filmen på nätet.

fredag 17 december 2010

Nytt nummer av vår skoltidning!

Nu har alla underbara ungars entusiastiska arbete knutits ihop till ännu en skoltidning. Det är ett verkligt drag, en arbetslusta och kreativitet som frigörs när skoltidningen kommer på tal och man undrar för sig själv varför man inte gör mer av sådant här...
VNT - Växthusets (min skola) Nya Tidning (anspelning på Uppsalas lokaltidning UNT) är mitt lilla hjärtebarn som jag var med och startade för två och ett halvt år sedan i syfte att hitta meningsskapande skrivsammanhang till eleverna.

Min kurs har dels gjort att jag inser att tidningen går att göra så mycket bättre med andra verktyg än jag brukar använda. Skolans verklighet i nuläget med ytterst begränsad arbetstid för den här typen av arbete gör dock att jag behöver strängt behöver säga till mig själv att det här är bra för nu.
Min kurs har också gjort att jag börjar snegla på andra publiceringsverktyg. Vi får se vilken form nästa VNT kommer att publiceras i...

söndag 12 december 2010

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet

Som språkambassadör på min skola fick jag i uppdrag att på studiedagarna på höstlovet hålla i en halv dag om Skolverkets diagnosmaterial Nya Språket lyfter. För att kunna använda diagnosmaterialet på ett givande sätt behöver vi pedagoger få ett samförstånd kring vad de olika observationspunkterna innebär i praktiken. Jag klurade på hur jag skulle kunna starta upp ett samlärande kring detta som sedan skulle kunna byggas på samt fungera som resurs. Med mina nya IT-glasögon på blev svaret givet: blogg.

I min presentation presenterar jag hur jag gick tillväga samt visar några av mina kollegors tankar kring möjligheter och svårigheter när det gäller användandet av blogg för information och kommunikation pedagoger mellan. Jag ser gärna att vi i gruppen fortsätter att dela våra tankar kring detta.

Min plan var att filma intervjuerna. Vid första försöket filmade jag med skolans digitalkamera och fick film med bra bild, men urkasst ljud. Vid andra försöket filmade jag med min egen videokamera och fick ok ljud, men urkass bild. Vid det laget kände jag att jag inte kunde besvära mina kollegor med en omgång filmning till. Jag har därför beslutat att göra ett bildillustrerat radioprogram i MovieMaker. Det har gjort att jag förutom att få träning i användandet av MovieMaker också lärt mig ljudprogrammet Audacity.



Jag planerar visa filmen för de som medverkat och hoppas få ok från dem att lägga ut den nätet inom kort.

lördag 11 december 2010

Nya länkar

Nu har jag lagt in nya länktips på min länksida (klicka dig dit med ett klick här till vänster). Ett av länktipsen är Picture Book Maker där man kan skapa bedårande historier med unika illustrationer.

Här kan ni se en kort instruktionsfilm:

torsdag 9 december 2010

Enhetlighet = fyrkantiga lådor?

Precis som Anna-Lena skriver om på sin blogg i dagens inlägg ägnade vi gårdagen åt att flytta allt innehåll från vår skolas gamla hemsida till en ny som ska driftsättas 10 januari. Det var ett riktigt tradigt jobb... Jag hade mycket hellre ägnat dagen åt kursuppgiften Bilden av min verksamhet, men detta var ett sedan tidigare inplanerat uppdrag Anna-Lena och jag, som hemsidesansvariga på vår skola, lovat att göra...

Från en styrd men dock trevlig och ganska felxibel enhetlig layout på kommunens hemsidor byter vi nu till en mall som är än mer hårt styrd. Jag har svårt att förstå vitsen. Det måste väl gå att skapa enhetlighet utan att behöva pressa ner alla i en liten fyrkantig låda!?
Visserligen har det nya hemsidesverktyget en rad finesser som underlättar arbetet med hemsidan, men så här i inledningsskedet har den nya hemsidan självklart också en rad barnssjukdomar - bilder hamnar inte där de ska och blir inte rätt storlek... rubriker och flikar sorterar sig godtyckligt... Det vill säga mycket jobb med fult resultat...

Nåväl, jobbet är gjort och jag ser nu fram emot att allt ska sätta sig så att vi kan börja tänja på den lilla fyrkantiga lådan.

Nu ska jag sätta igång och arbeta med mina ljudfiler till kursuppgiften.

lördag 4 december 2010

Ny scanner - ny toplist

Jag testar skolans nyinköpta USB-anslutbara scanner. Kul verktyg! Jag gillar verkligen datorns exakthet. Exakt raka linjer, exakt lika stora bokstäver etcetera... men, det behöver verkligen balanseras med lite handritat och handskrivet. Jag ser fram emot att kunna för in mer handarbete i IT-tekniken!
Jag började med min topplist (ska det förresten vara toplist eller topplist?) och här är en liten illustation av mina nya IT-glasögon:
(jag ritar inte gärna på nätet (se mitt förra inlägg), jag vet inte riktigt varför... jag föredrar papper och penna än så länge...)

fredag 3 december 2010

Ritar du på nätet?

Medierådet har en ny sajt om barn och nätet: Mediebarn.se.
Klippt från startsidan:
"På den här sajten får du fakta om barnens dator- och nätvanor uppdelat i fyra åldersgrupper: 2-5 år, 5-9 år, 9-12 år och 12-16 år samt råd och tips till föräldrar. Grundläggande fakta varvas med exempel och inblickar i barns och ungas liv på nätet. Här finner du också uppgifter om de vanligaste sajterna och spelen, ordlistor och annat matnyttigt."

onsdag 1 december 2010

Julkalendrar

Jag är barnsligt förtjust i julkalendrar. Här är några webbkalendrar att lysa upp decembermörkret med:


Avtak: Julkalender där varje dags lucka bjuder på myter och onödigt vetande om julen. Kunskap som man kan briljera med släkten under julen.


Miljöjulkalendern: Miljöjulkalendern ger dig 24 miljötips fram till jul.


Unga Faktas Julkalender:  Unga Faktas julkalender bjuder på pyssel, sagor, tävlingar och massa annat roligt.


Julens kemikalender: Julens Kemikalender handlar om naturvetenskap, teknik, fysik och framför allt – julens kemi.


Tipsen ovan har jag fått från http://www.julkalendrar.se/.


Nämnarens adventskalender: Nationellt centrum för matematik har en adventskalender med en ny kluring varje dag.

fredag 26 november 2010

Kidblog

decembertjejs IKU-krumelurer hittar jag tips om kidblog - ett sorts elevanpassat blogverktyg som jag genast blir intresserad av att undersöka närmare...  ...en annan dag, tänker jag trött som jag är så här fredag eftermiddag, men så är det så fantastiskt att man ramlar över en 6 minuters introduktionsfilm när man googlar kidblog och då drar nyfikenheten mer än tröttheten.

Det är en kul idé att göra det lätt för klasser att starta bloggar, men introduktionsfilmen lockade inte mig att använda redskapet. Det fanns få möjligheter att anpassa sidan och speakerns råd att göra inställningar så att  bara inbjudna fick lämna kommentarer fick mig negativt inställd. En 6 minuters film kan dock inte visa ett redskaps hela potential. Om någon som läser detta och ändå blir sugen att testa kidblog eller redan gjort det/gör det så får ni väldigt gärna skriva här vad ni tycker om verktyget.

torsdag 25 november 2010

Filmaffisch

Jag har jobbat med filmaffish-kursuppgiften här på morgonen. Det var inte helt lätt. Jag inser att PhotoShop har oändliga möjligheter och jag inser också att jag har väldigt mycket kvar att lära. Jag valde att arbeta med bilder från filmen. Bilderna är från början av ganska dålig kvalitet, men det var kul att kunna använda material från filmen.

Färgerna blev inte riktigt som jag tänkt ser jag nu när jag laddar upp bilden på den här datorn (jag har haft tre parallella datorer under arbetet (en med Måns manualer (=bra, men inte helt lätt för mig att följa så jag har en annan version av PS), en med Elza Dunkels föreläsning och en där jag har PhotoShop inlagt...)). Jag hade också tänkt mig att ha skuggor bakom mina cirklar, men där gick jag bet. Jag har lärt mig mycket och får nöja mig med detta nu...

Här är filmen för er som blir lockade av filmaffischen. Tyvärr blev kvaliten på filmen riktigt urusel (den var inte bra från början, och varför den blev änmer kass här vet jag inte - någon som vet?), men håll tillgodo... Tips! Välj inte "Full screen" - det ser bättre ut om du ser den i "litet" läge.

Vad gör att en blogg får läsare?

Det är en bra fråga och Kristina ger ett svar på sin blogg Kristina Alexandersons blogg.
Det som är slående genomgående i hennes svar tycker jag är begreppet "dela". ”Sharing is caring” är ett modernt IT-begrepp som säger en hel del om den här mentaliteten. Jag gillar det! Det väcker varma känslor inom mig som säger att människan inte är "ensam stark" och att fler kockar kokar en godare soppa. Slut med hemliga recept!

söndag 21 november 2010

IT eller IKT?

Vad är det egentligen för skillnad mellan IT och IKT? Jag kom fram till att skillnaden är en murbräcka för murarna runt vår skola. Det fick mig att byta namn på min blogg.

"IT står för informationsteknik eller informationsteknoligi" skriver Ulf Jämteruds i förordet till boken Digital kompetens i undervisningen - handbok för lärare i samhällsvetenskapliga ämnen. Vidare skriver han:
"Under 1990-talet lanserades begreppet IKT, där K:et står för kommunikation. Med begreppet IKT ville man poängtera att den moderna digitala tekniken inte bara handlar om att söka och ta emot information utan att det också i mycket hög grad handlar om kommunikation." 
Patrik Svensson skriver i sin bok Språkbildning i en digital värld - informationsteknik, kommunikation och lärande:
"Man kan kanske hävda att kommunikationsaspekten av den nya tekniken framträder tydligare med denna benämning /IKT/ men samtidligt kan informationsteknik som term utan tvivel sägas inkludera kommunikation likaväl som information. Som språkvetare känner till är inte ett ords eller en terms betydelse alltid direkt kopplat till den bokstavliga eller ursprungliga betydelsen av ord. Därför ät det i mina ögon oproblematiskt att använda informationsteknik för att prata om teknik som har ett mer kommunikativt och pedagogiskt syfte."
Ulf Jämterud menar att begreppet IKT använts främst i undervisnings- och utbildningssammanhang men att det funnits en en strävan att sprida användningen av termen. Han skriver:
"Efter ett drygt decennium tvingas man dock konstatera att denna lovvärda strävan har misslyckats. IKT är och förblir ett skolbegrepp - de flesta utanför skolans värld har sällan eller aldrig hört talas om det. Därmed upplever jag IKT-begreppet som en belastning snarare än en tillgång."
Elza Dunkels tar i sin bok Vad gör unga på nätet? upp en ytterligare ett begrepp som kan användas för att som hon skriver "markera att nätet är mer än bara en arena för att sända och motta information", nämligen interaktionsteknik. Ett begrepp hon menar numera används alltmer. "En stor fördel med uttrycket är att det kan förkortas IT, vilket blir enklare att säga och enklare att begripa", skriver hon.

Med ovanstående kloka nättänkares samlade observationer och reflektioner över termerna IT och IKT kan jag se tydligare. Nya begrepp och termer är inga totala sanningar huggna i sten. Det är mer som små babysar. Det är omöjligt att veta vem en baby är eller vem han/hon kommer att vara om 15 år. Tid, kultur och omständigheter formar oss som människor och detsamma tycks gälla begrepp och termer. Nu när IT har vuxit på sig så kan vi se, om vi inte sett det tidigare, att begreppets "personlighet" även kan rymma kommunikation. Ulf Jämterud skriver:
"Det har också hävdats att själva tanken bakom begreppet /IKT/ är felaktig, eftersom IT alltid har innefattat tekniker för kommunikation och inte enbart en envägsförmedling av information."
Det främsta skälet till att välja begreppet IT framför IKT anser jag är att markera att skolan är en del av övriga samhället och inte en egen bubbla med egen verklighet med egna begrepp. IT kan vara en viktig murbräcka när det gäller att riva de murar som omgärdar skolan och i många falla skiljer skolan från samhället som skolan syftar till att göra eleverna delaktiga i och förbereda eleverna för. Jag väljer att använda begreppet IT.

En annan fördel med det valet är att man kan göra massor av roliga slogans, till exempel som IT-gymnastiet i Uppsala "We love IT!".

Jag ska se om jag kan ändra namnet på min blogg...

internet eller Internet?

Jag har länge undrat över vad som egentligen gäller - ska det vara stor eller liten bokstav i ordet internet? I texter av olika slag kan man se båda varianterna ungefär lika ofta. I Svenska akademins ordlista online ges båda möjligheterna.
Jag har just börjat läsa Elza Dunkels bok Vad gör unga på nätet och får där i inledningen ett klargörande som gör att jag får en bättre förståelse.

Så här skriver hon:
"Jag har också anslutit mig till konventionen att skriva internet med liten begynnelsebokstav för att markera att det inte längre ses som något främmande med ett eget namn, utan som en naturlig del av livet, ungefär som andra infrastrukturella element: järnväg, telefonnät, vattendrag."

Jag gör detsamma.

tisdag 16 november 2010

"Skapar en väldig nyfikenhet"

...säger Marie Andersson om att använda bloggen i undervisningen i detta klipp från Lärarnas Nyheter på Skolforum i år. Hon berättar i filmen om bokbloggen Detektiven Emil och vi som hon driver tillsammans med sina elever på Gotland. Tack Joachim Thornström för tipset!


Bloggen i undervisningen from Lärarnas Nyheter on Vimeo.

måndag 15 november 2010

Etikuppgiften, del 2

Det som kanske är mest slående när jag sammanställer IKT-enkäten är att 100% av de tillfrågade årskurs fyrorna (40 st) har dator hemma och 100% har internet.

42% använder dator eller spelar spel varje dag. Lägg till att 47% spelar 3-6 gånger i veckan.
De flesta av eleverna i min undersökning använder datorn till att spela och chatta.

30% anger att de har kommit överens om regler för datoranvändande hemma.

Bara 2% anger att de råkar ut för någon tråkighet på internet.

Här kan ni se vad de använder datorn till och hur ofta:














torsdag 11 november 2010

Wordle är användbar!



Jag har i tidigare inlägg skrivit om webbverktyget Wordle med vars hjälp man kan skapa ordmoln. Det är spännande att utforska vad ett nytt verktyg som detta har för potential. Åsa använde det som topplist i sin blogg och nu ligger en Wordle på min skolas hemsida som en inbjudan till ett jubileum.

Bokomslag

Så här skriver Skolverkets Kolla källan angående bokomslag på webben:
"Bilder av bokomslag
Många förlag har bildarkiv på nätet där man får ladda ner bokomslag som man sedan får använda i redaktionell text som rör boken (som t ex boktips på webben). Man får dock inte gå in och ändra eller manipulera bilderna på något sätt. Enklast är att gå in och titta på bokförlagens hemsidor (information finns ofta under rubriken Press) och se vad respektive förlag har för regler.
Några förlag där man får använda omslagsbilder tillsammans med redaktionell text:
Norstedts FörlagsgruppBonnierförlagenNatur & KulturOrdfront"


Rabén & Sjögren (Norstedts Förlagsgrupp) skriver i sitt bildarkiv på sin hemsida:
"I vårt bildarkiv kan du hämta författarporträtt och omslagsbilder. Bilderna får endast publiceras i samband med redaktionell text om respektive bok."


Jag blev då frågande inför vad som egentligen menades med redaktionell text. Räknas en blogg och/eller en hemsida som en redaktionell text? Får man använda bokomslagsbilderna om man boktipsar och/eller skriver recensioner eller liknande på webben?


Jag skrev till Rabén & Sjögren och frågade. Här är det svar jag fick:


"Hej Elisabet!
Ja det ska gå bra att använda bilder till detta.
De är friköpta för att kunna användas i samband med presentation av författarskap eller aktuell titel."



Bra va?!

onsdag 10 november 2010

Bloggen möter undervisningen

När jag letade efter Liza Greczaniks nya bok Elever online i vår bibliotekskatalog (den fanns inte inköpt, men jag har lagt in ett önskemål om att den ska köpas in och de brukar vara på hugget) fick jag syn på boken Bloggen möter undervisningen. Jag har läst halvvägs och kan konstatera att boken ger bra tankar, tips och idéer på hur bloggen kan användas i undervisningen. 


Liza skriver i inledningen:
"Jag har genom bloggandet fått träna mig i att formulera åsikter och tankar på kort tid. Detta har varit en utmaning eftersom jag tidigare har förknippat snabbt komponerade texter med halvmesyrer. Genom bloggen tränar jag mig i att ta steget "ut på papperet". För många som drabbas av kval inför att skriva handlar det om att ta sig förbi gränsen mellan att sätta fingrarna på tangentbordet och att börja skriva. Vissa tycker att detta steg är lätt att ta medan det är väldigt tungt för andra. Jag tror att bloggen kan vara ett suveränt hjälpmedel i detta sammanhang eftersom den skrivträning som klommer med bloggen bidrar till att eventuella prestationskrav inför textskapande sänks."


Något längre fram skriver hon:
"Bloggen är på många sätt en informationskanal i demokratins tjänst. I samband med bloggrevolutionen vill plötsligt alla och envar göra sina röster hörda på webben och starta debatter i olika ämnen. Aldrig har det varit så populärt att tycka till i olika frågor som nu."


...och längre fram:
"Med makt över språket kan de /eleverna/ stå upp för sina idéer, argumentera för det de tror på och på det sättet uppnå många av sina mål. En av bloggens största styrkor är att den är språkutvecklande - både för skribenten och för dennes läsare. Bloggen uppmuntrar till kommunikation, diskussion och reflektion."


Läsvärt och inspirerande!

"It är viktig i framtidens skola"


...så börjar Skolverkets sensaste nyhetsbrev denna gång har temat it i skolan. Det känns som att jag går den här kursen vid just rätt tillfälle. Är det någon som vill anställa mig som it-inspiratör? Jag är sprängfylld med idéer och visioner!

< Klicka på bilden för att komma till nyhetsbrevet.

Här är några klipp ur nyhetsbrevet. Först från den första artikeln It är viktig i framtidens skola:
"Den nya skollagen slår fast att alla elever utan kostnad ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning.
– Detta är en likvärdighetsfråga. Alla måste ges samma grundförutsättningar, säger Peter Karlberg, undervisningsråd på Skolverket."

"– Hemmet och fritiden är arenor där unga bygger upp viktiga delar av sin digitala kompetens. Men det går inte att utgå ifrån att de lär sig alla digitala färdigheter de behöver på egen hand, säger Peter Karlberg."


"– Lärare och elever måste ha tillgång till digital teknik. Tillgång skapar dock inte automatiskt ett avsett lärande, men om inte tekniken finns tillgänglig är det förstås omöjligt, säger Peter Karlberg."


"– Du skulle aldrig låta någon annan använda din tandborste och på samma sätt ska du resonera kring dina lösenord, säger Kristina Alexanderson." i artikeln Elever behöver kunskap om källkritik.

torsdag 4 november 2010

Addad på nätet

Till och med på biblioteket har jag mina nya IKT-glasögon. Jag lånade ungdomsboken Addad på nätet av Katia Wagner. Det var en ganska plågsam, men viktig läsning. Det handlar om Sveriges första riktigt stora nätsexhärva där unga flickor för några år sedan fick kontakt med en som utgav sig för att heta Alexandra. En kontakt som senare ledde till sexuella övergrepp. Addad på nätet är en bearbetad version av boken Alexandramannen som kom ut på Förlags AB Weinco 2008. Boken är välskriven och informativ. De passar för vuxna som har att göra med ungdomar och för ungdomar i åldrarna 12 och uppåt.

Läs mer:
på författarens hemsida
och recension i Sydsvenskan

    IKTenkät

    Här är IKT-enkäten jag planerar testa nästa vecka. Ge gärna respons! Jag planerar publicera urval av resultatet här på bloggen när jag genomfört enkäten.


    Klicka på bilden för att se den större och tydligare!

    onsdag 3 november 2010

    Klassblogg skapar struktur

    "– Det skulle vara mycket besvärligare på utvecklingssamtalen om inte bloggen fanns där man kan titta på vad jag jobbar med, påpekar Matilda." i en artikel i Datorn i utbildningen nr 6 -10. Det är Guldäppelvinnaren Josef Sahlins klassblogg Tegelbobarn som det handlar om i artikeln. Läsvärt!

    måndag 1 november 2010

    Blogg för samlärande

    Idag har vi haft studiedag och jag har som skolans Språkambassadör ansvarat för en del där vi försöker skapa en gemensam förståelse för vad observationspunkterna i diagnosmaterialet Nya Språket lyfter innebär. Vad kan då lämpa sig bättre som plattform för detta samlärande om inte just en blogg?

    Jag valde den enklaste bloggmallen och fokuserade designen på att ge etiketterna en framträdande roll. Etiketterna ska hjälpa oss att sortera det material vi successivt förhoppningsfullt kommer fylla bloggen med.
    Besök gärna vår blogg: Nya Språket lyfter på Växthuset

    torsdag 28 oktober 2010

    Startnyckel - dilemma

    I min startnyckel använde jag mig
    av mjukisdjur som illustration 
    I måndags visade jag min startnyckel i etik för en grupp årskurs 4 elever. Eleverna ville se filmen flera gånger för att uppfatta alla delar i den. Flera elever kände genast igen sig och sa att de varit med om liknande. Vi kom att prata om vad man kan göra om något sådant här skulle hända på en sida man besöker på nätet. Eleverna kom med flera kloka tips. Vi antecknade dem gemensamt i bloggform. En blogg som jag tänker att vi kan fylla på med IKT-tankar allteftersom.

    En elev ville visa hur man kan anmäla en bild på Facebook och hon fick göra det. Sedan ville hon visa en sak till sa hon. Hon var ivrig och jag lät henne göra det vilket visade sig skulle leda till ett dilemma...
    Hon letade sig fram på sin sida på facebook och fick till slut upp en konversation mellan några kompisar kring en bild hon lagt ut. Bilden en ganska vanlig bild i mina ögon. I konversationen fanns flera oschyssta kommentarer som till exempel "idiot", "pucko" och "jag hatar dig". Ganska milda i sitt slag, men ändå ett språk vi aldrig skulle acceptera på skolgården eller i klassrummet. Av konversationen kunde man ana att det var skrivet i ett slags skämtsam ton något som eleven också bekräftade. Hon och alla andra i gruppen tyckte samtidigt att det inte var ok att säga eller skriva så om någon. Att det ändå förekommer vet vi nog alla... En fråga är vad nästa steg är gällande språkbruket om det skrivs så här nu. Vad är näste steg, nästa och hur fort går det till språket eskalerar till att bli allt grövre. Hur långt ska det gå innan någon blir verkligt sårad? Det var intressant att hamna så där direkt i ett verkligt exempel på det startnyckeln tagit upp.

    Det som inte var så bra var att konversationen i Facebooklayout visar personernas hela namn och det gällde personer som inte var med i gruppen. Att prata om något dumt någon gjort när den personen inte finns med känns aldrig bra. Att samtidigt bara låta bli att prata om det vi såg kändes heller inte bra. Vi valde att prata om det. Jag visade alla hur man tar en skärmdump och sparar i Word och vi kommer att prata vidare om detta och prata vidare med de inblandade. Jag väljer att se det här ganska oskyldiga exemplet som en bra början till en diskussion kring språk på nätet.

    Typedrawing




    Från Uggleblogg fick jag tipset om verktyget Typedrawing. På Uggleblogg får ni bra guide till hur ni kan öppna det (det kan vara lite trixigt...). Det är kanske inte det mest användarvänliga verktyget jag provat, men det är kul. Så här skriver den som skapat verktyget:

    "I feel a great interest in application or software to communicate and represent one's mind and thougth through internet. Board (bbs) is very easy and useful thing for communicating. and board is evolving day by day such as blog. but why we have to type words in the same way such as typing from left to right. that is typical and easy to recognize but not interesting, sometimes boring."

    Ugglebloggare tipsar om presentera online

    Jag har börjat följa ännu en intressant blogg: Åsa K:s Uggleblogg. Namnet Uggleblogg kommer sig av att Åsa är en riktig nattuggla, skrivet hon själv på sin blogg. Jag har upptäkt att läslistan i instrumentpanelen här på Blogger med "Bloggar som jag följer" är verkligen ett lätthanterligt sätt att hålla koll på intressanta bloggar.

    På Uggleblogg tipsar Åsa om sin nya resurssajt Presentera online som innehåller olika tips och handledningar till att presentera just online.

    onsdag 27 oktober 2010

    Wordle

    Jag börjar min hemstudiedag med att undersöka några intressanta länkar. Jag stötte då på programmet Wordle - ett trevligt webb-baserat program där man kan visualisera text i "ordmoln". Här har jag tagit första stycket i Lgr 11 och skapat ett Wordle-moln:
    Om du klickar på bilden kan du se den i större format!















    Länk till sidan klicka här!

    Här är en bra och kort instruktionsfilm på svenska:

    söndag 24 oktober 2010

    Hur länge ska Internet vara laglöst land?

    Intressant inlägg i debatten om it-etik (tack för tipset Camilla!).

    Intressant att se att "laglösheten" - den kränkande tonen (ibland rena påhopp) - finns med även i kommentarerna till krönikan. Kan inte debatt föras med ett mer hyfsat språkbruk? Eller... öppnar detta media upp den offentliga debatten för nya grupper av agitatorer - personer som aldrig skulle skriva till dagstidningarnas insändarsidor? Är priset för ett vidgande av deltagandet i offentlig debatt ett ohyfsat språkbruk? En demokrati kräver att alla kan komma till tals vid behov. Fler i debatten välkomnas, men språk- och etikpolisen och inom mig skriker högt.

    tisdag 19 oktober 2010

    Kilar stadigt med Prezi

    Nu har jag genomgått alla faser för en nyförälskelse: förälskelse (hänförd), maktkamp (kamp om kontroll över tekniken...), intimitet (många timmar tätt ihop...) och mogen kärlek. Nu kilar Prezi och jag stadigt. 


    Min etik-uppgiftpresentation är färdig och jag ser fram emot att dela med kursen.

    lördag 16 oktober 2010

    Prezi i undervisningen

    En Prezi om hur man kan använda verktyget i undersvisning. Låt dig inspireras!


    torsdag 14 oktober 2010

    Etikuppgiften

    Nu behöver jag slita mig från surfandet och fokusera på kursuppgiften.
    Jag har valt ämnet e-mobbning och jag har valt att göra presentationen med hjälp av min nya älskling - verktyget Prezi. Jag ser det som en möjlighet att lära mig verktyget och undersöka vilka möjligheter det har. Jag märker att jag går omkring och tänker i nya lite vridna tankebanor (Prezi går ut på att åskådaren  "vrids" åt det ena och det andra hållet och zoomas ut och in efter en planerad "stig"). Vi får se om jag lyckas få till det...

    När det gäller innehållet så har jag inspirerats av Friends fina material. Dels böckerna Koll på nätet och Schysst på nätet och dels deras finurliga filmer bland annat Friends reklamfilm om e-mobbning.

    Matematik är vackert!

    På Peter Ellwes blogg hittade jag även detta välgjorda YouTube-klipp som visar hur fantastiskt vacker matematiken och naturen är.

    Sju sätt att använda bloggar i undervisningen

    Nu är jag ute och surfar igen och hittar den ena bra länken efter den andra. Det känns bra att kunna samla några russin ur den enorma och smaskiga Internetkakan här på bloggen.
    Åsa gav mig på sin blogg Åsa på nätet mig ett bra tips på att samla intressanta länkar under rubriken "Att utforska senare...". Det känns som en befogad kategori att ha på sin blogg.

    Peter Ellwe skrev på sin blogg Ellwe.se för ungefär ett år sedan om sju sätt att använda bloggar i undervisningen. Följ länken för att se hans blogganvändningstips.

    Digital tankekarta

    Jag har tidigare använt ManMind personal som digital tankekarta. Här i klippet presenteras en nyare och lite mer användarvänlig digital tankekarta i en mycket instruktiv presentation. Programmet kan laddas ner gratis på XMinds hemsida.

    onsdag 13 oktober 2010

    Seriebloggar

    Nytt för mig var att man kan använda en seriefigur som bloggalias - kul grepp! I en artikel i UppsalaTidningen nr 40 (gratisveckotidning) så berättar Maria Andersson om sin blogg med den poppiga Lady Thirty. Det är en helsnygg blogg väl värd att inspireras av.

    Det är som att man får nya glasögon när man upptäcker något sådant. Nu i morse såg jag tips om UNT:s (Uppsala Nya Tidning) seriebloggen.

    Gratis bilder till bloggen

    Jag blir allt mer sugen att börja blogga med mina elever och letade lite mer information om bloggande på nätet. Jag hittade då sidan börja blogga som visade sig innehålla en hel del bra tips. Ett trvligt tips var gratisbilder iför blogg från bildbyrån Pix Gallery - se blogginlägget för information. Bloggbilderna får dock endast användas på privata bloggar utan kommersiella intressen. Frågan är dock vad som anses som privat blogg. Gör min blogg - som en del i en universitetsutbildning - det? Kan man använda dem i en skolblogg? Jag ska maila och fråga. 
    Man ska också ange fotograf och byrå och byrån uppskattar om du länkar till www.pixgallery.com om man använder bilderna i din blogg.


    Det fanns verkligen massor av fina bilder. Jag hämtade den här bilden på prov. Bra bild tycker jag. Jag valde att söka på mobbing med tanke på etikuppgiften... Kom dock just på att bilden bara fick användas inom blogg...



    Foto: Mikael Damkier, Pix Gallery

    onsdag 6 oktober 2010

    Internetcases

    Jag har blivit överrumplad av en hetsig förkylning och missade därför tyvärr dagens kurstillfälle...

    Nu när orken börjar komma tillbaka passade jag på att flytta lite papper på mitt skrivbord och fick då syn på ett utklipp från Lärarnas tidning nr 15/09 med ett tips om blogg om unga och Internet. Bloggen heter Unga & Internet och är skapad av Johnny Lindqvist och Ewa Thorslund tillsammans med stiftelsen .SE och Internetfonden. Där finns tio elevcases med kommentarer som kan vara riktigt bra att använda i diskussioner på skolan med kollegor.
    Många av cases-erna tar upp problem med högstadieelever som huvudpersoner. Mycket skulle dock kunna hända även med yngre barn. Jag skulle önska liknande cases med exempel från yngre barns värld, med yngre barn som huvudrollsinnehavare. Är det någon som vet var man kan hitta det?

    söndag 3 oktober 2010

    Flikar!

    Nu har jag lyckats lägga till flikar här på min Bloggsida. Det blev i och för sig en ganska ful list med flikar kan jag själv tycka, men jag får designa om det senare... Hur som helst öppnar det upp för roliga möjligheter att kunna göra flika så här på bloggsidan. Kul!

    Jag hittade funktionen när jag skulle skapa en ny blogg (vi ska ha en blogg för den bokcirkel jag är med i...). Jag fick då på Bloggers startsida syn på en länk till "Upptäck fler funktioner" och där under "Avancerade funktioner" fanns instruktioner. Jag kunde dock inte förstå funktionerna, men kunde genom en film jag hittade på YouTube lista ut hur man gjorde (jag gjorde inte riktigt som filmen visade, men det gick bra ändå...).

    fredag 1 oktober 2010

    Voki

    Nu har jag och min 9-åriga dotter gjort en Voki!


    Get a Voki now!

    torsdag 30 september 2010

    Prezi gör mig lycklig

    Nu har jag blivit användare på Prezi.com. Man har möjlighet att bli läraranvändare och får då tillgång till en del extra funktioner. Kolla in den här introduktionsfilmen och ni kommer säkert att bli lika imponerade som jag. Det här kan jag verkligen se många användningsområden för.

    Prezi - kreativ presentation

    Eva tipsade på sin blogg IKT och lite till... om Tegelbobarnens blogg. Tegelbobarn.se är en blogg som man skulle kunna beskriva som ett levande informationsbrev/ständigt färänderligt veckobrev. Kul och intressant sätt att använda bloggen tycker jag.
    I inlägget den 29 september ligger ett roligt alternativ till dagordning. Ett friskt alternativ till PowerPoint. Presentationen är gjord med verktyget Prezi.

    onsdag 29 september 2010

    Vår skoltidning i ISSUU-format


    Nu har jag provat att göra om vår skoltidning till bläddervänligt och trevligt ISSUU-format: 



    Open publication - Free publishing - More vnt

    Nu har jag även lagt in dem i detta format på skolans hemsida. Klicka här om ni vill se. 

    måndag 20 september 2010

    Temagruppen "Den moderna tekniken som en länk mellan lärare"

    Jag kan tyvärr inte komma på föreläsningen Framtidsvisioner och digital kompetens med Lennart Axelsson (projektledare för ung kommunikation, Växjö universitet) i morgon... Möte inbokat...
    Jag tittade på hemsidan och hittade mycket intressant till exempel den här filmen om den moderna tekniken som en länk mellan lärare och elev.


    ...och så har jag lärt mig att lägga in filmlänk här på bloggen:D

    torsdag 16 september 2010

    Kursuppgiften

    Nu har jag med stor entusiasm undersökt ett stort antal IKT-pedagogiska bloggar (se tidigare inlägg för mina tankar och "russin" från mötet med de olika bloggarna).
    Jag vill börja med att följa bloggarna Skola 2.0 och JAGLÄRMIGTEKNIK. Jag väljer dem för att de gav många bra tankar och bra tips på hur teknik kan användas i klassrummet. JAGLÄRMIGTEKNIK öppnade upp för lite annorlunda sätta att kommunisera, t ex med ljud och bild.
    För mig är det angeläget att den estetiska aspekten finns med. Det egna skapandet, inte bara i text, behöver få utrymme.

    Jag skulle också vilja följa en lärare som bloggar om att arbeta med IKT i en mellanstadieklass - har någon tips på en sådan blogg?

    Bloggundersökningslogg

    Helt klart är att jag inte klarade av att bara titta på bloggarna och reflektera över dem utan att försjunka i och förundrat undersöka innehållet. Det är förvirrande mycket att ta till sig. Problemet är att det verkar finnas så mycket bra. Det är förstås inte ett problem, men problemet är snarare att man lätt blir lite stressad över var man ska börja och hur man ska börja... Jag försöker lugna mig med att vi har tid.
    Jag har redan hittat så mycket intressant att titta vidare på. För att kunna veta vad det var jag ville undersöka vidare vid senare tillfällen har jag valt att skriva lite kort om de bloggar jag tittat på, skriva lite kommentarer, lite frågeställningar och anteckna sådant jag vill undersöka närmare i mån av tid. Jag valde att börja nedifrån i listan.

    Skola 2.0: Intressanta inlägg. Bloggaren skriver (100501) om nödvändigheten för pedagogen av snabb respons från kollegor. Bloggaren skriver om en strävan efter att "klona" över de värderingar som finns bland "hackers". D v s viljan att söka tänja, utveckla, utmana och förändra en digital plattform.
    Bloggaren skriver att statusen bland hackers inte kommer från lön eller position i ett företag utan från hur jämlikar ser på en. Detta ger dem gruppen en möjlighet att själva påverka hur statusen ser ut. Han avslutar med: "Det jag alltmer funderar på är varför startar inte pedagogerna själva denna process och skapar sin egna stjärnor?"
    Det är en intressant fråga i debatten om lärarnas status.
    I ett nyare inlägg undrar bloggaren varför valrörelsen tjatar om hur viktig kunskap är.Istället menar bloggaren att de viktigaste framgångsfaktorn för våra barn borde vara förändringsberedskap och förmågan till kritiskt tänkande. Intressant tanke.
    När jag tittar på bloggen ser jag många intressanta tankar bjuds. Många av inläggen har dock 0 kommentarer. För vem skriver man? Finns det någon poäng att skriva om man inte har läsare? Finns det läsare (som mig) som läser men inte kommenterar? Finns det någon "blogg-ettikett" när det gäller det? Är det ok att läsa, men inte kommentera?

    JAGLÄRMIGTEKNIK: Hamnade på bloggarens "Voice thread" - en slags trådillustration av bloggaren, Henrik Widaeus, tankar kring teknik och lärande. Där berättar han i ljud och bild om bakgrunden till att han ville starta bloggen. Han vill genom bloggen undersöka vilka olika teknikmöjligheter det finns att uttrycka sig och kommunicera digitalt.
    Från voicetreaden kan man gå vidare till olika verktyg han undersökt och kortfattat reflekterat över med hjälp av rubrikerna Vad är det här? och Hur integrerar du det här i klassrummet?
    Sidor som jag vill undersöka vidare är:


    På JAGLÄRMIGTEKNIKs wallwisher fick jag tips som jag vill undersöka närmare t ex


    Skolväskans blogg visade sig ha en trevlig länksamling - Skolväskan - med en del känt, men även en hel del för mig okänt som jag gärna vill undersöka närmare. På sidan hittade jag också en bra samling på fler bloggar för lärande - se länk.

    Broängens ettor känns intressant med eftersom det handlar om att använda digitala läärresurser bland så unga elever. 


    På bloggen e-mentorerna på spaning hittade jag ett tips på att använda My StoryMaker. Det verkar kul. Jag vill gärna undersöka den närmare.

    Jag har lärt mig en ny förkortning


    OER = öppna digitala lärresurser
    Klicka här för länk till sidan där jag hittade informationen

    onsdag 15 september 2010

    Tips: Dialogkort från Medierådet

    Jag har lite svårt att sluta för idag...

    Material som skulle kunna vara bra:
    http://www.medieradet.se/upload/Broschyrer_PDF/Dialogkort2010.pdf

    Mer bra finns på Medierådertshemsida:
    http://www.medieradet.se/

    Intressant blogginlägg!

    Se http://skolvaskan.skolbloggen.se/2010/06/18/pojken-med-kudden-under-armen/

    och rapporten http://utbildning.botkyrka.se/index.php?dispatchTo=Renderer&action=download&file=97889

    Jag ska avsluta min arbetsdag nu, men jag ska undersöka rapporten och bloggen ovan samt fler bloggar mer i morgon. Hemstudier passar mig!

    Artikel i Metro idag: "Skolan måste ut på nätat"

    Min man kom just hem med tidningen Metro där det idag finns en artikel om skolans användning av internet. Min väl citerade Christine från mitt tidiger inlägg idag intervjuas i artikeln. Jag kunde tyvärr inte hitta den digitalt, men kan ta med den manuellt till nästa träff.

    Ett citat: "Många lärare ser fortfarande datorer som något som banen slösar bort sin tid på, med chattande och dataspelande. Men då ser de inte hela bilden." Christina Löfving, IT-pedagog

    Bloggartiklar, nu med redigeringslösningar

    Jag började med att titta på länkarna med artiklar och reportagen om blogg och lärande och blev fast. Jag valde att klippa ut citat med det som jag tyckte var extra intressant och skrev några egna reflektioner och frågeställningar kring dem.
    I det första inlägget hade jag lite problem med layouten, blandade radavstånd med mera. Nu har jag hittat en lösning. Ta del av hur jag gjorde i kommentaren i inlägget "Varför olika radavstånd?".


    Blogg inspirerar och motiverar elever till skrivande
    Jag ser fördelen med att "Alla elever komma till tals, även de tystlåtna." som Liza Greczanik, lärare för år 7-9 på Gunnesboskolan i Lund säger i artikeln Bloggen väcker skrivlust på IT för pedagoger.skolverket.se, 080225 (http://itforpedagoger.skolverket.se/erfarenheter/Svenska/bloggen_vacker_skrivlust/).  Hon säger i artikeln även: "Jag tycker också att det är viktigt att mina elever genom bloggskrivandet lär sig att uttrycka sina åsikter och kan argumentera för dem skriftligt. Skillnaden är stor mellan att skriva en uppsats som bara jag som lärare ser och att skriva en text på bloggen som både jag och klasskamraterna kan läsa och kommentera."

    I reportaget Klassblogg på Multimediabyrån (http://www.multimedia.skolverket.se/Reportage/Publicera/Klassblogg/) säger Christina Löfving, lärare i en femteklass på Kristinedalsskolan i Stenungsund:
    "- Att eleverna får nya mottagare och kommentatorer till sina arbeten ser hon som något mycket positivt, en extra drivkraft. Det de skriver och skapar lämnas inte bara in till läraren för bedömning utan kan också betraktas av till exempel föräldrar och vänner.  I de nyknutna kontakterna med Portugal och Polen blir den positiva effekten av detta tydlig, inte minst vad gäller elevernas språkkunskaper. Bloggen blir ett mer naturligt rum för engelskan än klassrummet.
    - Här blir det plötsligt extremt viktigt för eleverna att de skriver så att mottagaren förstår, säger Christina. De måste koncentrera sig. Det blir naturligt motiverade på ett helt annat än om jag gav dem en vanlig uppgift. De är exalterande över att andra kan läsa det de skriver."

    Det känns som en intressant aspekt att eleven genom bloggen får en större "mottagarkrets" vilket kan påverka elevens skrivprocess och ambitionsförmåga. Dialogen med mottagaren är ett verkligt (om än i digital form) möte och det väcker motivation.


    Bra idé klippt ur artikeln Bloggen väcker skrivlust på IT för pedagoger.skolverket.se, 080225:
    Bokcirkelblogg
    Ett av de projekt Liza jobbar med är en bokcirkelblogg. Eleverna väljer mellan tre olika böcker och uppgiften är att efter varje kapitel skriva tre fördjupande frågor om det de läst och samtidigt besvara tre frågor som någon av klasskamraterna skrivit. 
    Vilka förutsättningar som gäller finns beskrivet i inledningen av bloggen så att eleverna inte behöver tveka om vare sig syftet eller hur deras arbete kommer att bedömas.
    Eleverna måste veta vad som gäller. Jag är väldigt noggrann med att förklara vad jag tittar efter och bedömer i deras frågor och svar både när det gäller form och innehåll. Likaså när det gäller vilka mål i kursplanen som vi arbetar med just i bokcirkelbloggen och vad som krävs för G; VG och MVG. I och med att bloggen är ett nytt arbetssätt är det extra viktigt att vara tydlig, eleverna kan inte jobba i blindo.


    Blogg öppnar för digitala arenor och ger praktik åt internet-etik
    Här vidgas bloggen till mottagare även internationellt. Bloggen skapar rum, forum och arenor som kan ge plats för naturlig kommunikationsträning. De är med i ett så kallat eTwinning-samarbete som går ut på att knyta kontakter mellan elever i Europeiska länder. En kollega till Christina, Tina Tegnér, arbetar med skoltidning genom blogg med sina tvåor.

    "Både Tina och Christina betonar vikten av att redan från början lära eleverna bloggetik så att de inte lämnar ut både sig själva och sina klasskompisar i sina inlägg. Att tidigt låta eleverna börja använda bloggar, och andra digitala forum, tror de dock är viktigt för att få till ett bra samtal om etiken på nätet.
    - Bloggandet är en bra ingång till diskussioner om vad man behöver tänka på när man offentliggör sig själv. Vad är okej att berätta om sig själv och sina vänner? Vad innebär det att skriva offentligt om en kompis? Vi måste börja prata om de här sakerna tidigt, annars kommer eleverna bli helt "lost" sedan på högstadiet, menar Tina."
    (reportaget Klassblogg på Multimediabyrån, http://www.multimedia.skolverket.se/Reportage/Publicera/Klassblogg/)

    Genom att prata om internet-etik i samband med ett verkligt användningsområde gör det direkt applicerbart och gör det meningsskapande. Jag har undervisat i internet-etik med mina elever och bland annat använt Nosa på nätat och SAFT-materialet, båda från Medierådet. Jag har dock inte erbjudit någon möjlighet att praktisera det vi lärt oss inom någon skoluppgift. Det skulle kännas spännande och meningsfullt att ge den möjligheten - bloggen skulle kunna vara ett sätt...
    eTwinningbloggen http://kristinedal.wordpress.com/
    Tvåornas blogg: http://2kattegatt.blogspot.com och http://3kattegatt.blogspot.com/

    När jag tittar på tvåornas och treornas bloggsida så blir jag väldigt inspirerad. Samtidigt kan jag också känna lite "Oj... hur mycket tid tar inte det där att få till...". Frågor väcks som: Vad har de för policy kring elevers namn, foton och egengjorda teckningar/bilder på nätat? Hur har de gjort de blädderbara sagoböckerna (tvåornas blogg) och hur har de gjort Sverigeguiden (treornas blogg)?  Hur delaktiga kan elevena själva vara i själva byggandet av bloggen/hemsidan? Hur mycket är det som läraren behöver sköta av inscanning etc?


    Eget bloggande
    "Även Christina har en egen blogg, som hon använt intensivt under en längre period nu. Via denna tar hon kontakt med kollegor runt om i landet och utbyter erfarenheter av digital kommunikation och annat mediearbete i skolan. 
    - Jag tror att man måste blogga själv ett tag för att kunna förstå vad det innebär. Kunskapen trillar inte bara på en av sig själv.
    Christina menar att alla lärare borde vara ute och blogga, dels för att kunna ligga ett steg före sina elever och dels för att man knyter många intressanta kontakter.
    - Jag har fått mängder av tips och idéer om hur andra pedagoger arbetar med det här. Jag försöker också sprida mina kunskaper så mycket som möjligt och dra till mig de pedagoger som kanske inte från början är sålda på IT. Det har tvingat mig att verkligen reflektera över min pedagogik och även mitt eget lärande."
    (reportaget Klassblogg på Multimediabyrån, http://www.multimedia.skolverket.se/Reportage/Publicera/Klassblogg/)

    Jag kan förstå att det ligger något i det Christina säger i reportaget. Många gånger är det när man som pedagog har verkliga egna kunskaper i och erfarenheter av ett område som man kan ge en riktigt genomtänkt och bra undervisning till eleverna. Jag ser fram emot att få testa det här mediet. Kursen ger mig en anledning att komma igång. Att bloggandet dessutom kan ge erfarenhetsutbyte kollegor emellan känns också spännande.

    På vår skolan har vi pratat mycket om pedagogens behov av reflektion - egen och tillsammans med andra. Vårt bekymmer har varit att det ofta är väldigt svårt att hitta gemensam tid till reflektion. Som Christina skriver skulle kanske bloggen kunna vara ett media att använda när det gäller reflektion...