fredag 18 februari 2011

Fart på fågelbordet

Jag satt idag och planerade med en kollega inför vårt fågel-fakta-område som ska starta efter sportlovet. Jag visade henne min idé att eleverna ska få sammanställa sina fakta genom Glogster. Glogster är digitala affischer där text, ljud och film kan samspela (få en introduktion på 90 sekunder här!). Affischerna får lätt en smått hysterisk plotter-collage-look som nog faller många 10-åringar i smaken, men som kan få en vuxen att bli lite yr. Hur som helst, det verkar vara ett mycket lättarbetat verktyg och jag tror att eleverna kommer att älska det.

Det bästa med Glogster och vårt fågel-fakta-område är att jag på YouTube (som jag för ett halvår sedan hade uppfattningen om bara rymde musikvideos och bloopers) hittade små korta filmsekvenser med alla de fåglar vi kommer att arbeta med som vi kan lägga in i affischerna - förstår ni vilka nya höjder tekniken tar affischkonsten till!

Tillbaka till vår planering och min kollega och jag som ska titta på några exempel på fågelfilmer från YouTube. Jag söker på talgoxe och får en fin liten film som visar hona och hane som kvittrar. Sedan klickar jag på domherre och får denna film:


Lite förvånad blir man. Galet komiskt! Inte alls det jag tänkt mig använda som material i mitt klassrum.

Jag undrar hur eleverna som får fatt på denna film i sin sökning kommer att reagera... De kan nog hantera det. En merpart av eleverna är ute och söker på You tube dagligen. I skolan kan vi prata om strategier för hur man gör om man möter något som man inte riktigt letat efter, eleverna har säkert själva många bra idéer.


MNK står för Mammas Nya Kille, vilket är ett humorprogram på P3...

torsdag 17 februari 2011

Arbetsrum på nätet

Jag har gjort en ny blogg...

Igen...

Nu när jag kommit på den, i mina ögon, utmärkta idén att förbereda lektioner genom att göra inlägg på elevernas skolblogg har jag fått behovet att kunna publicera inlägget utan att eleverna ser det innan själva lektionen.

I Blogger kan man spara inlägg och publicera dem senare, men ibland kan man vilja se hur det ser ut i publicerat tillstånd. Man kanske vill visa det för en kollega eller så vill man prova hur en tillhörande gadget/widget ser ut och fungerar. Då behövs ytterligare en blogg.

Jag kallar min nya blogg arbetsrummet. Där lägger jag in länkar och bäddar in filmklipp jag ska visa på lektionen.
När det väl är dags för lektion kopierar och klistrar jag snabbt och enkelt in det inlägget i klassbloggen. Länkar och filmer följer galant med. Det kan rekommenderas!

Sedan kan man ju dela arbetsrum med kollegor. Det öppnar upp för spännande möjligheter: man kan ta del av varandras lektionsupplägg, man kan ge varandra respons, man kan låna och dela...
Jag har bjudit in en kollega till att börja med.

Vem får koden?

Kollegan Anna-Lena berättar om ett samtal hon haft med några elever om barns tillgång till koder på nätet. Jag kommer då att tänka på artiklar jag läst i UNT - Uppsala Nya Tidning - för ett par veckor sedan.
När jag läste om fallet slog det mig hur utsatt en familj kan vara innan de kommit in i samhället. Med svagt språk och svagt kontaktnät blir det lättare att falla i IT-fällorna...

Jag länkar till dem här, det kan vara en bra länk att ha tillgång till.

UNT: Barnen hyrde film för 20 000

UNT: Telia backar först när UNT granskar fallet

Bokfilmer

Det har blivit alltmer populärt att bokförlag gör små korta filmer för att göra reklam för nya böcker. Det är ett kul grepp tycker jag. Ett sätt att möta den unga publiken.

Det här skulle vi kunna använda oss av i skolan. Elever kan få i uppdrag att göra en reklamfilm för en bok de läst. De får gestalta sin förståelse och de får visa att de kan använda sig av digitala redovisningsverktyg - båda svenska mål :-)

Nedanstående är förövrigt en väldigt bra bok.

onsdag 16 februari 2011

Kurs i enkätverktyg

Åsa Kronkvist, IT-pedagog Högskolan Kristianstad, har gjort en hel webbkurs med tio delar i hur man arbetar med Google Docs enkätverktyg. Där finns allt från det mest grundläggande till mer avancerade knep. Åsas lugna och trygga stämma guidar dig genom de olika momenten.

Jag håller på att testa om det går att använda för min recensioner-på-bloggen-idé...

Här är första filmen (du kan klicka dig vidare till de andra delarna):

måndag 14 februari 2011

Manipulera med piZap

Idag har mina elever fått manipulera bilder med webbsidan piZap. Det var en del i en medialektion om reklam. Jag kan inte låta bli att tycka att manipulera bilder är barnsligt roligt. Ett webbaserat Lusiga huset.

Fördelen med just piZap är att det inte kräver registrering eller inloggning. Det är bara att köra.

fredag 11 februari 2011

Jingande elever



Är inte detta underbart charmigt? Otroligt pedagogiskt också... och IT-smart... och elevaktivt... och coolt... och...
Man kan hålla på och rada upp många fördelar. Idag har min skola beställt headsets till eleverna. Jag ser fram emot Jingande (eller Camtasia som den här "Jingen" gör reklam för) elever!

Jing och Camtasia är filmverktyg som gör det möjligt att spela in skärmen på en dator, så kallad screencasts (finns det ett svenskt ord? skärmfilmning?).

www-lektion

Fem kortfilmer och två artiklar var basen för den www-lektion jag nu haft med våra två fyror. Det var en underbar känsla att göra en lektion helt uppbyggd på länkar, upplagda i ett blogginlägg som finns tillgänglig på elevernas egen skolblogg.

Så smidigt att planera, så rikt att kunna nyttja webbresurser av olika slag på en och samma lektion och så kul att det fungerar med bara en dator och en OH-kanon. 

Jag tror att alla elever som varit med tagit med sig en insikt om att det är viktigt att tänka till kring vad man publicerar på nätet. Jag var först orolig för att eleverna skulle bli rädda för att publicera över huvudtaget. Jag vill inte bedriva skrämselpropaganda, jag vill bara medvetandegöra. På frågan om de kommer att vilja publicera bilder efter lektionen så skrattade bara eleverna och intygade att det skulle de fortsätta att göra, men de skulle tänka sig för lite mer kanske.
Det låter lovande.

Här är en av de underbara kortfilmerna från norska dubestemmer.no som jag använde under lektionen:

onsdag 9 februari 2011

Fleks

Några kollegor och jag har bedrivit en ihärdig kampanj för att försöka få vår skolledning att förstå att det finns digitala hjälpmedel som skulle kunna underlätta vår dignande arbetsbörda av IUP, skriftliga omdömen och utvecklingssamtal, kort sagt underlätta vår dokumentation av elevernas lärande.
Kommunens har en idé om att alla ska ha samma plattform. Det låter som en bra idé, men frågan är om det finns en plattform som kan passa både en gymnasieelev och ett förskolebarn? Detta närmast utopiska sökande (eller famlande...) gör processen minst sagt trögflytande. Termin efter termin går och vi håller på att klämmas ihjäl under arbetsbördans tyngd.

Vi har avundsjukt sneglat grannkommunen Knivsta som har plattformen Unikum och skojat om att vi själva ska trycka på knappen "Prova gratis" om vi inte snart får något besked i frågan...

Jag har inte sett så många alternativ till plattformar på marknaden. Nu fick jag på .SE:s hemsida syn på ett reportage om plattformen Fleks. Lilla Edets kommun har skapat en egen plattform för dokumentation och lärande för sina förskolor. Här kan du se själva plattformen och även se en introduktionsfilm om plattformen. Det verkar intressant.

måndag 7 februari 2011

Mitt liv 2.0 - gluggar till ungdomars internetvärld

Känner ni till projektet Mitt liv 2.0? Det är ett samarbete mellan UR Rum för berättande och Medierådet. Skolungdomar bjöds under 2008 in att berätta digitalt om sitt liv på internet. Filmerna finns publicerade på UR:s hemsida. Läs mer om projektet och titta på filmerna på http://www.ur.se/rfb/mittliv20.htm

Projektet berör mig eftersom ungdomarnas egna röster får stort utrymme. Filmerna öppnas små gluggar i den internetvärld vi vuxna sällan är del av.

Ett skönt exempel är den här filmen av Felix:

söndag 6 februari 2011

"Alla mobiler har internet"

-Men Elisabet, alla mobiler har internet, sa eleven mitt emot mig när jag frågade om mobilen han tänkt köpa hade internetuppkoppling.
-Nej, inte alla, svarar jag.
-Jooo, alla mobiler har internet, håller de andra eleverna runt lunchbordet med den första eleven.

Det spelade ingen roll att jag hävdade att jag inte hade internet på min mobil. Det var uppenbart att mobiltelefon i deras värd var lika med surfing.

av Alva Jagell CC (by-nc-nd)
Min 9-åriga dotter som har varit aktiv användare av datorer i i alla fall tre år har den senaste veckan upptäckt ett för henne nytt program på datorn. Hon var överväldigad över hur kul det programmet var. Det öppnade helt nya möjligheter för henne. Programmet heter Word. Jo, precis, ordbehandlingsprogrammet. Hon hade fått en läxa att skriva en berättelse på ett speciellt tema och jag hjälpte henne att scanna in en bild som skulle vara illustration till berättelsen. Jag visade henne hur hon kunde färglägga den i PhotoShop.
Dagen efter har hon själv öppnat bilden och fortsatt att färglägga på egen hand med magnetlasso och hela köret. Hur kan det vara så enkelt och självklart för henne?

Barn av idag har helt andra ingångar till teknik och datorer än vad min generation har. Det är en spännande tanke. Det är en spännande tanke att tänka hur de som är barn nu kommer att bli som pedagoger.
Vilka redskap kommer de att använda och hur?..

fredag 4 februari 2011

Bubbelplast

Tänk att det finns någon där ute i den vida världen som älskar att poppa bubbelplast så mycket, kanske ännu mer än vad jag gör till och med, så att den personen lägger tid på att tillverka en widget där man kan poppa digitalt. Är det inte fantastiskt!
Ännu ett teknikens under...

Prova även manic mood.
Min ljudsnobbiga man klagar på att ljudet inte stämmer, men det berör mig inte speciellt.

torsdag 3 februari 2011

Widgetbox

I Widgetbox finns det galet många widgets att lägga in på sin blogg. Lite kul faktiskt! Under kategorin Educational finns massor av widgets som verkar kunna passa riktigt bra på en skolblogg. Jag är nyfiken på att undersöka dem närmare. Hör gärna av er med en kommentar om ni testar någon som ni tycker fungerar bra.

Jag valde att lägga in Gandhi-citat här på min blogg lite längre ner till vänster. Eller så kan man välja att lägga in en katt. Om du kliar den på magen kurrar den.

Go!Animate

Jag hittade den spännande sidan Go!Animate när jag egentligen letade efter en annan sida. Go!Animate är en animationssida där man kan skapa korta animerade filmer med talande figurer. Jag tänker mig att detta har stor potential i undervisningen i engelska. Elever kan göra enkla filmer, höra den dialog de ger sina karaktärer och öva på förståelse när de ser och lyssnar på på varandras filmer. Sidan hade tydligt upplägg, det var lätt att lära sig använda redskapet och det var riktigt kul att skapa en film. Det som störde mig var att det hela tiden poppade upp "go +" (= betala så får du mer finesser...).

Det finns en Go!Animate 4 school. Där kan man fylla i ett formulär för att få tillgång till en, vad jag förstår, skolanpassad version. Det låter lovande. Det tar dock några dagar att få ansökan behandlad. Det ska bli spännande att se vad den versionen har att erbjuda.

Här är min första film:

GoAnimate.com: In the night by elijag1

Like it? Create your own at GoAnimate.com. It's free and fun!

internetkunskap.se

"Både skolor och utbildningar är idag dåliga på att utbilda kring grundläggande och högaktuella internetämnen såsom sociala medier, sökmotorhantering, upphovsrätt och molnbaserade tjänster. Svårigheten att hitta samlad information gör knappast situationen bättre. Genom detta videoprojekt vill vi på ett tydligt och lättillgängligt sätt hjälpa skolungdomar att bli bättre internetanvändare."
...så står det på sidan  internetkunskap.se.
Disruptive Media och Internetkunskap producerar på uppdrag av .SE:s Internetfond 16 stycken utbildningsfilmer som syftar till att öka förståelsen och lära skolungdomar hur man blir en bättre internetanvändare.

Det är inte de mest spännande, illustrativa och dramaturgiskt rafflande utbildningsfilmer jag sett, men de är informativa. Här kan man definitivt hitta många godbitar att använda sig av för att öka förståelsen för egen del, för kollegor och för elever.

Här är ett exempel från sidan som handlar om verktyg för projekt och samarbete:

onsdag 2 februari 2011

Enkät i Google Docs

Jag kommer ihåg att jag blev imponerad när Åsa i höstas hade gjort sin Media-vanor-undersökning (kursuppgift) i Google Docs. För mig var det så mycket att ta in just då att jag inte kunde undersöka det verktyget närmare. Men nu har jag letat mig tillbaka och jag hittade en bra instruktionsfilmUgglemammans blogg.

Jag blev nu speciellt imponerad av den automatiska sammanställningen man får (se bild för exempel). Jag tänker direkt att det här skulle passa toppen i vårt pågående matematikområde som handlar om tabeller och diagram. Enkäten går att bädda in i skolbloggen, eleverna får i läxa att fylla i och sedan kan man titta på och prata om sammaställningen i skolan - klockrent!

Anledningen att jag sökte upp Google Docs var att jag funderar över ett smidigt sätt för mina elever att skriva in sina recensioner på vår skolblogg. Visst skulle de kunna skriva ett vanligt inlägg, men jag klurar över om det inte skulle kunna finnas något annat sätt... Vissa delar av recensionen skulle kunna vara flervalsfrågor, skalfrågor och en del ha styckesvar där eleverna till exempel återberättar handlingen och då skulle en typ av enkätverktyg passa. Sedan skulle jag också vilja att resultatet av det varje enskild elev fyllt i sammanställs till just en recension. Det verkar inte fungera med Google Docs enkätverktyg... Är det någon annan som har förslag på passande verktyg?

Tagxedo

Om du gillar Wordle så kommer du också att gilla Tagxedo. Med Tagxedo skapar du inte bara ordmoln, du kan också välja form - en bild från deras mallar eller ladda upp en egen bild. Liksom i Wordle blir de mest frekventa orden i texten större. En rolig finess är att man kan ta sitt bloggflöde och skapa en Tagxedo. Här är min blogg:

Här är en film som visar hur det går till.

tisdag 1 februari 2011

Blogginspiration

Dela!
Jag fick tyvärr förhinder i sista stund och kunde inte gå på Kristina Alexandersons föreläsning i torsdags. Ett stort flertal av mina kollegor som går "4:e nyckeln utbildningen" (en utbildningssatsning på IT-kunskap för kommunala lärarutbildare i Uppsala) var dock där och de blev så inspirerade att de nu är sugna på att starta bloggar tillsammans med sina elever.

Jag inser just att det IT-förankringsarbete som känts så trögt tidigare nu har ett brett stöd på vår skola. Det öppnar för nya möjligheter. Vi hade idag ett möte tillsammans, fyra av skolans 4:e nycklare, min IKT-och-lärande-kollega Anna-Lena och jag. Mina kollegor var intresserade av att höra och se om skolblogg skulle kunna vara det projekt de har som kursuppgift att genomföra under våren. Jag tror att flera av dem kände att det skulle kunna vara möjligt efter att Anna-Lena och jag visat och berättat om våra nystartade skolbloggar.
Vad häftigt det skulle vara om alla klasser på en och samma skola hade ett gemensamt tänk kring dokumentation av lärande genom skolblogg. Vår rektor kom även och var med en stund på mötet av pur nyfikenhet (eller kanske för att se vilka galna nya idéer vi skulle koka ihop;-)). Idag känns IT-arbetet i skolan hoppfullt!

Ett stort tack till Kristina Alexanderson, vars blogg jag följer flitigt, för din inspiration! Bilden i det här inlägget är inspirerad av dina kloner och en hyllning till dig och ditt idoga arbete för IT i undervisningen. Tack!