tisdag 26 november 2013

Nod-bild

Jag kom att tänka på Jonas Bäckelins prat (vecka 3 i Digitala skollyftet) om att varje nod bidrar till kunskap (som jag också skrev om i ett tidigare inlägg) och att jag faktiskt använde mig av den tanken när jag formgav min B-uppsats för IKT B.

Jag tror inte att jag tagit del av det nod-prat Jonas pratade om när jag ritade bilderna till den webbtidning som var den form som B-uppsatsen skulle skapas i. I alla fall inte medvetet. Kul att tankar och bilder verkar kunna uppstå parallellt...

Här är länk till min B-uppsats.


Contact Form 7 och digitalt lärande

Nu har jag lärt mig infoga ett skräddarsytt kontaktformulär på en av våra Wordpressbloggar. Jag tog hjälp av superpedagogen YouTube. Där hittade jag nedanstående klipp som hjälpte mig att komma igång. Det som först såg ut som rena grekiskan med html-kod och obegripbara fält blev ett riktigt användbart och flexibelt verktyg.

Jag har jobbat med att fila på vår webbplats för vårt bloggprojekt Slöjdstafetten, ett projekt inspirerat av bloggen Nalleresan. Snart har vi våra pinnar redo för avfärd :)

Detta att jag kan sitta hemma och söka information kring något jag inte kan något om och få en kille i Boston som förklarar för mig och visar mig hur jag kan komma igång, visst är det coolt! Jag har använt det här sättet att lära ganska länge nu så att jag nästan börjar ta det för självklart. Digitala skollyftet och diskussionerna där kring lärande i digitala miljöer har fått mig att titta på det lite utifrån och får mig att vilja reflektera över fenomenet för att hitta ledtrådar till vidareutveckling.

Jag tror att vi i skolan bara använder en liten, liten del av nätets potential för lärande. För att kunna ta utvecklande steg tror jag att det behövs lite metakognition. Hur lär jag mig när jag lär på nätet? Varför väljer jag de YouTube-klipp jag väljer? Hur tänker eleverna kring lärande och nätet?


måndag 18 november 2013

Varje nod bidrar med kunskap

Jag deltar i Digitala skollyftet. I etiketten digiskol kan ni se alla mina inlägg som har med det Digitala skollyftet att göra.

Digitala skollyftets tredje aktivitet var en Google Hangout med Jonas Bäckelin. Jonas pratade om det nätbaserade lärandet och connectivismen där varje nod i nätverket bidrar till att skapa kunskap, varje individ som deltar bidrar till det gemensamma kunskapandet. Jonas och de gäster som var med i Hang-outen pratade om hur kunskap skapas i denna typ av larande miljö. Hur skiljer det sig från lärande i ett traditionellt klassrum? Vilka olika "lär-steg" kan man se i en MOOC? och Hur kan en personlig lärmiljö, en digital yta där individen reflekterar och samlar sitt lärande, kopplas samman med ett lärnätverk, det vill säga ett nätverk där kursdeltagarna kan mötas och "kunskapa" tillsammans? Jonas pratade om att det är just när kursdeltagare möts och kan dela tankar som det utökade lärandet kan komma till stånd.

Avslutningsvis pratade Jonas om Modzilla Open Badges. Open Badges är typ scoutmärken som kan ges för någon form av prestation eller utveckling. Systemet med Open Badges är i en utvecklingsfas. Det känns spännande ur ett lärperspektiv och öppnar för många frågor. Skulle denna typ av digitala märken kunna valideras och knytas till kursplaner och matriser? Skulle de kunna ersätta eller komplettera betyg? Kan användandet öppna upp för att elever från olika delar av Sverige går samma kurs men befinner sig på geografiskt vitt skilda platser? Kanske man kan ha elever från olika delar av världen som bidrar med lärande i samma kurs? Skulle man genom MOOC och Open Badges kunna nå elever som skolan annars inte når, till exempel våra drop-out-elever? Vad är det för färdigheter som krävs för att delta i den typen av undervisning?

I mitt inlägg om mitt personliga mål för Digitala skollyftet skrev jag om mina tankar om att delta i två olika MOOC:ar parallellt för att jämföra och lära mig kring MOOC som pedagogiskt redskap. Idag har jag gjort ännu en bit av MOOC:en Bedömning och betyg och när jag tittade på filmklippen, reflekterade på forumtråd och skrev egna reflektioner slog det mig att denna blandning av olika media på flera sätt överträffar traditionella universitetsstudier. Kursarrangörerna har gjort ett urval och valt ut sektioner av föreläsningar som precis berör det ämnesområde kursen handlar om. Jag kan delta vilken tid jag själv önskar, jag kan pausa för att hinna anteckna eller reflektera och jag kan spola tillbaka om jag vill höra något igen. Det kan jag inte göra när jag sitter i en föreläsningssal och lyssnar.

Den största vinsten med det nätbaserade lärandet tycker jag nog ändå är möjligheten till en förskjutning av vem som lär ut och vem som lär. MOOC:en möjliggör ett lärande där lärandet skapas i nätverket. Varje nod i nätverket bidrar med att skapa kunskap och kunskap är något man skapar tillsammans. Det känns som en lärandestrategi som rimmar bra med hur kunskap beter sig i vårt digitala samhälle idag.


måndag 11 november 2013

Kalenderutmaning

Jag älskar adventskalendrar. Det är något barnsligt förtjusande över att få öppna lucka efter lucka och få små överraskningar eller meddelanden.

I år ordnar vi en digital adventskalender som ett samarbete mellan alla klasser på skolan. Det blir ett sätt att samarbeta och synliggöra att vi är en skola med förskoleklass upp till årskurs 5. Vårt upplägg är att årskurserna får 2-3 uppdrag var. Vi har valt att låta klasserna antingen göra matematikkluringar eller DIY-tips.

Jag hjälpte klass 5A när de skulle skapa sina matematikkluringar. De fick i uppdrag att skapa dem i Storybird. Storybird är ett av de IT-mål som eleverna i femman har haft sedan i våras och bara just blivit klara med. Det har varit ett mycket långdraget projekt som jag skrivit om här tidigare. Kul, men omotiverat långdraget. Trots att jag själv kan känna mig lite less på verktyget, bestämde jag mig för att låta eleverna skapa sina matematikkluringar i just Storybird. Jag var nyfiken på att se om de skulle kunna göra det snabbare nu när de fick en andra chans. Jag formulerade utmaningen på bloggen och visade ett exempel och så fick de köra igång två och två. Varje par fick ett räknesätt tilldelat sig som kluringen måste innefatta, men annars fria händer.

Döm om min förvåning när samtliga 13 par blev halt klara med sina matematik-kluring-berättelser på 40 minuters lektion. Riktigt bra blev berättelserna också. Eleverna fick verkligen klura på räknesättet, titta på illustrationerna och försöka få till en text så att det skulle stämma. Samtliga kluringar kommer att finnas under lucka 9. Jag återkommer med länk till kalendern.

Jag ser fram emot att se vad de andra klasserna kommer att skapa till sina luckor.

Blir du sugen på att skapa en liknande kalender till din skola eller tillsammans med din elevgrupp? Här är en länk till den information som jag använt mig av. Använd gärna och gör om så att det passar er! Skriv gärna en kommentar till detta inlägg och berätta om ert kalenderprojekt och länka gärna även länken till kalendern när ni byggt den klart. Ett tips är att skapa kalendern genom Webbstjärnan. På så vis kan ni få en snygg .se-adress och dessutom vara med och tävla om chansen att vinna 20 000 kronor :)

Här är mitt matematikkluringexempel:

MItt personliga kursmål i Digitala skollyftet

Fast jag egentligen skulle arbeta med min metall-hemtenta och inte hade riktigt tid att vara nyfiken på annat, kunde jag inte låta bli att registrera mig på MOOC:en Bedömning och betyg som ges på Lifelong Learning Web, ett samarbete mellan Karlstads universitet, Högskolan i Lillehammer och Skolverket. Jag registrerade mig och startade.

Det var inlägget "Svensk MOOC-inspirerad webbkurs om bedömning"  i Omvärldsbloggen som tipsade mig om kursen och introducerade begreppet MOOC för mig. I inlägget tipsade även Stefan Pålsson om Digitala skollyftet som skulle starta om någon vecka. Även den MOOC:en kändes väldigt lockande. I min tjänst som IT-didaktiker i kommunen ingår att jag ska omvärldsbevaka och det här fenomenet kände jag var en spännande bevakning att göra. Jag anmälde mig även till Digitala skollyftet.

Som kursmål vill jag ha att undersöka möjligheterna med MOOC. Genom att gå både kursen Bedömning och betyg och Digitala skollyftet parallellt vill jag jämföra och försöka lyfta fram styrkor och kanske även eventuella svagheter från de två olika typerna av MOOC:arna. 
Jag har klurat mycket på hur nätet kan användas som pedagogisk arena och lärande. Den senaste tiden har jag grubblat över hur en utveckling av integrering av IT i undervisningen kan få genomslag på en skola och hur den kan bli långsiktig och bred. Jag skriver om det i ett tidigare inlägg. En lösning jag kom på var att göra som jag ibland gör med eleverna, nämligen att flippa undervisningen. En MOOC är på många sätt en flippad undervisning och det är därför jag tycker att fenomenet är så intressant att undersöka närmare.

Det återstår att se om jag kommer att hinna med att följa båda kurserna. Målet är att göra detta inom min arbetstid tillsammans med min lärarlyftkurs i slöjd och allt annat. Vi får se hur det går :)

Ett litet bonus-mål tar jag mig an, lite motvilligt, och det är att ge Twitter en ny chans. Vi får se om jag kan upptäcka tjusningen.

Jag skulle tycka att det var väldigt roligt och givande om någon annan i det Digitala lärarlyftet vill undersöka detta tillsammans med mig. Hör gärna av er till exempel genom en kommentar på det här inlägget.

Här nedan uttalar sig docent och forskare KTH, Stefan Hrastinski, om trender inom nätbaserat lärande.

Inspiration

Efter att ha lämnat in min hemtenta i metall för lärarlyftkursen i slöjd som jag går, sprutar jag  nu ut en återhållen ström av inlägg.

Digitala skollyftet består av frivilliga aktiviteter (inspirationer) och frivilliga uppgifter fördelade på tio veckor. Det är fri fart, men jag anar att det kommer att vara en viss poäng med att följa kursen veckovis eftersom man då kan ta del av till exempel livechattar. Jag har tagit del av de två första inspirationerna. Det första var Anne-Marie Körling som i en introduktion till kursen talade om det utvidgade kollegiet. Inspirationen hade hög igenkänningsfaktor och gav ett positivt anslag till nätets möjligheter för pedagoger att dela, lära och utvecklas tillsammans.

Den andra inspiratören var Dave Cormier som tillsammans med Gunnel Thydell, Sara Mörtsell och Per Falk samtalade om MOOC:s möjligheter för kollaborativt lärande.

Dave började med att säga:
"...learning more from interacting in an unstructed way with this people that I met from all over the world than I ever did from any kind of structed educational process."
Han pratar om sina lärerfarenheter från MOOC:ar och andra lärsammanhang på nätet.

Vad kan nätet erbjuda för modern pedagogik? På vilket sätt kan nätet förändra lärandet? Eller, handlar det inte om någon förändring, är det bara att vi lär på samma sätt, men med andra verktyg?
Vad krävs för att starta en MOOC? Hur påverkar det kursen att den är frivillig? Hur kan man hantera det enorma flöde av tankar, idéer och kursdeltagare som kommer med en MOOC? Hur kan man lära sig att sovra, förhålla sig?
Det här var tankar som luftades under den lite dryga timmens "hangout". En del svar gavs, men många frågor blev just bara frågor som fick sätta igång tankar hos oss som lyssnade.

Mot slutet pratade Dave om behovet av feedback och han tog upp att de i Kanada såg en tendens till att pedagogbloggar fick allt färre kommentarer.  Det är en tendens jag tycker mig kunna se även här i Sverige. Jag vet inte om det beror på att folk är ovana att kommentera, om de är blyga eller om det kan vara att det numera är så mycket lättare att gilla, retweeta och kortkommentera på ett inlägg på Facebook eller Twitter och att man föredrar det snabba och enkla framför det lite mer krångliga och mer krävande i att kommentera på en blogg.
Jag kan tycka att det är lite synd och jag kan tycka att vi pedagoger skulle kunna göra både ock. Både snabbkommentera och klicka på gilla-knappen och ta oss tid till att reflektera lite mer på djupet i varandras blogginlägg, hjälpa varandra att utveckla tankarna. Jag tror att det skulle ge oss alla mycket. Kanske det Digitala skollyftet kan ge kommenteringen på pedagogbloggar i Sverige ett uppsving?



Digitala skollyftet

Jag har bestämt mig för att delta i MOOC:en Digitala skollyftet. Det här inlägget är min första uppgift som består i en kort presentation om vem jag är och var jag finns på nätet.

Jag är en IT-nyfiken pedagog från Uppsala som bara älskar nätets möjligheter att
- synliggöra och utveckla kunskaper, förmågor och frågor,
- öppna skolans dörrar för omvärlden och ge röst åt elever som annars inte syns och hörs så mycket i vårt samhälle, och
- ge oss pedagoger nya forum för att dela, diskutera och mötas.

Jag har arbetat som lärare (1-7 sv-so, bild)  i drygt 15 år. För cirka 1,5 år sedan valde jag att lämna mina ämnen och ta mig an ett nytt skolämne, nämligen slöjd. Jag arbetar nu 50% som trä- och metallslöjdlärare, 20% som IT-pedagog på skolan + läsa lärarlyftet II för att få min slöjdlärarkompetens och 30% som IT-didaktiker i kommunen med uppgift att bland annat handleda i PIM.

För mig har blogg blivit ett ovärderligt verktyg för egna reflektioner och som plattform för undervisning.
Jag har igång ett stort antal olika slags bloggar och delar här med mig av de jag har mest aktiva.

I love IT (denna): här pedagogbloggar jag om mina erfarenheter av IT och pedagogik. Det får bli den som jag anmäler till Digitala skollyftets flöde
Slöjdpedagogen: där bloggar jag om mina nya erfarenheter som slöjdlärare
Slöjdsalarna på Växthuset: dokumentation och lärplattform för slöjden på Växthuset
Växthusets 02:or: årskurs 5:s skolblogg som jag hjälper dem med

Jag har deltagit i Webbstjärnan i fyra år och är Webbstjärneambassadör. Förra året vann vi pris för bästa klassblogg med bloggen Slöjdsalarna!

Jag deltar i flera pedagogiska Facebook-grupper, till exempel Nationellt resurscentrum för slöjdämnet, IKT-pedagoger, The Big 5 och naturligtvis nu även Skollyftet.

Jag är en storsamlare av länkar av olika slag, många slöjdrelaterade, men även IT-pedagog-relaterade, på Pinterest. Här är en länk till mina Pinterestanslagstavlor.

Twitter har jag inte riktigt fastnat för. Jag har försökt, men antingen har jag inte kommit på det ännu, eller så passar det helt enkelt inte mig. Kanske kan jag genom Digitala skollyftet ge det en ny chans... Mitt Twitteralias är @EJagell.

fredag 8 november 2013

Jag gästbloggar på Webbstjärnan!

Jag är Webbstjärneambassadör. Det innebär att jag, med bakgrund i att jag deltagit i Webbstjärnan flera år
och har erfarenhet av att arbeta med blogg i undervisningen, håller i utbildningstillfällen för hur man kan komma igång med en Wordpress-sida i skolan.

Just nu har Webbstjärnan en temaserie där Webbstjärneambassadörer tipsar. Här är mitt gästinlägg.