söndag 3 juni 2012

The big 5

Efter att ha läst Göran Svanelids artikel "Lägg krutet på The Big 5" i Lärarnas tidning/Pedagogiska magasinet (111108) startade Marie Andersson Facebookgruppen The Big Five i mitten av maj. Hon skriver själv i ett av de första inläggen:
"Efter att ha läst Göran Svanelids artikel i Lärarnas Tidning om The Big Five funderar jag på hur jag kan tydliggöra förmågorna i min egen undervisning, både för mig själv och elever och föräldrarna. Jag kommer att skriva och dokumentera processen här. Var gärna med och bidra med egna tankar och funderingar - tillsammans är vi betydligt mer kreativa :)"
Efter bara en vecka hade gruppen cirka 200 medlemmar och nu efter knappt tre veckor är det över 800 medlemmar som dagligen diskuterar, delar och inspirerar varandra. Fenomenet grupper på Facebook har blivit ett givande nytt tillskott till "vattenhål" för pedagogisk inspiration för mig. Det är ett toppenbra forum för att dela!

I Facebookgruppen The Big Five fick jag reda på att två förskollärare i Uppsala byggt en hemsida kring de fem centrala förmågorna i nya läroplanen kopplat till modern teknik. Förskollärarna heter Linda och Theres och sidan heter The Big 5. På sidan finns bland annat det fyndiga Appoteket där appar finns sorterade under de fem förmågorna som rubriker.

Linda och Theres har även en fin blogg - Paddagogerna - där de skriver om Ipads i förskolan, IKT och de yngre barnens digitala lärande.
1 kommentar:

  1. Hej Elisabeth! tack för berömet och vad roligt att du tycker om vårt Appotek som vi kommer att vidarutveckla.

    Med vänlig hälsning, tessan

    SvaraRadera