tisdag 26 juni 2012

Vem äger din kreativa process?

Genom ett tips i en Facebook-grupp fick jag nys om den inspirerande iBooks-boken Interaktiva läromedel av Jan Arvidsson. Boken finns tillgänglig via iTunes/iBooks2 och du behöver ha en iPad för att kunna läsa den (bra om man har en iPad, men irriterande exkluderande om man inte har tillgång till en...). Boken innehåller en introduktion till hur man kan bygga en iBook i iBooksAuthor samt en hel del tips på bra länkar om man vill ta reda på mer.



Jag blev genast intresserad av att testa bygga en bok, men jag upptäckte snart, till min besvikelse, att även om iBooksAuther är gratis att ladda ner, behöver man ha en Mac-dator för att kunna göra det. Jag gillar verkligen Apples produkter - de är snygga, smarta, kreativa och snabba! Jag gillar dock inte att allt ska vara så galet exkluderande.

I min jakt på nätet efter liknande program för PC stötte jag på artikeln iBooks Author: You Work For Apple Now på PCmag.com där Apple får skarp kritik för att skapa slutna lösningar för skapande på nätet i sina produkter. Läsvärt och tänkvärt!

Jag var tidigare väldigt intresserad av att få tag i en Mac-dator för att kunna sätta igång med iBooksAuthor, men nu hoppas jag mer på att någon smartis därute snart skapar ett program som liknar iBookAuthour, men där programmet är tillgängligt för fler än bara "Mac-klubben", där programmet inbjuder till att dela och där programmet ger mig äganderätt till min skapande-process.


Storybricks

"Jag tror vi kommer att få en ny generation av berättare som växer upp med spel som har ett speltänk i ryggmärgen. De kommer att tänka interaktivt och icke-linjärt. Jag tror att alla som spelar spel instinktivt känner att det finns möjligheter för ett unikt sätt att berätta som aldrig har funnits tidigare."
så säger dataspelsförfattaren Tommy Tordsson i det intressanta UR-programmet "Nätberättandet" (passa på att se det - det är tillgängligt på URs hemsida till och med den 17 augusti!) som jag berättade om i ett blogginlägg den 21 maj.


Hur och var kan eleverna få öva sig i denna form av berättande? Ett sätt skulle kunna vara att använda sig av Storybricks. Storybricks är fortfarande i beta version (under uppbyggnad) men ger ett lovande intryck. Genom byggklossar kan man bygga upp en icke-linjär och interaktiv historia där figurer har unika egenskaper och reagerar på olika sätt när de interagerar. Man kommer att kunna kopiera och modifiera det andra byggt upp och på så vis lära och utvecklas tillsammans. 


Storybricks är ett MMOG-spel, det vill säga ett Massively Multiplayer Online Game som kan översättas till massiva onlinespel. Det innebär att flera spelare kan mötas i spel som byggs och de digitala berättelserna kan därmed delas.


Sättet att lägga samman byggklossarna är en typ av programmering, något som övar upp logiskt tänkande och förmågan att tänka i flera led. Jag tror att Storybricks skulle kunna vara ett bra verktyg för utvecklandet av berättandet i klassrummet. 


Här förklaras idén lite närmare:



Tack Richard Byrne för tipset

onsdag 13 juni 2012

Listig reklam

Jo, det är sant. Jag älskar reklam. Speciellt reklamfilm. När min man vill prata med mig i en reklampaus kan jag inte koncentrera mig på samtalet eftersom jag hela tiden dras till att titta på reklamfilmerna.

Tänk, det är ofta ett helt gäng personer som tänkt kreativt och målinriktat och med hjälp av ytterligare ett helt gäng personer skapat filmen eller reklamannonsen. De har fixat och grejat, tänkt på färg och form och klurat och fnulat på smarta punchlines och fina effekter. Allt för att vi ska lockas att se den (och vilja köpa varan). Det är klart det ofta blir bra och roligt, snyggt och häftigt. Jag njuter av det (oftast).

Reklam i läromedel tycker jag dock är förkastligt och jag vill hest slippa reklam på de forum jag använder på nätet.
Här är en helt fantastisk reklamfilm från Coca Cola som får mig att bli glad:



Tack till Larry Ferlazzo för tipset!

torsdag 7 juni 2012

Blo(o)m-mande apelsin

Learning Today, CC (by-nc-sa)
Bloggen Learning Today har gjort en egen bild av Bloom's taxonomi i form av en apelsin. Tanken var att göra en bild där de olika stegen i lärandet inte behövde vara hierarkiskt ordnade. De har valt ut sju ord att beskriva steg - varje apelsinklyfta.

Bilden presenteras i blogginlägget Blooming Orange: Bloom's Taxonomy Helpful Verbs Poster. Där finns bilden att ladda ner i färg och i svart-vitt. Där finns även en bild där de beskrivande orden finns i tabellform om man föredrar det. Allt under Creative Commonslicensen by-nc-sa.

onsdag 6 juni 2012

Facebook under 13?

En artikel i The Wall Street Journal, publicerad i förrgår, tar upp ryktet om att Facebook arbetar med att utveckla funktioner som skulle göra det möjligt för barn under 13 år att skaffa Facebook-konton.  Åldersgränsen beror på den federala lagstiftningen i USA där barn är barn upp till och med 12 år. Från 13 år är ansvar för upphovsrätt med mera lättare att hantera lagmässigt.

Vi känner nog alla till mängder med barn under 13 år som är flitiga användare av Facebook. De skaffar sig konton, med eller utan föräldrarnas medvetenhet, genom att i registreringen hitta på en ålder åt sig som är över 13. Jag känner även till pedagoger som har Facebook-grupper med elever under 13 år.

Jag skulle också vilja använda Facebook med mina elever under 13 år. Jag har dock känt att det tagit emot att göra det när jag därigenom skulle uppmuntra dem att bryta mot en lag och kanske även skulle riskera att exkludera någon elev som, med all rätt, har föräldrar som inte vill att deras barn ska vara med på Facebook.

Fördelarna med att använda Facebook med eleverna är, som jag ser det, att man kan nå eleverna med information, diskussioner, länkar, tips med mera på en plattform där de (flesta) redan finns. Eftersom många i nuläget använder Facbook dagligen når informationen snabbt ut.
När man som skola använder Facebook som en arena blir diskussioner kring upphovsrätt, språkbruk och värdegrund på nätet aktuellt och direkt verklighetskopplade. Diskussionerna skulle röra en verklighet på ett forum/en arena som (de flesta) eleverna använder i sin vardag.

Jag skulle välkomna en mlöjlighet för barn under 13 år att skaffa konton på Facbook. Jag skulle även gärna se någon Facebook EDU variant så att jag som pedagog kan inkludera alla i en elevgrupp.
"– Vi vet att det redan finns barn under 13 år på Facebook och det är bra att man inte stoppar huvudet i sanden utan i stället försöker hantera det här", säger Thomas Jonsland, sakkunnig på området unga och internet hos Bris (Barnens rätt i samhället) i artikeln Facebook vill öppna för barnen, Dagens Nyheter 120604.
Jag håller med. Barn under 13 kommer inte sluta använda Facebook. Enligt undersökningar är redan över 7,5 miljoner barn Facebookanvändare. Jag tycker att det vore bra om de kunde vara det utan att behöva ljuga om sin ålder. Genom en öppenhet i åldersfrågan kan också ett öppnare samtal föras och problem som uppstår för yngre användare kunna mötas på ett bättre sätt.
Jag skulle dock önska att konton för de yngre åldrarna kunde slippa reklamen.

'



söndag 3 juni 2012

The big 5

Efter att ha läst Göran Svanelids artikel "Lägg krutet på The Big 5" i Lärarnas tidning/Pedagogiska magasinet (111108) startade Marie Andersson Facebookgruppen The Big Five i mitten av maj. Hon skriver själv i ett av de första inläggen:
"Efter att ha läst Göran Svanelids artikel i Lärarnas Tidning om The Big Five funderar jag på hur jag kan tydliggöra förmågorna i min egen undervisning, både för mig själv och elever och föräldrarna. Jag kommer att skriva och dokumentera processen här. Var gärna med och bidra med egna tankar och funderingar - tillsammans är vi betydligt mer kreativa :)"
Efter bara en vecka hade gruppen cirka 200 medlemmar och nu efter knappt tre veckor är det över 800 medlemmar som dagligen diskuterar, delar och inspirerar varandra. Fenomenet grupper på Facebook har blivit ett givande nytt tillskott till "vattenhål" för pedagogisk inspiration för mig. Det är ett toppenbra forum för att dela!

I Facebookgruppen The Big Five fick jag reda på att två förskollärare i Uppsala byggt en hemsida kring de fem centrala förmågorna i nya läroplanen kopplat till modern teknik. Förskollärarna heter Linda och Theres och sidan heter The Big 5. På sidan finns bland annat det fyndiga Appoteket där appar finns sorterade under de fem förmågorna som rubriker.

Linda och Theres har även en fin blogg - Paddagogerna - där de skriver om Ipads i förskolan, IKT och de yngre barnens digitala lärande.




Apputveckling i klassrummet

iPad App Evaluation for the Classroom

Tack till Free Technology for Teachers på Facebook som tipsade om denna presentation av Silvia Tolisano.

Det kostar att synas...

Visste du..?
Klippt från Facebook 120603

För att nätet ska kunna vara den demokratiska plattform det till stor del är får vi försöka hitta många olika  vägar så att öppenhet och dela-kulturen kan fortsätta att växa.




iPads för äldre

Man blir varm i hjärtat!

lördag 2 juni 2012

Uppfinn med Pettson!

"Barn är fantastiskt kreativa och deras idéer borde tas tillvara på mer, tycker vi på Filimundus. I arbetet med vår nya app Pettsons uppfinningar, märkte vi ett stort intresse av uppfinningar hos testgruppen av barn mellan 3-8 år. Därför startade vi projektet Inventive Kids."

Barn, familjer och skolklassder uppmanas att skapa roliga och onödiga uppfinningar och dela dem på Filimundus Facebooksida Invention Kids.

Det är en del av lanceringen av den nya appen Pettsons uppfinningar. Se recension på Pappas Appar.
Se även intervju med Linus Feldt som arbetar som app-utvecklare på Filimundus.






Är det lärarnas ansvar att stoppa nätmobbningen?

Skolinspektionen tycker att lärarna måste ta ansvar för att stoppa näthatet bland elever. Läraren Svante Servin och Agneta Åhlund, chef Rädda barnens sverigeprogram, diskuterar frågan i Nyhetsmorgon:

%C3%84r%20det%20l%C3%A4rarnas%20ansvar%20att%20stoppa%20n%C3%A4thatet%20bland%20elever?


HT + slöjd = sant

Nu i veckan har det blivit klart att jag kommer att arbeta 50% som trä- och metallslöjdlärare kommande läsår. Jag kommer samtidigt att läsa in behörigheten till ämnet. Det här känns jätteroligt och spännande!

Jag har arbetat som klasslärare i många, många år och har nu kommit till en punkt när jag känner att det ska bli nyttigt och utvecklande att prova något nytt inom läraryrket. Att få arbeta som ämneslärare och ha ansvar för ett praktiskt ämne känns spännande. Jag har arbetat en hel del med trä privat och nu ser jag fram emot att få lära mig tekniker, som jag är självlärd i, från grunden.

Klicka här för att komma till min slöjdlänkboard!
Självklart tar jag med mina IT-kunskaper in i slöjdsalen. Jag har till exempel önskat två iPads för att kunna låta eleverna dokumentera sin slöjdprocess digitalt.
Vid sidan av slöjdläreriet och studierna ser det ut som jag ska kunna arbeta en del med IT på min skola och kanske även mer.

Jag har nu varit ute på nätet och håvat in lite olika länkar med hjälp av min nyligen installerade "Pin It"-knapp (det gör det superlätt att samla länkar!). Här är min Slöjdlänk-board!
Bidra gärna med fler länkar!