onsdag 18 april 2012

Pinterest

"Pinterest är en nätanslagstavla. Organisera och dela saker du gillar."
...så presenterar sig Pinterest.


Pinterest kan användas för att ta del av andras tips. En stor fördel med denna nätanslagstavla är att man kommentera. Kommentarerna gör anslagstavlan levande och ger den möjlighet att växa och fördjupas. Det känns som ett spännande verktyg. Är det någon av er som läser detta som använt Pinterest med elever? Berätta gärna i en kommentar.


Här är några exempel som rymmer mängder av bra webb-tips:

Digital Storytelling Apps & Sites
Creating Digital Art
Web 2.0 for Schools
Educational Online Games
Social Networks for Education


Samtliga exempel på Pinterests är skapade av cyperhjälten David Kapuler som har bloggen Technology Tidbits: Thoughts of a Cyber Hero. Stort tack till David som delat med sig av och sammanställt denna mängd tips.


Pinterest kan även användas för att organisera sin egen inspiration. Här berättar Beth Hunter om hur hon använder Pinterest:

Här är en annan.

Hur går det då med upphovsrätten, funderar jag då Beth berättar om hur det går till att "pinna"... I Pinterest får man automatiskt en länk tillbaka till sidan där man hittade bilden. Kan det räcka? Kan det anses vara som att "streama" bilder?

Så här skriver Christoffer Pertoft i sitt inlägg "Pinterest ett brott mot upphovsrätten?" på bloggen jg communication:
"Så länge ditt syfte är icke-kommersiellt och du citerar eller anger namnet på upphovsrättsinnehavaren så räknas det till något som kallas ”fair use”. Jurister brukar använda uttrycket ”de minimis non curat lex” (lagen befattar sig inte med småsaker). Det gäller ofta även för upphovsmännen själva."
Men, hur blir det då för de som lägger ut upphovsrättsskyddade bilder på nätet..?
"En vanlig missuppfattning är att så länge du inte bedriver kommersiell verksamhet, eller om du tydligt länkar till källan, är det inget upphovsrättsligt problem att låna andras bilder på nätet. Så är dock inte fallet", säger Daniel Westman, jurist och IT-expert, i Svenska Dagbladet artikeln "Het sajt medslapp koll".
Daniel håller för troligt att Pinterest kommer att bli stämt. Som privatperson är det dock osannolikt att man skulle att riskera böter.

Visst vill jag att det ska vara enkelt att samla inspiration, samtidigt vill jag att en bildskapare ska få sitt rättmätiga erkännande och ersättning om man så önskar. Det vore bra om alla bilder på nätet skulle ha en obligatorisk copyrightmärkning så att man lätt kunde se om de var ok att använda. Creative Commons finns visserligen, det räcker till en viss del, men det vimlar av bilder därute utan copyrightmärkning... Jag rekommenderar att man håller sig till Creative Common bilder i sina Pinterests.

1 kommentar:

  1. Se även http://www.kreafonbloggen.se/2012/03/15/pinterest-och-upphovsratt/

    SvaraRadera