fredag 23 mars 2012

Ingen rödpenna

Guldäppelpristagaren Gunilla Almgren Bäck
från Mölndal 
föreläser engagerande och
inspirerande om specialpedagogik och IT
Jag känner mig fortfarande fylld av intryck från två-dagars-konferensen Framtidens Läromedel på UKK i Uppsala den här veckan. Det är som sockerdricka i hjärnan. Idéer bubblar, hoppar och far runt. 
Jag gick på en del riktigt bra föreläsningar och på en del mindre bra. 


Bland de bra föreläsningarna var Jacob Linder, gymnasielärare på Celsiusskolan i Uppsala. Han pratade bland annat om Khan Academy som är en gigantisk video-kurs site där du med självrättande övningar med videohjälp i bland annat matematik kan skräddarsy din egen kurs anpassad efter dina behov och din utveckling. Elev och student kan tydligt se utveckling och problemområden.


No-red-ink har en liknande idé. Khan Academy är mest känd för sina matematikövningar. No-red-ink verkar mest vara inriktad på engelska språkövningar och är långt ifrån lika omfattande som Khan Academy (som har över 100 000 000 lektioner). 
I No-red-ink får du språkövningar, kan få hjälp och kan få respons på hur det går för dig som elev. Idén med No-red-ink är att du får språk-övnings-meningar genererade utifrån ditt eget val av kända personer eller nära och kära. Sidan är under utveckling och anger att man snart kommer att kunna bygga egna övningar.
Liksom i Khan Academy kan man som lärare följa sina elevers utveckling och se vad de behöver öva mer på. Det jag hunnit prova i No-red-ink fungerar smidigt och verkar bra. Det är dock inte speciellt omfattande. Det är heller inte en övningsbok man köper in till en klass och använder och den behöver man rätta och komma ihåg att ta med. No-red- ink är gratis finns alltid tillgänglig på webben (även för glömska elever), den är självrättande (för pedagoger som vill ägna sig åt annat än rättning) och ger pedagog och eleven möjlighet till översikt över utvecklingen. 


Skriv gärna en kommentar om du har provat!


Här är in introduktionsvideo om No-red-ink:


Tack till Larry Ferlazzo för tipset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar