torsdag 29 augusti 2013

Förstelärare med fokus på IT

Jag har blivit utsedd till förstelärare. Fokus i mitt uppdrag ska, så här till en start, vara mitt arbete med IT som slöjdlärare, som IT-pedagog på Växthusets skola och som IT-didaktiker i Uppsala kommun. En ämnesplacering behöver man ha om man ska vara förstelärare inom grundskolan i Uppsala kommun. Det hade jag inte tänkt på när jag skickade in min ansökan. Hade jag vetat att det var tanken hade jag nog aldrig sökt eftersom jag just lämnat och slutat undervisa i de ämnen, svenska, SO och bild, som jag har allra mest erfarenhet av. Här kan ni läsa om min vånda över att bli utnämnd som förstelärare i ett ämne jag just börjat undervisa i.

Att vara förstelärare med fokus på IT känns hedrande och roligt. Det tjänsteupplägg jag nu har känns idealiskt. Jag arbetar dels med elever med direkta IT-lektioner och med ett vanligt ämne, slöjd, där jag kan integrera IT och utforska vilka möjligheter IT har för att stärka och utveckla ämnet. Jag arbetar även mot andra pedagoger och skolledare för att inspirera, stötta och driva till nytänk när det gäller IT och pedagogik. Den kombon känns superbra. Jag tror inte att jag skulle vara en lika bra IT-pedagog/didaktiker om jag inte hade förmånen att arbeta direkt med elever regelbundet.

I går hälsades alla vi förstelärare i Uppsala välkomna genom en givande föreläsning med titeln "Effektiv undervisning - synligt lärande i praktiken" av Simon Hjort, doktorand vid Linköpings universitet, forskar om kritiskt tänkande och undervisning.

Den ständigt vandrande föreläsaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar