fredag 26 oktober 2012

Box

I mitt förra inlägg ville jag göra några pdf-filer tillgängliga. Jag har tidigare använt mig av webb-tjänsten Embedit.in för att kunna bädda in pdf-dokument eller för att få en "tumbnail" eller länk som när man klickade på det förstorades till ett snyggt fönster där man kunde se dokumentet. Vi använde det till våra informationsbrev på vår skolblogg. Problemet med Embedit.in var att det var så opålitligt. Ibland fungerade det bra att ladda upp dokument, ibland fungerade det inte alls. Det var ganska opraktiskt. Så opraktiskt att vi till slut bestämde oss för en annan lösning för våra informationsbrev.

Idag tänkte jag ge Embedit.in en ny chans. Jag surfade till deras fiffiga webbadress (www.embedit.in) bara för att upptäcka att de slutat med sin webbtjänst. Istället hänvisar de till Box.
Med Box kan man liksom Embedit.in få en länk eller en embedkod till sitt dokument. Någon möjlighet att få en "thumbnail" ser jag dock inte till. Se exempel i mitt föregående inlägg (man behöver dock flash...). Det fungerade riktigt bra.
Box är kanske främst en molntjänst för att lagra, sortera, dela och samarbeta kring dokument.


Kvalitativa kommentarer, del 2

Eleverna gör en övning där de sorterar
och ge fiktiva kommentarer tummen upp
eller tummen ner.
-Hur är något som är av bra kvalitet?
Eleverna har många förslag. Bra kvalitet och dålig kvalitet är något som de allra flesta barn kan relatera till. När jag sedan kopplar det till kommentarer på en blogg så känns det som att jag har alla med mig. Vi pratar om skillnaden mellan socialt bloggande och skolbloggande och hur man kan skriva en kommentar med bra kvalitet. I mitt inlägg Kvalitativa kommentarer kan ni se den Power Point jag använde.
Jag har nu lagt till symboler för de fem tipsen för att eleverna lättare ska kunna komma ihåg.

Här är den lathund jag använder med eleverna. Tipsen har jag fått från Linda Yollis (extra: intervju med Linda Yollis om hennes arbete med kvalitativa kommentarer och Sue Waters blogginlägg om kvalitativa kommentarer och varför de är så viktig del av bloggen.)


Här är min lathund:


Här är bloggsorteringsövningen:


Se även inlägget Vässa dina kvalitativa kommentarer.

måndag 22 oktober 2012

Blondinbella

Idag var jag på Internetdagarna och deltog i spåret Internet i skolan – entreprenöriellt lärande. Isabella Löwengrip, Blodinbella, talade inspirerande om att blogga sig in i entreprenörskapet. Jag hade en väldigt vag bild av vem Isabella Löwengrip var innan idag. Jag måste nog erkänna att jag inte hade satt henne på min tio i topp-lista över personer som jag imponeras av. Nu, efter att hört henne berätta om sin företags-skapar-resa och sitt målmedvetna driv kvalar hon in. Jag blev riktigt imponerad av 22-årigen!

Utöver detta fick vi lyssna på Erik Fichtelius, Carl Heath, Ylva Pettersson, Pernilla Liljeberg, Ewa Thorslund, Peter Leth, Johan Grafström, Johan Wahlström, Eva Lis Siren och Kristina Alexanderson.


Carl Heath får pedagoger att spela ett digitalt piano
genom kroppskontakter. Verktyget heter Makey Makey:)

Förslag på ny licens

Eleverna får illustrera sin valda licens.
Vi bygger. Tillsammans med våra fyror och deras lärare bygger jag en blogg.

Vi har pratat om att vara säker på nätet och vi har pratat om upphovsrätt. Eleverna har ritat förslag på sidhuvud och förslag på bakgrunder som vi snart ska rösta på för att få fram bloggens sidhuvud och bakgrund. Eleverna har fått vara med och välja vilken licens de ville ha på materialet på bloggen. Vi använde oss av Creative commons licens-väljar-verktyg och kom fram till att de ville ha licensen CC by-nc-nd.
Några elever tyckte att andra visst skulle få ändra på det material vi planerar ha på bloggen. De menade på att de själva gillade att fixa och ändra på bilder och då borde även vi låta andra göra det med vårt material. Vi bestäm,de att vi kunde ha ovanstående licens för allt materiel där inte annat anges och därigenom ha låta visst material vara under en ok-att-ändra-licens (by-nc-sa).

-Finns det inte en licens där man får tjäna pengar på materialet om pengarna går till något bra? frågar en elev. Många höll med om att det vore bra.
Vad jag vet finns ingen sådan licens.
Det vi kom fram till var att vi skulle ha licensen CC by-nc-nd med ett tillägg. Så här:

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en
Om du vill tjäna pengar på vårt material och låter pengarna gå till något välgörande ändamål
så går det bra. Ta dock kontakt med oss först. Tack!

Sedan kommer det att vara en länk till bloggen. Bloggen är dock inte riktigt klar ännu, så det får vi fixa sedan.


söndag 21 oktober 2012

Läs- och skrivutveckling med blogg - bloggsvenska!

Vi kan införa ett nytt arbetspass i elevernas veckoschema - Bloggsvenska. I fredags hade jag möjligheten att föreläsa för 70 nyfikna svensk lärare i Uppsalas Språk Läs- och skriv nätverk. Jag pratade i cirka tre timmar om hur man kan använda bloggen som redskap för läs- och skrivutveckling i skolan.

Upprinnelsen är ett gästblogginlägg som jag stötte på i sommras där Kathleen Morris gästbloggade på Richard Byrnes blogg Free Technology for Teachers om hur man kan använda bloggen i undervisningen på ett effektivt sätt. Hennes blogginlägg ledde vidare till fler intressanta bloggar och fler drivna pedagoger som använde sig av bloggen i undervisningen. Jag, som under de senaste två åren har bloggat med mina elever, kände inte bara igen mig, jag blev ochså väldigt inspirerad och fick en välkommen spark i baken att ta mitt elevbloggande till nästa nivå. Det delar jag gärna med mig av.

Här är min Power Point från i fredags:

Det var riktigt kul att kunna dela detta med flera och det var också riktigt kul att se att så många av deltagarna verkade tycka att det var intressant och viktigt det jag hade att dela.

I slutet av föreläsningen pratade jag om hur man kan göra för att komma igång. Jag gav några tips på hjälpverktyg för oss pedagoger. Ett av verktygen som jag presenterade var Facebook-grupper. Pedagogrelaterade grupper på Facebook har är till stor hjälp för mig som pedagog. De ger inspiration, fungerar som "support" och är ett bra ställe att promota egna blogginlägg. Jag har skapat Facebookgruppen Bloggsvenska som är tänkt som ett forum för att dela exempel på hur man kan arbeta med bloggen som redskap för läs- och skrivutveckling, som forum för att sprida bra länkar och som ett ställe att ställa frågor med mera. Gå gärna med i gruppen och dela med dig!


tisdag 16 oktober 2012

Kvalitativa kommentarer!

Idag hade jag en lektion med våra femmor om att skriva kvalitativa kommentarer. Det var riktigt kul. De var verkligen receptiva och det kändes som de snappade upp det jag berättade om på en gång.

Här är presentationen jag använde:

I presentationsverktyget Slideboom fungerar länkar och animeringar, dock inte inbäddning av You Tube filmer (är det någon som känner till ett Power Point visningsverktyg som kan leverera både länkar, animeringar och You Tube-inbäddningar som fungerar?). Här är You Tube klippet som skulle varit där den svarta rutan är:

 

fredag 12 oktober 2012

Meningar i Wordle

En liten krok ~ var lösningen för att kunna ha meningar i ord-moln-verktyget Wordle. Man sätter lilla kroken (vad heter egentligen tecknet?) mellan orden i meningen man vill ha med och så håller orden ihop. Fiffigt!

Jag sitter och knåpar ihop en presentation till en föreläsning jag ska ha nästa vecka om att använda blogg för läs- och skrivutveckling och en del i presentationen är den här bilden över vad man som pedagog vinner på att följa och läsa bloggar.




måndag 8 oktober 2012

Star Wars stop motion

Nu är han igång. Efter att under en lång tid valt att titta på Lego Star Wars stop motion filmer på You Tube istället för få högläsning ur de sedvanliga faktaböckerna vid kvällsläsningen har nu min son börjat tillverka egna filmer. Jag tycker att det känns som ett vettigt och spännande sätt för en 9-åring att använda sin fritid.

Han använder sig av iMotion HD.



Den här filmen inspirerade.


onsdag 3 oktober 2012

Bildkod med automatisk attribution

från ImageCodr CC by
Att söka efter Creative Commons bilder och göra en korrekt attribution innebär en rad olika steg. Du ska veta hur du ska söka, du ska söka och hitta en bild med rätt licens, du ska ladda ner bilden till din dator, hitta någonstans att spara den (där du kan hitta den), du ska infoga bilden där du vill ha den, skriva en korrekt attribution, helst länka till bilden och fotografen samt länka till licensen.
Det är många steg och det är mycket som kan gå fel på vägen. Det går att lära elever detta. Jag har försökt och det har hänt att elever har lyckats göra detta helt rätt. Jag måste dock erkänna att det oftast är väldigt svårt och trixigt att förmå eleverna fixa alla dessa steg.

Nu finns en lösning - ImageCodr!

På den mest uttryckslösa hemsida du någonsin kan tänka dig finns det fantastiska verktyget som hjälper dig att söka bland Creative Commons bilder på Flickr och som sedan ger dig en HTML-kod att klistra in på din webbsida eller blogg. Genom att kopiera och klistra in koden så får du, som i ett trollslag, bild och korrekt attribution med länkar. Är det inte fantastiskt?!

Så här ser det ut när man infogat koden: