onsdag 28 september 2011

Alfabetet på film

I ett tidigare inlägg delade jag ett PhotoPeachbildspel med alfabetet. Larry Ferlazzo tipsar på sin blogg om webb-sidor som har att göra med alfabetet. Han har vaskat fram två underbara små filmer om alfabetet. Se själva:


The Alphabet 2 from n9ve on Vimeo.



Refraction - The Alphabet from Jesse Zanzinger on Vimeo.

Jag tänker att man mycket väl kan arbeta med alfabetet även med äldre elever. Det skulle till exempel kunna vara ett bra tema för ett filmprojekt som man sedan kan dela med yngre barn alternativt genomföra tillsammans med yngre barn.

Hur kan du använda filmerna här ovan i din undervisning? Gör gärna ett inlägg där du berättar.

måndag 26 september 2011

Draw a Stickman

Vi förgyllde måndagsmorgonen i klassen med "Draw a Stickman".
Du kan testa själv här!
klipp från hemsidan www.drawastickman.com 


















Fantastiskt roligt att någon lägger tid på att göra en så kul och interaktiv sida. Stickman är skapad av Hitcent - en byrå som specialiserad sig på att bygga kreativa digitala lösningar av olika slag. Företaget startades för tolv år sedan av ett par 15-åriga tvillingar. 

söndag 25 september 2011

Gästbloggar

Elen och Fellan, CC  (by-nc-nd)














Jag gästbloggar på Webbstjärnans blogg! Läs mitt inlägg här. Jag skriver om hur man med bloggen som verktyg kan synliggöra, stärka och stimulera elevernas lärande och ger exempel från vårterminen med bloggen V4:or och elevernas arbeten.

onsdag 14 september 2011

Will you have an Ugly Baby?

Ord är nycklar till kunskap. När det är alltför många ord man inte förstår är det som att ha blinda fläckar - förståelsen uteblir...

Jag har länge gått med en idé om att hitta en sida där man kan skapa ordlistor med aktuella ord från det man arbetar med i klassen. Jag skulle vilja att eleverna kunde leta efter ord där, träna på ordens betydelse och gärna även spara sina resultat från när de tränar så att de kan se hur deras ordförråd ökar. Allra helst skulle jag vilja att eleverna kunde vara delaktiga i att skapa listorna. Eller som någon engelsk sida jag sett - att sidan är kopplad till någon lättförståelig ordlista som hämtar fram rätt ordförklaring och varför inte en illustrerande bild?

Jag har hittat och testat flera engelskspråkiga sidor - några helt fantastiska - där det tyvärr inte går att använda svenska eller går att skriva i egna förklaringar.

Nu har jag hittat en till sida där det faktiskt går att skriva i egna förklaringar och det går att använda å, ä och ö. Den har dessutom snygg layout. Det finns dock ett problem som gör att jag tyvärr inte vill använda sidan med eleverna. Jag vill inte att det ska stå "Will you have an Ugly Baby?" på mitt skolmaterial. Jag vill inte använda sidor med reklam med elever. Möjligtvis kan jag kompromissa beroende på hur reklamen ser ut och hur mycket det är, men det här... det dominerar hela sidan...




Här är en länk till min NO-ordlista:
NO-ord | Word Dynamo






Finns det någon annan därute som hittat någon liknande sida utan reklam? Jag skulle verkligen vara tacksam för tips!
Om det inte redan finns någon sida så kan vi väl bygga en! Någon som kan hjälpa mig att bygga? Det skulle bli världens (eller Sveriges) hit-skol-webb-sida!

söndag 11 september 2011

En inspelning per omkommen

2005 startade StoryCorps sitt projekt att spela in en ljudupptagning per omkommen i 11 september 2001. Jag har skrivit om StoryCorps här på bloggen tidigare. Att fånga berättelser känns för mig som en demokratisk handling. Att ge människors berättelser en plats. Med digital teknik kan sådana berättelser även delas och spridas. Det kan påverka, göra skillnad. Skapa förståelse, bygga broar...

Tre av StoryCorps inspelningar i 11-september-projektet finns nu animerade. Varsågoda!







Tack till för tipset till en av mina favoritbloggare Richard Byrne som på bloggen  Free Technology for Teachers sprutar ut tips och idéer om IT och undervisning.

onsdag 7 september 2011

Nulägesrapport

Under hösten kommer jag att läsa IKT B. Det första kursuppgiften är att göra en nulägesrapport över hur det gått med den resurs vi byggde under lärarlyftskursen IKT och lärande i våras.

Jag byggde resursen Drivbänken tillsammans med min kollega Anna-Lena Ekstrand. Här är min rapport:

Ps! Jag ber om ursäkt för snörvlet - jag har råkat ut för en terminsstartsförkylning...

söndag 4 september 2011

Är det möjligt att hinna pedagogblogga?

Kanske får man skylla sig själv när man planerar in både övernattning på skolan och lägerskola de första veckorna på skolan... En rejäl kickstart på terminen blir det i alla fall och man kan känna att det inte blir så mycket tid över till annat. Som att blogga till exempel.

Kan man hinna med att arbeta 100% som klasslärare och ha tid till att reflektera över sitt lärande och sitt yrke via en blogg? Är det möjligt att hinna inom arbetstiden?
Förra läsåret läste jag halvtid på lärarlyftet och i kursen ingick bloggtid. Det här läsåret har jag fått 15% i tjänsten för att implementera IT och lärande på vår skola. Vad kan den tiden räcka till?

Det här är mitt första blogginlägg på min pedagogblogg sedan terminsstarten och det är inte för att jag inte haft något att skriva om. Tvärtom, det finns massor jag skulle vilja reflektera över och massor av bra IT-verktyg jag skulle vilja tipsa om, men jag har bara inte haft utrymmet ännu.
Nu tar jag mig lite utrymme. En söndag.

Mina elever som arbetar med sina IUP-mål med hjälp av datorer.