onsdag 19 oktober 2016

Hur vet du det?

Hur vet man vilka källor som är pålitliga? Jenny Josefsson från UR-serien "Är det sant?" har i den här serien "Hur vet du det?" rollen som vloggare. Med hjälp av sin hund Kjell och barnpanelen Källkritikerna lär sig Jenny om källkritik. 

Programmen riktar sig till 6-9-åringar.

Just nu i clown-skräck-dagar så kan det passa extra bra att titta på avsnittet om Sanningar och rykten.

onsdag 5 oktober 2016

Beppematik - grymmaste flippmaterialet

Mattecentrums filmer med Beppematik, Beppe Singer som på roliga sätt förklarar och utmanar mattetänk, skulle kunna vara ett superbra material att använda i det Flippade klassrummet. Det vill säga  för er som vill använda film i undervisningen som en förberedelse inför en lektion, på en lektion eller som repetition efter en lektion.


tisdag 13 september 2016

IT-arbetsplanen i din undervisning

Det räcker inte med att ha en IT-plan. Planen behöver också efterföljas. Hur gör man för att få planen att efterföljas?

Ett sätt kan vara att ha en genomtänkt fortbildningssatsning som all personal har möjlighet att delta i. Ikväll hade jag första delen i en sådan fortbildningsplan för vår skola. Det känns riktigt bra att få mandatet och förutsättningarna att kunna driva den här utvecklingen igen.


lördag 3 september 2016

Digitala lyftet

Det finns en "Lyft"-trend: Mattelyftet, Läslyftet, Lönelyftet, Speciallärarlyftet och nu även Digitala lyftet. I mitt jobb på Uppsala universitet ingår jag i en grupp som har fått i uppdrag att arbeta fram tre delar till en modul i Digitala lyftet som handlar om digitalt berättande. Det känns som ett spännande uppdrag. Vilka texter, frågor och annan inspiration kan göra att kollegor kommer igång med att låta eleverna skapa med digitala verktyg?

En del av innehållet är, liksom i de andra lyften, filmer som ska inspirera till samtal och lärande för deltagarna. I onsdags spelade vi in till filmerna på min skola Växthuset. Vårt arbete med bloggen Frågvisa ska vara ett exempel på hur man kan arbeta med digitala verktyg och berättande. Mina elever har arbetat med klassikern Pricken av Margret Rey. De har fått träna på att återberätta tillsammans i helklass, sedan i mindre grupper. Vi delat upp berättelsen i åtta delar och de har illustrerat den del de ska återberätta. Sedan har de fått använda appen Shadow Puppet EDU för att skapa en digital berättelse.


Det digitala lyftet planeras lanseras under hösten.

onsdag 10 februari 2016

Koda ett hjärta!

Så här inför alla hjärtans dag, varför inte koda ett hjärta med egen design?

Made with Code är ett Google-projekt skapat för att ge kvinnor/flickor större inflytande i programmeringssammanhang.
På sin Om-sida beskriver Google projektet så här: "Allt fler aspekter i våra liv drivs av teknologi, men kvinnor är inte representerade i de roller som gör tekniken hända. Om vi kan inspirera tjejer att se koden kan det hjälpa dem driva sina passioner, vilka de än må vara, så att de förhoppningsvis kommer att börja bidra med sina röster till det tekniska området till nytta för oss alla." (översatt med hjälp av Google)

Made with Code är en hemsida med många olika aktiviteter. Aktiviteterna har med kläder, mode, musik och dans att göra. Jag har lite svårt för att man delar upp aktiviteter i tjejiga respektive killiga. Vem bestämmer vad som är tjejigt respektive killigt? Programmeringsbranschen är dock galet killdominerad så något måste göras och ett sådant här initiativ är ett sätt.




Här är mitt hjärta och här är det live.


onsdag 3 februari 2016

Mer från GoConqr

I mitt förra inlägg tipsade jag om det fantastiskt smidiga verktyget GoConqr Flashcards med vars hjälp man kan skapa snygga ordkort-sets med egna bilder eller med text.

GoConqr har fler verktyg att erbjuda, bland annat ett tankekartsverktyg, ett presentetaionsverktyg och ett verktyg för att skapa online-kuskapstest (en variant på Kahoot). De här verktyget är inga direkta nyheter i sig, men GoConqr som webbplats gör det lätt att skapa i verktygen och de erbjuder en rad smidiga sätt att dela det man skapar. Det är fördelar som gör att det skulle vara intressant att välja just GoConqr som verktyg nästa gång eleverna ska skapa en presentation eller en tankekarta, eller varför inte testa GoConqrs Quizizz istället för Kahoot nästa gång du vill checka kunskaperna hos eleverna?

Här nedan är introduktionsfilmer för de tre verktygen.

Tankekartsverktyget:


Presentationsverktyget:


Online-kunskapstest - Quizizz:

GoConqr - flashcards med egna bilder

Jag har använt mig av Quizlets flashcards mycket i undervisningen. När jag arbetade som klasslärare valde vi ut veckans ord från sådant som var aktuellt i klassen. De utvalda orden skapade jag Quizlet-kort av och publicerade på bloggen. Eleverna hade i läxa att träna på orden och en gång i veckan hade vi ordförhör. En suverän finess med Quizlet är att man bara med några få knapptryckningar enkelt kan skriva ut ordprov för sina ord. Något som passar mycket bra för ett klassrum där eleverna har långt ifrån en dator var. Om man har 1:1 så kan eleverna göra ordtestet på datorn och resultatet samlas till läraren.

Jag har varit väldigt nöjd med Quizlet, men nu när jag arbetar som slöjdlärare har jag saknat möjligheten att kunna ladda upp egna bilder. Den möjligheten finns om man uppgraderar till en kostnad på lite drygt 200 kr per år. Jag har inget emot att betala det, men jag har dragit mig för att ta steget eftersom de inte erbjudit några säkra betalvägar. Jag känner mig inte bekväm med att skriva in mina kontokortsuppgiften rakt in på en webbplats, vilket gjort att det inte blivit av.

Igår hittade jag GoConqr  - ett nytt verktyg där det är möjligt att skapa snygga flashcards med egna bilder utan att behöva uppgradera. Att skapa ett set flashcards var enkelt. Här nedan är en film som visar hur man gör. Jag gjorde mitt första set på min iPad där jag hade bilderna jag fotat på de olika slöjdverktygen jag vill att mina elever ska kunna träna på. Ordkorten har jag nu bäddat in på vår slöjdblogg så att eleverna lätt kan hitta dem för att träna.

GoConqr har en lärarsida där du kan läsa mer om hur resursen kan användas i undervisningen.