onsdag 29 maj 2013

Generöst besök på Pedagog Stockholm

Många gånger när jag sökt information om skola och pedagogik har jag hamnat på Pedagog Stockholm. Jag har imponerats av att sidan är omfattande och rik på innehåll samtidigt som innehållet är tydligt och snyggt presenterat. Sidan ger en fin och positiv bild av skolan, en bild som jag kan känna igen mig i och som gör att jag känner mig stolt som lärare och som gör mig inspirerad att vilja upptäcka nytt inom pedagogik. Många gånger är sidan en bjärt kontrast mot tidningar och tv-nyheters rapportering av skolan som genom åren i stort sett varit deprimerande läsning för oss pedagoger.

Jag har saknat något liknande för min kommun - Uppsala. Främst saknar jag en lokal rapportering av aktuella goda exempel på vad som pågår i skolorna. Det är så mycket som händer när vi delar goda exempel. Vi kan inspireras, kontakter kan knytas och vi kan lyftas som pedagoger i vår profession. Ett gott exempel kan ge oss mod att våga prova något nytt. När vi ser att någon annan provat något liknande och vi ser att det kan gå, då kan vi få mod att själva våga prova. Vi vågar prova, vi gör det på vårt sätt, idén utvecklas och på så vis har vi en positiv utvecklingsspiral.

I måndags var jag och en IT-didaktikerkollega på besök hos redaktionen på Pedagog Stockholm. Vi åt lunch tillsammans och sedan fick vi se deras redaktion och fick höra om deras tankar bakom sidan. Redaktionen delade generöst med sig av allt sitt tänk och nu hoppas jag att någon form av Pedagog Uppsala snart kan ta form.

Pedagog Stockholms redaktion består av Eva-Li Littorin, Pelle Mårtenson och
Helena Karlson. Här syns Eva-Li och Pelle tillsammans med min IT-didaktiker-
kollega Camilla Douhan i redaktionens fina hörn-redaktions-rum.

onsdag 22 maj 2013

Segt Storybirdprojekt börjar ta sig

April och maj månad är ingen bra månader för projekt, speciellt inte om man har det på en lektion varannan vecka. Vårt Storybirdprojekt i årskurs 4 har blivit väldigt segt och långdraget. Elever glömmer vad vi höll på med och de glömmer sina lösenord.

Jag är trots allt imponerad av att så många tycker att det är riktigt kul och nu när elever börjar bli klara känns det väldigt roligt.

Konstbilderna i Storybird lockar fram fantasifulla berättelser hos många barn. Kanske att några barn kan bli hämmade av bilderna eftersom det set bilder man vält kanske inte erbjuder bilder som matchar den väg man vill att berättelsen ska ta. De flesta barn hittar dock mer eller mindre bra lösningar om det skulle vara så.

Våra elever har fått arbeta med att bearbeta sina berättelser efter en respons utifrån uppsatta kriterier. Det är fantastiskt att se hur några elever kan lyfta sig och sin berättelse till nya höjder efter responsen.

Isbells berättelse här nedan är ett exempel på en sådan berättelse. Hennes berättelse saknade både mitten och slut första gången hon lämnade in för respons.


onsdag 15 maj 2013

Webbstjärnor!

Våra elever är Webbstjärnor! I tre år har jag skapat bloggar tillsammans med elever och deltagit i Webbstjärnans tävling. Förra året kom vi till final med vår klassblogg V5:or. I år har jag ingen "egen" klass eftersom jag nu arbetar som trä- och metallslöjdlärare samt som IT-pedagog/IT-didaktiker och valde då att skapa en blogg för just slöjdundervisningen. Det blev Slöjdsalarna på Växthuset.

Genom bloggen vill vi synliggöra allt härligt lärande som pågår i våra slöjdsalar. Det är ganska sällan man har möjlighet att titta in i en slöjdsal om man inte själv har slöjd eller är just slöjdlärare. Genom vår blogg kan vi ha non-stop-öppet-hus. Alla är alltid välkomna in för att se var vi arbetar med. Vi hoppas att sidan ska synliggöra lärandet för våra elever, men också inspirera andra.

Hela vår skola är stolta och glada över att fler än vi tyckte att vår blogg var riktigt bra. I år vann vi nämligen pris i kategorin "Bästa klassblogg"!

Här nedan kan ni se prisutdelningen i sin helhet. Om ni vill hoppa fram för att se oss spolar ni fram till 0:49:30.


söndag 5 maj 2013

Dela!

För drygt sju år sedan lade jag in en lektion på webbplatsen Lektion.se. Lektionen heter Julkalender med komplimanger (du behöver logga in på Lektion.se för att ta del av lektionen. Det är gratis att skapa ett konto) och var en beskrivning av en lyckad julkalender en kollega och jag haft tillsammans med våra elever. Julkalendern går ut på att eleverna skriver komplimanger till varandra som sedan sammanställs så att var och en av eleverna får ett kort med komplimanger en dag under advent.

Jag kommer ihåg att jag loggade in ett tag efter att jag skickat in lektionen och förvånades över hur många "tummen upp" den fått. Lektionen har nu blivit nerladdad 52 117 gånger. Om man tänker att i alla fall hälften av de pedagoger som laddat ner lektionen genomfört den i en klass och att en klass är 25 elever så innebär det att 651 462 elever fått någon form av komplimang-kort av sina klasskompisar och förhoppningsvis värmts och stärkts i sitt inre. Det känns kul att ha kunnat inspirera till det genom en uppladdad lektionidé.

Lektion.se hörde av sig för ett par veckor sedan angående att de planerade en intervjuserie om några av de mest populära lektionerna de har. Jag fick maila in svar på några frågor och nu finns min intervju på deras sida.


fredag 3 maj 2013

Samarbeta med Prezi

Idag har jag haft en heldag med Uppsalas grundskole-IT-didaktiker. Vi har bland annat planerat hur vi ska presentera vårt arbete för kommunens rektorer. Vi valde att göra en Prezi. Prezi har jag använt ett flertal gånger, men nu fick jag erfara en ny funktion, nämligen samarbetsmöjligheten. man kan bjuda in samarbetspartners och vara flera som redigerar presentationen samtidigt. När en inbjuden klickar på länken hen fått via mail och loggar in på Prezi dyker en liten hjälmbeklädd figur upp med personens användarnamn. På så vis kan man hålla koll på vad var och en arbetar med.

Det här kan vara riktigt användbart om man i en grupp elever ska bygga en presentation tillsammans.