söndag 27 november 2011

MathGameTime

Math Game Time finns fullt med matematikspel sorterade efter åldersgrupper. Där finns även arbetsblad att skriva ut och videos om matematik. Denna samling av matematikvideos imponerar på mig. De är visserligen på engelska, men kanske kan de vara användbara även i svenska klassrum.

Här en för de lite yngre eleverna:

lördag 26 november 2011

TagMyDoc

Scanna en QR-kod istället för att få dokument mailat till dig för att få en digital kopia, det är idén bakom TagMyDoc. Det skulle kunna vara användbart. Du slipper samla listor med folks mailadresser utan kan istället låta de som behöver dokumentet eller behöver mer information scanna QR-koden. Se mer i filmen här nedan.



Tack Richard Byrne för tipset!

tisdag 22 november 2011

5A boktipsar

Hur ska jag hinna blogga med eleverna? Det är det många som undrar.
Visst är tiden knapp, men det finns enkla och snabba sätt.  En kamera är ett bra hjälpmedel. Att fota av de böcker de just lånat på biblioteket kan vara ett bra sätt.
Snabbt tar du en rad foton av böcker elever läser och puttar in dem i supersmidiga bildespelsprogrammet PhotoPeach och vips så har du ett blogginlägg på er skolblogg.
Ett blogginlägg som ger elever och föräldrar bra boktips.
Ett blogginlägg som visar föräldrar och eventuellt frånvarande elever vad vi gjort i skolan.
Ett blogginlägg som signalerar läslust!

5A boktipsar on PhotoPeach

söndag 20 november 2011

Alphabetimals

På sidan Alphabetimals kan de yngsta bläddra, lyssna och lära engelska djurord. Det är enkelt och snyggt. En nackdel är dock att det låter som om personen som uttalar djurorden sitter i en burk (vilket kan göra att det är lite svårt att höra en del ord).

På sidan kan du skriva ord med Alphabetimalsbokstäver och skiva ut eller dela på olika sätt. Så här:
Att repetera vad djuren heter på engelska genom att titta på sitt namn kan vara ett kul sätt att arbeta på med yngre barn. Här får man dock vara medveten om att sidan smyger in möjligheten att köpa gåvor med detta tryck på. Först blev jag irriterad över detta, men längre ner på sidan upptäckte jag att inkomsterna går till ett högst behjärtansvärt bokprojekt i Botswana. Se mer i den här videon. Det får mig att gilla sidan än mer, trots att jag egentligen inte gillar sidor för barn där man uppmanas köpa saker.

På sidan finns en urgullig alfabetssångsvideo. 

Det finns också möjlighet att ladda ner ordkort, förläggningsblad och affisch. För att ladda ner detta behöver man gå till Alphabetimals Facebooksida och gilla den. Det är ett nytt grepp som jag inte sett förr när det gäller pedagogresurser. Det är intressant att se webbsidor kopplas samman med Facebook för att sprida sig och göra reklam. 

Tack Larry Ferlazzo för tipset!

lördag 19 november 2011

Timez Attack attackerar multiplikation

Min dotter kom hem häromdagen och sa att vi måste ladda hem ett program. De hade i skolan övat multiplikation med hjälp av spelet Timez Attack. Det är ett plattformsspel där man genom att lösa multiplikationer (division finns också och addition och subtraktion kommer snart). Det finns en gratisversion där man kan öva tabellerna 0-10 på två banor. Vill man ha mer variation och fler spännande banor att öva genom får man betala. Spelet verkar pedagogiskt upplagt och ger spelaren respons på hur det går.
Jag kände mig lite tveksam till om den visualisering de gjorde av multiplikationerna verkligen stämde. Rätta mig gärna om jag har fel.

Här är en video som visar hur det går till:

TubeChop

Kan fåglar göra moonwalk? Ja, uppenbarligen som ni kan se i videoklippen nedan. Klippet är klippt från ett Youtubeklipp med hjälp av TubeChop. Om man vill visa bara en liten del av ett Youtubeklipp kan man med hjälp av en sida som TubeChop enkelt klippa ut den/de delar man vill visa. Praktiskt!

Så här ser ett TubeChopklipp ut när man bäddar in det på sin blogg. Klicka på länken invid för att se på klippet.

Moonwalking Birds Video
















TacLarry Ferlazzo för tipset!

torsdag 10 november 2011

Historypin

Verkar lovande! Har bara testat lite snabbt och det verkar coolt och användbart!
Man kan även få information om bildernas copyright och länk till var man kan hitta dem.
Här är Historypin.

tisdag 8 november 2011

SpicyNodes

Jag har egentligen så mycket annat att göra, men jag fick just ett söka-efter-kul-webbresurser-ryck. Det ger mig en viss kick att hitta nya resurser som legat dolda bland IT-molnen och bara väntat på att hittas och användas.

Nu hittade jag Spicynodes - ännu ett tankekartsprogram. Detta skiljer sig dock från många andra genom att man kan tumla runt sina tankebubblor och förstora och förminska med enkla klick. Man kan (såsom på många andra tankekartsprogram nuförtiden) lägga in bilder och YouTubeklipp.

Det är lätt att arbeta med och resultatet är riktigt snyggt. Man kan välja bland ett flertal olika stilmallar i gratisversionen.

Jag har gjort ett första försök.


Att kopiera inbäddningskoden gick inte att göra i Crome. Jag fick skifta till Explorer för att få det att fungera.

Här är en handledning.
Här berättar en av skaparna om bakgrunden och hur de tänkt.

WorksheetWorks, eller?

Jag har hittat en fantastisk webbsida där du kan skapa arbetsblad utefter önskemål - WorksheetsWorks.com. Välj ämne, område, svårighetsgrad, pappersstorlek och vips så kan du få en snygg pdf med uppgifter och en med facit. Det kan vara en finfin möjlighet när man behöver anpassade arbetsuppgifter till eleverna.


På sin om-sida skriver de som ligger bakom sidan: "Our guiding principle is that paper-based documents are the best way to help kids learn. There are many good sources of computer-based educational materials, but we have learned through experience that they simply do not compare to a quality printed worksheet. Numerous studies of the effectiveness of computers in the classroom support this view."


Jag skulle gärna vilja ta del av de studierna som de refererar till. Jag undrar vilka de menar...
Visst kan arbetsblad vara bra, jag kommer nog att använda denna site ett flertal gånger, men att arbetsblad skulle vara det mest effektiva pedagogiska materialet, det kan jag inte tro på.