fredag 27 maj 2011

Samarbete med Popplet

Nu har jag fått det att fungera - samarbete med Popplet. Popplet är ett digitalt tanke-karte-verktyg. Man kan starta en tankekarta och bjuda in andra att bidra och samarbeta.
Jag skapade en Popplet med frågan till eleverna hur de tyckte att vi skulle använda oss av de digitala verktyg vi lärt oss under terminen. Runt frågan gjorde jag armar med de olika verktyg vi provat på. Förra veckan kunde jag inte få själva samarbetsdelen att fungera och eleverna fick skriva sina tankar som kommentarer till blogginlägget på klassbloggen istället. Det blev visserligen lyckat och eleverna kom med en massa bra uppslag. Klicka på kommentarerna i det här inlägget för att se deras idéer och tankar.

Idag lyckades jag bjuda in en klass-mail-adress som jag skapat och genom den kunde nu alla elever lämna sina egna bidrag direkt i Poppleten. Det blev bara så häftigt. Direkt en elev skrivit en Poppletbubbla så visas den för alla andra. Riktigt kul! Varje bubbla får en liten namnskylt så att man vet vem bidraget kommer från. Nu hade vi bara en adress, men har varje elev en mailadress så kan varje individs idéer synliggöras namnade. Den största fördelen, som jag ser det, med detta verktyg är att eleverna kan bygga vidare på varandras idéer på ett sätt som inte var lika lätt förra veckan när vi elever gav idéer via kommentarer. Här kan ni se vår Popplet.

torsdag 26 maj 2011

Pixlr-o-matic

Jag jobbar med examinations-uppgiften och gör headers till våra olika sidor. Jag använder mig av webbfotoeditorn Pixlr som jag börjar trivas med alltmer. Nu upptäckte jag att de även erbjuder möjligheten att göra vintagebilder med deras pixlr-o-matic.

Jag har en liknande app i min telefon och har blivit barnsligt förtjust i denna möjlighet att trixa till bilder med filter, skrapmärken och knaskanter. Det kan få den tråkigaste bild att bli rolig och intressant.

Jag har mycket att göra med resursen, men jag kunde inte låta bli att testa. Här är mina katter på vintagefoto. Pixlrs pixlr-o-matic har trevlig layout där du får känslan av att befinna dig i ett gammaldags fotolabb.

Illustrations portfolio

(C) Elisabet Jagell
Jag förpackade mina elevers fågel-Glogster-affischer i en Wix hemsida för ett tag sedan. Det blev väldigt lyckat och det var väldigt roligt att arbeta med Wix. På ett ganska lätt sätt kan man skapa lekfulla och roliga "förpackningar" för det man vill visa.

Den "förpackningskunskapen" tillsammans med en förfrågan från ett nystartat barnboksförlag om illustrationer fick mig att damma av min gamla bisyssla att illustrera. Jag har tidigare sålt en del illustrationer men jag har på sista tiden inte haft tiden eller kanske inte heller personligheten att själv söka upp nya uppdrag.
Nu snodde jag ihop en enkel portfolio i Wix och kunde känna mig ganska proffsig när jag mailade länken till bokförlaget. Jag har visserligen inte fått napp ännu, men portfolion finns och nätet är större fiskevatten än min gamla garderob där den gamla analoga portfolion har legat och samlat damm.

Här är en länk till min illustrationsportfolio. Den finns nu också tillgänglig via om-sidan.

onsdag 25 maj 2011

Om Tegelbobarn

Stiftelsen .SE har lagt upp en rad nya informationsfilmer på YouTube. Kristina Alexandersson tipsar om dem på sin blogg. Det verkar riktigt bra!

I en av filmerna berättar Josef Sahlin om hur bloggen Tegelbobarn är uppbyggd, tankarna bakom samt tipsar om bra bloggtrix och fix. Utmärkt som start för den som vill börja blogga med elever.

tisdag 24 maj 2011

Skolverket på You Tube

Jag upptäckte just att skolverket har en schysst kanal på nätet. Jag hittade till exempel den här filmen som en jämställd skola. Det handlar om genusramar, status, norm, generositet och lösningar för att skapa jämställdhet. Filmen ger många bra tankar och frågor, har du till exempel hört någon säga "Jävla hetro"?

Att skriva sig till läsning i Stenugnsund

En fin film om att skriva sig till läsning. Ett arbetssätt som andas elevdelaktighet, kreativitet och lust.


Skriva sig till läsning med hjälp av webben och appar from IT-pedagogerna Stenungsund on Vimeo.

fredag 20 maj 2011

Storybirds

En av de allra första första webbsidorna jag skrev upp i min nu gedigna lösenordslista längst bak i min lärarkalender var Storybird.
Jag kommer ihåg att jag testade sidan i början av hösten och kände mig föga imponerad. Storybird går ut på att man använder illustratörers och konstnärers bilder, drar dem in till en boksida och skriver en egen berättelse. Jag blev inte inspirerad alls.

Nu har jag testat verktyget igen, nu tillsammans med elever. Eleverna blev inspirerade och kunde snabbt sätta ihop berättelser. En stor fördel med Storybird är just att det går snabbt, det är enkelt och det är stört omöjligt att göra en ful bok - alla blir nöjda över sitt resultat.
En annan fördel är att sidan är väl anpassad till skolanvändning. Det är lätt att skapa klasser med elevkonton och det är lätt att hantera elevernas arbeten. Här är en länk till en bra instruktionsfilm och här en om hur man skapar klasser och uppdrag.
Ytterligare en bra sak är att man kan bjuda in någon att samarbeta med i berättelsen. Sidan stödjer att man "tar tur" och turas om att skriva några sidor var. Varför inte med sin vänskola i en annan del av världen?

Det som gjorde att jag inte föll för Storybird första gången jag stötte på det var nog att verktyget inte erbjuder någon vidare kreativitet när det gäller bilderna till berättelsen. Du kan inte rita egna bilder och du kan inte laborera med flera bilder på samma sida. Jag måste dock säga att jag är ytterst imponerad av den mängd illustrationer som sidan erbjuder. Att bli inspirerad av någon annans bilder, få använda dem och skriva en egen historia är inte fy skam för kreativiteten det heller. Jag gillar verktyget nu och kommer nog att använda det många gånger till.

Här är en av elevernas berättelser:
Den äventyrliga kaninen Artur on Storybird
Vill ni se fler så klicka här!

Elever tänker framåt

Med hjälp av det eminenta tankekarts-webb-verktyget Popplet skapade jag en bild över de webbverktyg vi i fyran bekantat oss med under terminen. Eleverna fick frågan hur vi skulle kunna använda oss av dem kommande läsår. På vilka nya sätta skulle dessa verktyg kunna användas i undervisningen i årskurs 5. I grupper om 2-3 kom de med en massa bra idéer. Underbart kul och lovande inför ett nytt läsår. Nästa vecka ska andra fyran få fylla på.

En underbar funktion i Popplet är att man ska kunna samarbeta i tankekartan. Man kan välja att ha små namnetiketter på bubblorna som visar vem som bidragit med vilken idé. Jag hade önskat kunna använda den funktionen tillsammans med eleverna. Eleverna skulle kunnat göra bubblor utifrån det verktyg i tankekartan de hade idéer om. De skulle kunna se varandras idéer och bygga vidare på dem om de önskade. Det skulle kunna bli så bra. Trots mycket trixande och fixande kunde jag dock tyvärr inte få det att fungera...
Jag hoppas kunna lista ut hur det fungerar till nästa fredag då det är nästa fyras tur att bidra med idéer. Är det någon av er som läser det här som fått till det?

söndag 15 maj 2011

4 slides

Stegvis har vi, min kursare och kollega Anna-Lena och jag, försökt sälja in idén om att vår skola behöver en strategi för hur IT kan integreras och implementeras i det dagliga arbetat på vår skola. Det har mycket handlat om att få våra rektorer att förstå att detta inte kommer av sig självt. Att det är något man behöver bereda tid och ekonomiskt utrymme för.

Mina kursares redovisningar av den här kursuppgiften samt den efterföljande diskussionen vi hade har fått mig att få upp ögonen för hur viktigt det är att illustrera och tydligt visa vad det är man som IT-implementatör vill göra, hur man vill lägga upp det och vad som behövs. Själva illustrerandet ökar möjligheten för organisationen att kunna ta till sig upplägget. Om implementatörerna och "mottagarna" har olika bild av vad som ska ske så finns stor risk att implementeringen blir fernissa som snart flagnar av.

Vi valde att ta Marias tårtbitsbild* och göra om den till vår verksamhet. Det kändes som att den formen gick hem.

*cirkeldiagrambild över hur olika bitar i implementeringen tar olika tid och utrymme.

Copyright A-L Ekstrand och E Jagell, inspireras gärna av denna bild,
vi förbehåller oss dock rätten till just detta utförande inkl ill.


















Se även inlägget Inspirerad och en "ful" tanke inklusive kommentarer.

lördag 14 maj 2011

Annorlunda tar illustrationen till en ny nivå

Men hjälp av en dator får bokens illustrationer en djupare dimension. Se själva i det här inslaget:

fredag 13 maj 2011

Blogger is back

Old tools and spanners by Ian Britton, CC (by-nc-nd), FreeFoto
Nu är Blogger igång igen efter två dagar med galet krångel. Typiskt att det skulle vara två dagar då jag både behövt jobba med bloggar och också gjort jobb som idag skulle använt på lektioner och inte kunde komma åt... Det sägs på Blogger Buzz att allt är på väg tillbaka, men ännu har mina inlägg inte kommit.

Att man kan bli så beroende av ett verktyg man för ett år sedan inte ens visste fanns...

torsdag 12 maj 2011

Bloggproblem

Riktigt irriterande var idag att Blogger var helt obrukbart just under den tid min kollega och jag hade möjlighet att sitta ihop och arbeta med vår resurs idag. Någon form av uppdateringsproblem verkade det som. Internet - "I love IT", men med när det krånglar är det pest...

lite hann vi med att arbeta med i alla fall...

Ipads holograminställningar



Det är spännande med teknikutvecklingen idag att man inte riktigt kan vara säker på vad som är på riktigt och vad som är på låtsas. Allt är möjligt, i alla fall snart!

onsdag 11 maj 2011

Resurs full med tips

En anonym Björn Holgersson ger massvis med bra tips i sin blogg Länktips till din digitala lektion. Tipsen är sorterade efter ämne och i ålderskategorierna årskurs 4-6 och 7-9.

Jag hittar genast några godbitar:

Make Beliefs Comix - där du kan göra enkla seriestripar. Skulle kunna användas i språkundervisningen.
Här är en bra (men lite långrandig) instruktionsfilm.















Word Magnets - en sida jag blivit tipsad om tidigare, men inte förstått potentialen i. Det förstod jag när jag såg den här filmen och den här:



Word Magnets får du tag på via Triptico - en hemsida gjord av en engelsk lärare som numera arbetar som IT-pedagog. Han erbjuder dig generöst att ladda ner hans program gratis från hans sida.

Öppna länk i nytt fönster

av Basheem, CC (by-nc-nd), Flikr
Blogger erbjuder konstigt nog inte möjligheten att välja om man vill öppna en länk i nytt fönster eller inte. Det kanske kommer...
Anna-Lena och jag har valt att bygga vår resurs (vår examensuppgift) i Blogger och eftersom resursen innehåller en hel drös med länkar riktade mot lite ovana IT-pedagoger så vill vi inte att de ska irra bort sig från vår resurssida när de undersökt en länk.

Jag kände mig grymt cool när jag gick in i själva bloggens HTML-kod och "hackade" in en kod som gjorde att alla länkar öppnades i nytt fönster. Det fungerade också!

Tipset hittade jag här när jag sökte på nätet.

När jag testat lite märkte jag dock att det här inte alls var någon bra idé. Ganska snart växte sig fönstermängden till en hel skog att gå vilse i för en nybörjare... Inte bra.

Samma bloggare som tipsade om koden ovan tipsade även om hur man kunde klistra in en kod vid varje länk för att göra bara de länkar man vill möjliga att öppna i nytt fönster. Här säger dock nybörjar-hackern i mig stopp. Att hitta rätt ställe i koden för varje länk vi vill ha den här funktionen för och klistra in kod det tror jag blir för svårt...

Kanske får vi lära våra kollegor att själva göra valet genom att högerklicka och välja i menyn hur de vill öppna sin länk...
Någon annan som har andra förslag? Byta hemsidesverktyg? Till vad i så fall?

tisdag 10 maj 2011

Specialpedagogiska appar

Mer inspiration från Pedagog Stockholm hämtat från deras eminenta och omfångsrika YouTube-kanal:



När man kollar in Pedagog Stockholms hemsida blir man sugen på att arbeta i en kommun som kan leverera både en hemsida som stöttar lärare och lärande (som har en slogan som säger "läraren är det bästa läromedlet") samt en egen YouTube-kanal... Synd att det ska vara så slitigt att pendla... Synd att den egna inte kan ge utrymmet ännu... kompetensen finns...

en blogg - en lektion

A Scroll, av Opedagogen, CC (by-nc-sa), Flickr
Det är en bra idé att skapa en blogg till ett enda arbetsområde, eller varför inte till en enda lektion.
De flesta bloggverktyg har, vad jag vet, ingen begränsning på hur många bloggar man får starta. Jag har själv elva bloggar i Blogger.

Öpedagogen, Marie Andersson, ger i sitt inlägg två bra exempel på en-lektions-bloggar.

Öpedagogen har även en fotostream med fin CC-licens på Flickr som jag kan rekommendera - se ett exempel här till höger!

Acapela.tv

Låt en liten katt eller varför inte ett moln berätta vad du har att säga. På webbverktyget Acapela.tv kan du lätt skriva i en text i en av mallarna och vips så har du ett pratande vykort. Kanske något för poesiavsnittet - ett sätt att redovisa sina dikter?
Ingen inloggning behövs, men om man vill spara sina "vykort" går det bra att registrera sig. Du kan dela dina "vykort" via mail, via olika sociala nätverk eller genom att bädda in.

Jag upptäckte att det inbäddade "vykortet" började spela automatiskt varje gång man öppnade bloggen. Alldelses för irriterande för min smak, så jag valde att göra en skärmdump och ge er en länk istället.

Klicka här för att se mitt "vykort" in action. Och missa inte att bli delaktiga genom att "play with the slider".

Tack till Erika Lövgren som kom med tipset!

söndag 8 maj 2011

Blogg forum för egen version

by Alistar Penn, CC (by-nc-nd), Flickr
Det är intressant, tycker jag, att Ola Lindholm, efter att ha blivit uthängd i pressen, väljer ett blogginlägg som forum för att ge sin egen bild av kokainpolisutredningen.

En blogg med ett inlägg.

Ett forum tillgängligt för alla att publicera på, tillgängligt för alla att läsa.

Teknik som gör det möjligt för människor att göra sin röst hörd på egna villkor utan att behöva sälja sig till kvällstidningarnas hungriga hyenor.

torsdag 5 maj 2011

Inspirerad och en "ful" tanke

Lite överraskande blev jag väldigt inspirerad av presentetionerna "4 slides" som några av mina kursare gjorde igår. Stort tack till Maria, Åsa och Cecilia som delade sina presentationer. Uppgiften gick ut på att med fyra bildspelssidor presentera varför IT behövs i skolan och hur det kan implementeras.
Responsen på vår resurs från våra kursledare, Lars och Måns, kändes också inspirerande. Tack!

Min kollega Anna-Lena och jag har gjort en presentation för våra rektorer som handlar om den resurs vi håller på att bygga. Nu har jag i en kreativ ilfart rafsat ihop en ny presentation som stramar upp hur IT kan implementeras på skolan och vad som behövs.

Copyright Elisabet Jagell
Nu när jag är klar blev jag återigen överraskad över en tanke som dök upp i mitt huvud. I min nya IT-värld känns det som en ful tanke:
Jag är inte säker på att jag vill dela.

Jag vurmar för dela-tanken, men nu när jag gjort alla illustrationerna själv (om än i en väldig fart) så kände jag mig plötsligt lite osäker på om jag skulle använda CC. Jag behöver fundera lite på saken...

Här är en av illustrationerna, licencierad under Copyright Elisabet Jagell.

tisdag 3 maj 2011

"som en bok som går på el"

...så förklarar en av eleverna i årskurs 5 på Höglandsskolan vad en läsplatta är. Eleverna deltar i ett projekt med läsplattor. I filmen berättar elever och lärare vad de tycker om projektet.

Ipad vs. Dell

Följ läraren som testar att föra över hela sitt databurna lärarutövande till Ipad. Vilket verktyg vinner Ipad eller Dell-laptopen? Detta ska avgöras innan sommarlovet. Se filmen nedan och följ bloggen Den portabla läraren.