onsdag 22 december 2010

Super-Cat hittar en superbra hemsida

Under tiden jag värmer ICA-pizzorna (jag prioriterar jul-godis-bak idag framför matlagning...) gör mina telningar denna seriestrip i Super-Action-Comic-Maker på egen hand med bara lite översättningshjälp. Super-Action-Comic-Maker är från samma hemsida: ArtisanCam (som visar sig vara en mycket intressant, innehållsrik och besöksvärd hemsida om att introducera barn till nutida konst. En hemsida som jag bara blir helt förälskad i. Det verkar vara en fantastisk resurs för oss som vill arbeta med bild och berättande. Se bara som ett exempel den här introduktionen till Pop-art. Hemsidans länklista kommer jag att undersöka närmare.) som Picture-Book-Maker:

Peggy wants...

Jag aktiverar mina julaftons-längtans-rastlösa barn med att göra en Picture-Book-Maker-bok (se mina länkar).
Här är vårt första försök: Peggy wants...

lördag 18 december 2010

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet, reflektion över tekniken och video som pedagogiskt redskap

I onsdags redovisade jag min kursuppgift: Bilden av min verksamhet. I mitt första inlägg om uppgiften kan ni läsa om mitt upplägg, mina tankar och mina verdermödor inför presentationen. I mitt förra inlägg kan ni se själva presentationen och läsa en kort reflektion som sammanfattar tankar jag fick från mina kursare på innehållet redovisningen samt några av min egna tankar. Här vill jag reflektektera lite kring tekniken jag använt samt över video som pedagogiskt redskap.

Att försöka fånga "bilden av min verksamhet" var spännande. Att ställa in blicken, smalna av seendet till att se bara en del av detta myller av aktiviteter och göranden som skolan är var utmanande. I mitt planerande fick jag i idéstadiet gång på gång zooma in, smalna av tills jag till slut landade i att titta på en studiedagsaktivitet jag höll i i november. De fascinerande är att man när man smalnar av får syn på hur mycket som ryms i bara en liten del av en verksamhet. Jag kan välja att bli stressad över detta - skolans värld kan upplevas som ett svart hål med galet komplexa samband omöjliga att överblicka och överbrygga.
Jag kan också välja att försöka se det som en möjlighet. I den del jag valde ut fick jag syn på många intressanta delar. Varje kollega jag intervjuade bidrog med tankar som pusselbitar till det gemensamma pussel vi behöver bygga. Att synliggöra dessa tankar, dessa pusselbitar, lyfter mina kollegor och det lyfter upp en bild som vi kan se tillsammans, fortsätta att prata om och ta vidare steg utifrån.

Även om tekniken gjorde att jag faktiskt inte (trots upprepade försök) kunde använda det filmmaterial jag gjorde som jag från början tänkt och trots alla mina nervösa stress-utbrott med anledning av detta, känner jag att video verkligen är ett intressant redskap för pedagogisk dokumentation. Ett intressant verktyg för att fånga och synliggöra tankar samt bearbeta och ta avstamp från dem.

Att lära känna MovieMaker lite närmare var också spännande. Mycket av tekniken kändes logisk och lätt att lära sig. Det jag dock inte lyckades med var att lägga ljud dubbelt, till exempel musik bakom en speakerröst. Det borde väl vara möjligt? Dessutom hade jag problem med att ljudspåren knuffades runt när jag efterredigerade vissa av bilderna. Det skulle vara bra om man kunde "låsa" ljud till vissa positioner. Går det?

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet, reflektion över ämnet

I onsdags redovisade jag min kursuppgift: Bilden av min verksamhet. I mitt förra inlägg om uppgiften kan ni läsa om mitt upplägg, mina tankar och mina verdermödor inför presentationen. Här nedan är själva presentationen och här är en kort reflektion som sammanfattar tankar jag fick från mina kursare på innehållet redovisningen samt egna tankar.


Efter filmen pratade vi om att tiden och ämnet lätt kan beskyllas när man är osäker på hur nya verktyg ska användas. Någon påpekade att ett ämne som bedömning av språkutveckling är så tungt och stort att det blir en extra hög tröskel att börja skriva om på en blogg. Det är inget man reflekterar över spontant. Det kan ligga en hel del i det. Det får mig att tänka att anledningen att "blogga tillsammans" som min kollega Caroline uttryckte det blir desto större.

Vi såg att vi behöver ta med våra kollegor i projekt hellre än att servera färdiga lösningar. Min tanke efter vår diskussion är att det skulle vara spännande att bygga upp någon form av nätverksceller med kollegor där man har avsatt tid att träffas och tillsammans undersöka ny teknik kontra undervisning. I varje cell kunde till en början en "vägvisare" - en "IT-modig person" (tack Camilla för begreppet) - finnas, men syftet skulle vara just samlärandet, det vill säga att alla i cellen skulle utsätta sig för att stå inför det okända och att man tillsammans skulle söka hitta pedagogiska lösningar/idéer, testa i sin verksamhet, komma åter till cellen och knåda idén vidare och etcetera... På min skola skulle det vara intressant att denna typ av celler skulle vara blandade med pedagoger från olika arbetslag tror jag...
Någon form av regelbunden in-put till vägvisarna samt tid för vägvisarna att surfa runt och hålla sig ajour med IT-världens möjligheter skulle dock behövas samt avsatt tid för celldeltagarna att prova det man testat i cellen. Nätverksträffar för vägvisare skulle kanske kunna vara aktuellt. Viktigt är nog då att rollen som vägvisarna byts ut, kanske varje år, så att kompetensen sprids. Det känns som om den här idén påminner mycket om ett upplägg någon av mina kursare pratat om... Så mycket nya tankar springer runt och trängs i mitt huvud just nu, jag kommer vagt ihåg... Hjälp mig! Är detta upplägg redan beprövat? Vilka är styrkorna? Finns fallgropar att undvika?

Jag vill tacka min redovisningsgrupp för responsen och jag vill tacka mina kollegor för att ni låter mig dela filmen på nätet.

fredag 17 december 2010

Nytt nummer av vår skoltidning!

Nu har alla underbara ungars entusiastiska arbete knutits ihop till ännu en skoltidning. Det är ett verkligt drag, en arbetslusta och kreativitet som frigörs när skoltidningen kommer på tal och man undrar för sig själv varför man inte gör mer av sådant här...
VNT - Växthusets (min skola) Nya Tidning (anspelning på Uppsalas lokaltidning UNT) är mitt lilla hjärtebarn som jag var med och startade för två och ett halvt år sedan i syfte att hitta meningsskapande skrivsammanhang till eleverna.

Min kurs har dels gjort att jag inser att tidningen går att göra så mycket bättre med andra verktyg än jag brukar använda. Skolans verklighet i nuläget med ytterst begränsad arbetstid för den här typen av arbete gör dock att jag behöver strängt behöver säga till mig själv att det här är bra för nu.
Min kurs har också gjort att jag börjar snegla på andra publiceringsverktyg. Vi får se vilken form nästa VNT kommer att publiceras i...

söndag 12 december 2010

Kursuppgift: Bilden av min verksamhet

Som språkambassadör på min skola fick jag i uppdrag att på studiedagarna på höstlovet hålla i en halv dag om Skolverkets diagnosmaterial Nya Språket lyfter. För att kunna använda diagnosmaterialet på ett givande sätt behöver vi pedagoger få ett samförstånd kring vad de olika observationspunkterna innebär i praktiken. Jag klurade på hur jag skulle kunna starta upp ett samlärande kring detta som sedan skulle kunna byggas på samt fungera som resurs. Med mina nya IT-glasögon på blev svaret givet: blogg.

I min presentation presenterar jag hur jag gick tillväga samt visar några av mina kollegors tankar kring möjligheter och svårigheter när det gäller användandet av blogg för information och kommunikation pedagoger mellan. Jag ser gärna att vi i gruppen fortsätter att dela våra tankar kring detta.

Min plan var att filma intervjuerna. Vid första försöket filmade jag med skolans digitalkamera och fick film med bra bild, men urkasst ljud. Vid andra försöket filmade jag med min egen videokamera och fick ok ljud, men urkass bild. Vid det laget kände jag att jag inte kunde besvära mina kollegor med en omgång filmning till. Jag har därför beslutat att göra ett bildillustrerat radioprogram i MovieMaker. Det har gjort att jag förutom att få träning i användandet av MovieMaker också lärt mig ljudprogrammet Audacity.



Jag planerar visa filmen för de som medverkat och hoppas få ok från dem att lägga ut den nätet inom kort.

lördag 11 december 2010

Nya länkar

Nu har jag lagt in nya länktips på min länksida (klicka dig dit med ett klick här till vänster). Ett av länktipsen är Picture Book Maker där man kan skapa bedårande historier med unika illustrationer.

Här kan ni se en kort instruktionsfilm:

torsdag 9 december 2010

Enhetlighet = fyrkantiga lådor?

Precis som Anna-Lena skriver om på sin blogg i dagens inlägg ägnade vi gårdagen åt att flytta allt innehåll från vår skolas gamla hemsida till en ny som ska driftsättas 10 januari. Det var ett riktigt tradigt jobb... Jag hade mycket hellre ägnat dagen åt kursuppgiften Bilden av min verksamhet, men detta var ett sedan tidigare inplanerat uppdrag Anna-Lena och jag, som hemsidesansvariga på vår skola, lovat att göra...

Från en styrd men dock trevlig och ganska felxibel enhetlig layout på kommunens hemsidor byter vi nu till en mall som är än mer hårt styrd. Jag har svårt att förstå vitsen. Det måste väl gå att skapa enhetlighet utan att behöva pressa ner alla i en liten fyrkantig låda!?
Visserligen har det nya hemsidesverktyget en rad finesser som underlättar arbetet med hemsidan, men så här i inledningsskedet har den nya hemsidan självklart också en rad barnssjukdomar - bilder hamnar inte där de ska och blir inte rätt storlek... rubriker och flikar sorterar sig godtyckligt... Det vill säga mycket jobb med fult resultat...

Nåväl, jobbet är gjort och jag ser nu fram emot att allt ska sätta sig så att vi kan börja tänja på den lilla fyrkantiga lådan.

Nu ska jag sätta igång och arbeta med mina ljudfiler till kursuppgiften.

lördag 4 december 2010

Ny scanner - ny toplist

Jag testar skolans nyinköpta USB-anslutbara scanner. Kul verktyg! Jag gillar verkligen datorns exakthet. Exakt raka linjer, exakt lika stora bokstäver etcetera... men, det behöver verkligen balanseras med lite handritat och handskrivet. Jag ser fram emot att kunna för in mer handarbete i IT-tekniken!
Jag började med min topplist (ska det förresten vara toplist eller topplist?) och här är en liten illustation av mina nya IT-glasögon:
(jag ritar inte gärna på nätet (se mitt förra inlägg), jag vet inte riktigt varför... jag föredrar papper och penna än så länge...)

fredag 3 december 2010

Ritar du på nätet?

Medierådet har en ny sajt om barn och nätet: Mediebarn.se.
Klippt från startsidan:
"På den här sajten får du fakta om barnens dator- och nätvanor uppdelat i fyra åldersgrupper: 2-5 år, 5-9 år, 9-12 år och 12-16 år samt råd och tips till föräldrar. Grundläggande fakta varvas med exempel och inblickar i barns och ungas liv på nätet. Här finner du också uppgifter om de vanligaste sajterna och spelen, ordlistor och annat matnyttigt."

onsdag 1 december 2010

Julkalendrar

Jag är barnsligt förtjust i julkalendrar. Här är några webbkalendrar att lysa upp decembermörkret med:


Avtak: Julkalender där varje dags lucka bjuder på myter och onödigt vetande om julen. Kunskap som man kan briljera med släkten under julen.


Miljöjulkalendern: Miljöjulkalendern ger dig 24 miljötips fram till jul.


Unga Faktas Julkalender:  Unga Faktas julkalender bjuder på pyssel, sagor, tävlingar och massa annat roligt.


Julens kemikalender: Julens Kemikalender handlar om naturvetenskap, teknik, fysik och framför allt – julens kemi.


Tipsen ovan har jag fått från http://www.julkalendrar.se/.


Nämnarens adventskalender: Nationellt centrum för matematik har en adventskalender med en ny kluring varje dag.